Manibux adını verdiği harçlık yönetim sistemiyle çocuklara güvenli ve kontrollü para harcamayı öğreten girişimci Canan Bayrak; psikolojik danışman ve bir anne olarak 17 yıl boyunca çocukların ve ailelerin ihtiyaçlarını gözlemleyerek, çözüm arayışlarına ortak olmuş. İki yıl önce kurduğu uygulamayla şuana kadar 10 bin aileye ulaşan Bayrak; yapacağı yeni iş birlikleriyle yıl sonunda 70 bin aileye dokunmayı hedefliyor. Bayrak, gelecekte daha bilinçli, sorumluluk sahibi ve kendini kontrol edebilen, özgür çocuklar yetişmesinde biraz destek olabilmek amacıyla finans dünyasında tecrübeye sahip bir ekipten de yardım alarak Manibux’ı kurduğunu anlatıyor.
Bayrak, çalışmayı şu şekilde özetliyor: “Projemiz bir uygulama ve ön ödemeli karttan oluşuyor. Anne babalar cep telefonlarına indirecekleri uygulamayla çocuklarına anında ve güvenli harçlık gönderebiliyor ve kontrol edebiliyorlar. Çocuklar da yine kendi telefonlarında harçlıklarını takip edebiliyor, para yönetimi yapabiliyor ve manibux kartlarıyla Mastercard ve Troy güvencesinde dünyanın her yerinde, internet dâhil harcamalarını bu kartla yapabiliyorlar. Geleceği düşünerek kendi paralarının sorumluluğunu alıyorlar.” Şu ana kadar toplamda 10 bin aileye ulaştıkları bilgisini paylaşan Bayrak; “Yeni okul anlaşmalarımızla sene sonuna kadar 70 bin aileye ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin her ilinden kullanıcıları olduğunu ifade eden girişimci Bayrak; “Tabii ki büyük şehirlerde yaşayan ailelerin çocuklarının dışarıda para harcamasıyla ve güvenlikle ilgili endişelerinin fazla olması nedeniyle kullanım büyük şehirlerimizde biraz daha yoğunluk gösteriyor” dedi. Bayrak, artık çocukların zamanının büyük çoğunluğunu bilgisayar başında geçirdiği gerçeğinden ve kullanıcıların yaptıkları harcama raporundan yola çıkarak, gençlerin harcamalarının büyük çoğunluğunu online olarak yaptığını gördüklerini aktardı. Bayrak, geleceğe ilişkin hedeflerini ise şu şekilde sıraladı: “Yaptığımız okul anlaşmalarıyla birlikte kullanıcı sayımızı hızlı bir şekilde arttırıyoruz. 2019 yılının ilk çeyreğinde de kullanıcı sayımızın 150 bini geçmesini hedefliyoruz. 2019 yılı harçlık alışkanlıklarının artık tamamen değiştiği ve manibux ile harçlığın dijitalleştiği yıl olacak. Yurtdışı açılımımız için de 2019 yılı ikinci çeyreğinden sonra atılım yapacağız.”
Harçlığın dijitalleşmesine Türkiye’de öncülük yaptıklarına dikkat çeken Canan Bayrak şunları kaydetti: “İlk ve tek olmanın sorumluluğunu taşıyoruz ve 8-18 yaş çocuklarının kendi paralarını yönetmeyi öğrenmeleri için destek olmaya çalışıyoruz. Bunu gerek seminerler, gerekse okul işbirliklerimizle yapmaya çalışıyoruz.” Türkiye genelinde nakitsiz topluma geçişin erken yaşlarda başlaması gerektiğine inandıklarına vurgu yapan Bayrak; “Bunu bir sosyal sorumluluk projesine döndürmeyi ve tüm Türkiye’de çocukların kendi paralarını dijital olarak aldıkları ve para yönetme becerilerini geliştirdiklerini hayal ediyor ve bunu gerçekleştirecek her türlü işbirliğini de hayata geçiriyoruz. Bu arada çeşitli bankalarla ve finans kuruluşları ile yaptığımız anlaşmaları çok yakında duyuracağız. Ayrıca çok önemli marka iş birliklerimizle kullanıcılarımıza sürpriz kampanyalar ve hediyeler de vermeye başlıyoruz çok yakında” dedi.
Uygulamanın yeni versiyonu üzerinde yoğun mesai harcadıklarını söyleyen Bayrak; “Çok yakında dijital kumbara, yeni üyelik modelleri, yepyeni bir kampanya servisimiz hayata geçecek. Ayrıca yenilikçi teknolojileri de yakında takip ediyoruz. Çocukların ödeme alışkanlıklarını da değiştirecek temassız bileklik, cep telefonundan QR ile ödeme gibi yenilikçi servisleri de yılbaşından önce hayata geçirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.