Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, Rekabet Kurumu'nun müdahaleleri sonrasında 3 yıl içinde 10 milyar liranın vatandaşın cebinde kaldığını açıkladı.
Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, kurumun faaliyetleri neticesinde yıllık ortalama 3,3 milyar lira tüketici refahına katkı sağlandığını vurgulayarak "Rekabetin bozulmamasına yönelik önceden aldığımız kararlar da verdiğimiz cezalar kadar önemli. Bu kararlar alınmasaydı, fiyat artışları nedeniyle tüketicinin cebinden gerçekçi bir tahminle 3 yılda yaklaşık 10 milyar lira çıkacaktı." dedi.
Buradaki konuşmasında, kurumun 20. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenledikleri "Rekabet Zirvesi" programını 31 Ekim-3 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirdiklerini anımsatan Torlak, zirvede ulusal ve uluslararası arenada rekabet hukuku, rekabet politikaları ve ilişkili düzenleme alanlarında güncel gelişmelerin ve tecrübelerin paylaşıldığını, sorunların ve çözüm yollarının masaya yatırıldığını ifade etti.
23 KARAR ALINDI
Torlak, söz konusu zirve kapsamında, kurumun 2014-2016 dönemindeki faaliyetlerine yönelik etki değerlendirmesi çalışması hazırladıklarına dikkati çekerek bu kapsamda 23 Rekabet Kurulu kararı neticesinde engellenen fiyat artışları veya elde edilen daha düşük fiyatlar sayesinde tüketicilere sağlanan maddi faydaların boyutunun değerlendirildiğini söyledi.
Rekabet Kurumu müdahaleleri neticesinde tüketicilere sağlanan faydanın, yıllık ortalama 355 milyon lira olduğunu dile getiren Torlak, bunun kurumun ilgili dönemdeki yıllık ortalama bütçe giderinin 5,5 katı büyüklüğünde olduğunu aktardı.
10 MİLYAR LİRA VATANDAŞIN CEBİNDE KALDI
Torlak, OECD kılavuzu dikkate alındığında ise kurumun faaliyetleri neticesinde yıllık ortalama 3,3 milyar lira tüketici refahına katkı sağlandığını vurgulayarak "Bu tahmini tutar kurumun bütçe giderlerinin 51 katı düzeyinde. Cezalarla gündeme geliyoruz ama rekabetin bozulmamasına yönelik önceden aldığımız kararlar da verdiğimiz cezalar kadar önemli. Bu kararlar alınmasaydı, fiyat artışları nedeniyle tüketicinin cebinden gerçekçi bir tahminle 3 yılda yaklaşık 10 milyar lira çıkacaktı." diye konuştu.
2017'DE 300 MİLYON LİRALIK CEZA KESİLDİ
Bugüne kadar toplamda 3 milyar liraya yakın idari para cezası uygulandığını belirten Torlak, 2017'de gıda sektörü ve elektronik platformlarla ilgili şikayetlerin öne çıktığını dile getirdi. Torlak, "Bir dosya bazında en yüksek ceza 2013'te 12 bankaya verilen ceza oldu. Teşebbüs olarak ise TÜPRAŞ'a 400 milyon liralık ceza uygulandı. Aslında 20 yılın yüzde 50'si bunlardan oluşuyor. 2017'de yaklaşık 300 milyon liralık ceza kesildi." ifadelerini kullandı.