Çiftlik Bank benzeri saadet zincirlerini inceleyen TEPAV uzmanları, zincirin nasıl çöktüğünü anlattı. Her yeni gelenden 6 kişiyi ekibe katması istenen zincirlerde 13. çemberde dünya nüfusundan daha fazla kişinin sisteme girmesi gerekiyor. Bir başka deyişle dünyada 13. halkada “batış” garanti oluyor.
Çiftlikbank ve benzeri modellerle yapılan dolandırıcılık, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nca (TEPAV) raporlaştırıldı. Rapora göre, bu tür dolandırıcılık sistemlerinde ilk çemberden etrafını üye yapması isteniyor.
13. HALKADA BATIŞ GARANTİ
Her yeni gelenden 6 kişi bulması istendiği için, 13. çemberde dünya nüfusundan daha fazla kişinin sisteme girmesi gerekiyor. Bir başka deyişle dünyada 13. halkada “batış” garanti oluyor.
DANA BANK’LA BAŞLADI
Hürriyet'in haberine göre; Dr. Selim Soydemir’in hazırladığı ve “Hadi gelin danaya girelim” başlıklı rapora göre, 2006’da Konya’da “Dana Bank” adıyla başlayan sistem yıllar içinde “düve bank”, “çiftlik bank”, “süt bank”, “inek bank”, “tosun bank” ve “Anadolu Farm” gibi adlarla oldukça geniş bir katılımcı sayısına ulaştı.
ORTALAMA 6 BİN TL
OYUN İLE BAŞLIYOR
İkinci sistemde ise, işe internet oyunu olarak başlanıyor, katılımcı oyuna yatırdığı para karşılığında sanal olarak inek alıyor, oyun sonucu elde ettiği sanal kazanımlar ise hesabına para olarak aktarılıyor.
3 KAYYUM 1 OPERASYON
ÇİFTLİK Bank benzeri piramit satış yöntemi uygulayan Birlik Beraberlik Tarım ve Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin İstanbul’daki merkezi ve Konya’daki çiftliğine operasyon düzenlendi. Şirketin sahibi Serkan Erden İstanbul’da, babası Enser Erden de Konya’da gözaltına alındı. Yapılan araştırmada, şirketin Çiftlik Bank benzeri piramit satış yöntemiyle binlerce kişiyi milyonlarca lira dolandırdığı belirlendi. Şirket geçen yıl Konya Çumra’da kurulmuş. Öte yandan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Anadolu 4. Sulh Ceza Hâkimliği Çiftlik Bank’a soruşturması kapsamında 3 şirkete kayyım atadı.