10 soruda FETÖ

Yeni Şafak
08:057/08/2016, Pazar
G: 7/08/2016, Pazar
Diğer

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz'da kalkıştığı başarısız darbe girişimini uluslararası kamuoyuna anlatmak için Türkçe ve İngilizce broşürler hazırladı. Darbe girişimi ve sonrasındaki sürece ilişkin olarak dünya kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla soru/cevap şeklinde hazırlanan broşürler yurtdışında faaliyette bulunan gümrük müşavirlikleri ve ataşelikleri tarafından tüm iş ve bürokrasi çevrelerine dağıtılacak.

Proje ile FETÖ'nün yurt dışında yürüttüğü algı operasyonlarının da önüne geçilmesi hedefleniyor. Söz konusu broşürler yurtdışında görevli personelin bulundukları ülkelerde FETÖ terör örgütüne ilişkin karşılaşabilecekleri her türlü soruya yanıt verebilecekleri şekilde hazırladı. Sabah'ın haberine göre, Bakanlık görevlileri bu kapsamda yapabilecekleri tüm görüşmelerde muhataplarıyla paylaşmalarında ya da katılım sağladıkları toplantı, seminer, eğitim gibi faaliyetler esnasında konuyla ilgili sorulara net yanıtlar verebilecek. Gümrük Bakanlığı tarafından 10 soru/cevapta hazırlanan metin



ÖZETLE ŞUNLARI İÇERİYOR:


1. Türkiye'de meydana gelen darbe girişimini kimler hangi amaçla gerçekleştirmiştir?

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu bir grup asker, 15 Temmuz 2016'da hükümetimize ve yüce milletimize karşı hain bir darbe girişiminde bulunmuştur. Teşebbüsün arkasında Fethullah Gülen ve ona bağlı unsurlar olduğunda hiçbir kuşkumuz yoktur. Etrafındaki zümre tarafından "Mehdi" olduğuna inanılan bu kişi halen ABD'de yaşamaktadır. ABD makamlarından iade talebinde bulunmaktayız.



2. FETÖ terör örgütünün tarihçesi nedir?

FETÖ olarak bilinen oluşum,1960'lı yılların ortalarından itibaren öncelikle Türkiye'de, 1990'lı yıllardan itibaren 100'ü aşkın ülkede faaliyet gösteren bir terörist oluşumdur. Bu oluşum, kendilerine İslam dinini referans aldıkları iddiasında olan El-Kaide, IŞİD vb. diğer terör örgütlerinden farksız değildir.



3. FETÖ'nün yasadışı amaçları ne zaman fark edilmiştir?

Uzunca bir süredir bu tehlikenin farkındaydık. FETÖ yapılanmasına karşı gerekli tedbirler alınıyordu. Darbe teşebbüsü bu yapının Türkiye'de tutunabilmek için başvurduğu son ve en canice adım oldu.



4. Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasını sağlayan unsurlar nelerdir?

Bu kalkışmayı sivil vatandaşlar, vatanperver polisi ve askeri ile birlikte önlemiştir. Türk milleti, sokaklara dökülüp darbeye karşı direnişini sürdürerek tarihi bir dayanışma örneği sergilemiştir. Siyasi partiler ve medya da başarılı bir sınav vermiştir.



5. Türk halkının "demokrasi nöbeti" tutmasını nasıl değerlendirmek gerekir?

Halkımız sandıklara yansımış olan özgür iradesine sahip çıktığını taraflı-tarafsız herkese ilan etmekte ve bu iradeyi şu ya da bu şekilde kesintiye uğratmayı amaçlayan her türlü teşebbüse karşı da kararlılıkla mücadele edeceğini haykırmaktadır.



6. OHAL kararını nasıl değerlendirmek gerekir?

OHAL ilanı ve bu süreçte kabul edilen KHK'nın amacı, devletin kurumlarını FETÖ mensuplarından arındırarak hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan haklarını korumak olup, kararname ile halkın hak ve özg ürlüklerine herhangi bir sınırlandırma getirilmemiştir.



7. Darbe girişimi sonrası ekonomik hayatta değişiklikler oldu mu?

Ülkemizin sosyal ve ekonomik hayatında olumsuz bir gelişme beklenmemektedir.



8. Türkiye'nin makroekonomik göstergelerinde kapsamlı bir kötüleşme hissedildi mi?

Ülkemizde piyasa ekonomisi sorunsuz bir şekilde işlemeye ve Türk finansal varlıkları sağlıklı bir şekilde işlem görmeye devam etmektedir. Ekonomik politikalarda bir değişikliğe gitmesi beklenmemektedir.



9. Kamu hizmetlerinde herhangi bir aksama ya da kısıtlama yaşanmakta mıdır?

Uygulanacak güvenlik önlemleri, Türk vatandaşlarının gündelik yaşamlarını, ülkemize seyahat edecek ziyaretçilerin seyahatleri ve tatillerini hiçbir şekilde etkilemeyecek. Misafirlerimizin tatillerini güvenli bir biçimde geçirebilmelerine ilişkin olumsuz bir durum söz konusu değildir.



10. Türkiye'de yatırım yapmak için darbe girişimi sonrasında kısıtlayıcı önlemler alındı mı?

İkili ekonomik ve ticari ilişkilerimizin ileri götürülmesi bağlamında mevcut ikili ve bölgesel mekanizmalar ile çatı kuruluşları tarafından yürütülen İş Konseyi, İş Forumu gibi çalışmalar hız kesmeden sürdürülmektedir.


#FETÖ
#Gümrük Bakanlığı
#Darbe girişimi
#Broşür