|

17-25’in devamı

Avrupa şirketleri İran’da iş yapmak için birbiriyle yarışırken, bu ülkeyle ticaret yaptığı için Türkiye yeniden hedef alındı. ABD’nin korumaya devam ettiği FETÖ’cülerin yönlendirdiği bir iddianameye dayandırılarak Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı’nın gözaltına alınması, 17/25 Aralık komplosunun devamı olarak değerlendiriliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 30/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 08:38 - 30/03/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Kumpasta ikinci perde
Kumpasta ikinci perde

36 yıl ambargo uyguladığı İran ile şimdi ticaret yapmanın yollarını arayan ABD'nin, Türkiye'yi bu ülkeyle olan ticaret yüzünden hedef alması dikkat çekiyor. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından kurulan 17/25 Aralık tezgahında basamak olarak kullanılan Halk Bankası bir kez daha hedef alındı. Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, 'görev için' gittiği ABD'de tutuklandı.



KOMŞUYLA TİCARET SUÇ MU?


ABD'nin korumaya devam ettiği FETÖ'cülerin yönlendirmesiyle bu skandal gelişmenin yaşandığı belirtiliyor. Atilla'nın, İranlı İş Adamı Rıza Sarraf ile birlikte suçlandığı iddianame ise ABD'nin uyguladığı ambargoya rağmen Türkiye'nin İran ile ticaretini altın ve para üzerinden yapılmasın dayanıyor. İddianamede; Türkiye'nin 2010 yılından 2015'e kadar geçen sürede İran ile yaptığı ticaret konu ediliyor.



HALK BANKASI ÖNE ÇIKINCA HEDEF OLDU


Bu süre zarfında İran ile iş yapan hem kamu hem de özel sektör şirketleri, Tahran'da temsilciliği bulunan tek Türk Bankası Halkbank ile çalışması, bu bankayı hedef tahtasına oturttu. Halkbank'ın hedef seçilmesinin bir başka nedeni ise aynı tarihlerde Türkiye üzerinden uluslararası pazarlara taşınan Kuzey Irak petrol gelirlerinin bu bankada toplanması olduğu belirtiliyor. Bunu Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de dile getirdi. Dün Malatya'da konuşan Tüfenkci, “17-25 yargı darbesi ile esasında bir başka nokta vardı. Halk Bankası operasyonu vardı. Halk Bankasına niye operasyon yapılmıştı o günlerde? Türkiye-Kuzey Irak petrol anlaşmaları, oradaki paranın Halk Bankası üzerinden işlem görmesi ve İran ile bir takım ticaretin o gün Halk Bankası üzerinde yapılması-yapılmaması noktasında gerçekten bir soru işaretiyle beraber normalde İran bahane edilerek, Irak'taki, bölgedeki Türkiye'nin istikrarına, gücüne, ticaretine karşı bir operasyon yapıldı. İşte bugünlerde Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısını Amerika'ya gittiğinde tutukladılar. Elbette adalet tecelli edecek. Ama bu, şunu hatırlatıyor, 17-25 Aralıkları da unutmamız lazım."



İRAN'DA İŞ YAPMA YARIŞINDALAR


5+1 ülkelerinin girişimiyle İran ile Ocak 2016'da varılan mutabakatın ardından Avrupa ülkeleri İran ile iş yapmak için birbiriyle yarışıyor. Son 1,5 yılda İran ile yapılan ticari anlaşmalar bunu ortaya koyuyor. Fransa ve Almanya İran ile 22,8 milyar dolar avro değerinde 118 Airbas uçağı anlaşması yaptı. İtalya'nın aynı süre zarfında İran ile yaptığı anlaşmaların toplamı 17 milyar avro. Üstelik bu üç Avrupa ülkesinin İran ile ticaretinde belirgin bir artış olması bekleniyor.





Sadece temsilciliği var


Yaygın şube ağıyla Avrupa'daki gücünü artıran Halkbank'ın Avrupa'daki faaliyetleri geçtiğimiz hafta büyük bir ivme kazanmıştı. Uluslararası bankacılık deneyimini Sırbistan ve Makedonya'ya taşıyan Halkbank'ın Avrupa'daki şube sayısı 65'i geçti. Yurt dışı yapılanması hızla süren Halk Bankası, İran'da sadece bir temsilcilikle hizmet veriyor. Bankanın buna rağmen hedef tahtasına oturtulması tepki çekiyor.















#ABD
#FETÖ
#Halk Bankası
#İran
7 yıl önce