Yeni trendlerin görücüye çıktığı Uluslararası Mobilya Fuarı 16'ncı kez kapılarını İstanbul'da açtı. Açılışta konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, fuar salonlarına sığmayan mobilya fuarı için ek çadır kurulduğunu söyledi. Nebati, "Uluslararası alanda büyük talep gören sektörün ihracatının 2023'te 10 milyar dolar olması kolay" dedi.
CNR Holding kuruluşlarından İstanbul Fuarcılık tarafından Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) iş birliği ve KOSGEB desteğiyle düzenlenen CNR İMOB Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı CNR Expo İstanbul Fuar Merkezi'nde 16. kez kapılarını açtı. Sektör profesyonellerini buluşturan fuar, bu yıl da aralarında Çin, ABD, Almanya, İtalya, Hindistan, Polonya Britanya, Japonya, Fransa, Vietnam, Türkiye, Brezilya, Malezya, Rusya, Meksika ve Güney Afrika'nın bulunduğu mobilya devlerini bir araya getirdi.
Yeni trendlerin görücüye çıktığı fuarın açılışında konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, artık fuarlarda salonlara sığmadıklarını, mobilya fuarı için ek çadır kurulduğunu kaydederek, tüm operasyonlara rağmen bugünlere gelindiğini söyledi. Nebati, ciddi talep çeken mobilya sektörünün geçen yıl 3,5 milyar doları aşan ihracat yaptığını kaydederek, "Bu yılki ihracat hedefi 4,5 milyar dolar. İhracatının 2023'te 10 milyar dolar olması zor değil" dedi. Dış ticaret fazlası veren ender sektörlerden bir olan Mobilya'da ihracatçı sayısı da 9 bin 500'e ulaştı.
TİM Başkanı İsmail Gülle ise, ticaretin bu kadar önemli uluslararası arenaya çıkarıldığı yerde fuarların yeterli olmadığını dile getirdi. Gülle, "2023'e koyduğumuz 226 milyar dolarlık hedefi gerçekleştirmek için ihracatçılara daha rahat, modern, büyük bir fuar alanı gerekiyor. Bunu birlikte gerçekleştirebiliriz. TİM olarak İstanbul Atatürk Havalimanı ile ilgili projemizi de Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz" dedi. Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç de, 2019'da 3 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiklerini vurguladı. Güleç, Türkiye'nin ve dünyanın değerlerini, uluslararası ticareti, üretimden pazarlamaya tüm süreçleri daha iyi anlamak ve araştırmak için Mobilya Araştırmaları Enstitüsü'nü kurduklarını söyledi.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, mobilyada KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesinin sektörde büyük sevinçle karşılandığını belirterek, bu indirim sonrası sektörün istihdamı ve üretimi artırmasının öneminden bahsetti. Mobilya sektörünün KDV indirimi sonrası ihracat hedefinde çıtayı daha da yükseltmesi gerektiğini dile getiren Avdagiç, sektörün 2023 yılında 10 milyar dolara ulaştıracağına dair umutlu olduklarını anlattı. DEİK Başkanı Nail Olpak da, DEİK'in Türk iş dünyasının dış dünyaya açılan kapısı olduğunu belirterek, 146 iş konseyi sayesinde 146 noktayla direkt temas edebildiklerini söyledi.
- Yeni Şafak'a açıklamalarda bulunan Kilim Mobilya Genel Müdürü Cihat Şahin, 2020'ye çok iyi başladıklarını bunda KDV indiriminin de olumlu etkisi olduğunu söyledi. Yıllık ihracatın 20 milyon dolar olduğunu dile getiren Şahin, ABD, Azerbaycan, Yunanistan başta olmak üzere 44 ülkeye ihracat yaptıklarını aktardı. Mobilya tasarımında Türkiye'nin önemli gelişme gösterdiğini ifade eden Şahin, şunları kaydetti: "Dünyanın bir çok yerine farklı şekilde malı, şekillendirebiliyoruz. ABD'de daha çok oturma grupları hem fonksiyonel hem de daha pastel ve düz renkler tercih edilirken, Avrupada ise; hem fonksiyonel hem de canlı renkler satıyoruz. Ortadoğu'da ise renklerde biraz daha açılmaya gidiyor. Türkiye pazarında, ev hanımları çalışan gruplar gençler yüksek ayaklı ürünleri tercih ediyorlar. Temizlik açısından rahat olduğu için. "