Ehliyet sınavı ne zaman? MTSAS-3 ve MTSAS-4 ehliyet sınav tarihleri

Yeni Şafak
21:541/08/2016, Pazartesi
G: 1/08/2016, Pazartesi
Diğer

Ehliyet sınavı ne zaman? diye merak eden sürücü adayları haberimizden bu sorunun yanıtını ve açıklamaları görebilirler. Ehliyet sahibi olarak güvenle araç kullanmak isteyen adaylar ehliyet sınavına tabii olacaklar. 2016 yılında 6 kez yapılan Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı (MTSAS) tarihlerini ve ayrıntılı bilgileri haberimizden sizlerle paylaşıyoruz. İşte 2016 Ehliyet sınav tarihleri

Ehliyet sınavı

ne zaman yapılacak? Bir sonraki sınav olan MTSAS-3 ve MTSAS-4 sınavı ne zaman uygulanacak? Geçtiğimiz günlerde yaşanan darbe girişimi sonrasında ertelenen sınavlardan biri de ehliyet sınavları oldu. 16 Temmuz'da yapılması planlanan yılın 3. ehliyet sınavı MTSAS-3 ertelenerek MTSAS-4 ile birlikte 27 Ağustos 2016 tarihinde düzenlenmesine karar verildi. Ehliyet sınavları ile ilgili tüm detayları buradan inceleyebilirsiniz.



MTSAS-3 VE MTAS-4 EHLİYET SINAVLARI BİRLEŞTİRİLDİ!


Ehliyet Sınav tarihleri MEB'in yapmış olduğu duyuruya göre yeniden ertelendi. MEB'in yeni duyurusuna göre, MTSAS-3 ve MTAS-4 birleştirilerek 27 Ağustos 2016'da yapılacak! Yani aynı günde hem 2016'nın üçüncü hem de dördüncü ehliyet sınavı gerçekleştirilecek. Sınav 11.00'da başlayacak.



Milli Eğitim Bakanlığı

(

MEB

), ertelenen Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavının (MTSAS-3), MTAS-4 sınavıyla birleştirilerek 27 Ağustos'ta, Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi Ek Sınavının ise 21 Ağustos'ta yapılacağını duyurdu.



MEB'den yapılan açıklamaya göre, Bakanlığın Merkezi Sistem Sınav Yönergesi kapsamında 23 Temmuz'da yapılması planlanan Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı (MTSAS-3) ile 24 Temmuz'da yapılması planlanan Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi Ek Sınavı, "FETÖ/PDY terör örgütü darbe kalkışması" nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.



Bu kapsamda daha önce ertelendiği duyurulan MTSAS-3 sınavı, MTAS-4 sınavıyla birleştirilerek 27 Ağustos'ta saat 11.00'de, Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi Ek Sınavı ise 21 Ağustos'ta yapılacak.



Ayrıca, üniversite sınavlarına girerek herhangi bir üniversiteyi kazanan açık öğretim lisesi ve mesleki açık öğretim lisesi öğrencilerinin kayıt hakları mezuniyet durumlarına göre saklı kalacak. Konuyla ilgili

Yükseköğretim Kurulu

Başkanlığı ile gerekli görüşmeler yapıldığı için öğrenciler herhangi bir mağduriyet yaşamayacak.




Ehliyet sınavı ne zaman?

İşte bu sorunun yanıtını merak eden sürücü adayları haberimizden sınav tarihlerini ve ayrıntılı açıklamaları öğrenebilirler. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kapsamında yapılan Ehliyet sınavlarının bu yılki 3. sınavı 16 Temmuz tarihinde yapılacaktı. Ancak yaşanan darbe girişiminin ardından MEB sınavların ileri bir tarihte yapılacağın duyurdu. Buna göre ehliyet sınavı MTSAS-3 27 Ağustos tarihinde MTSAS-4 ile birlikte yapılacak. Sınava girecek olan adaylar MEB'in resmi sitesinden yapılan açıklamaları takip edebilirler.



MEB'den yapılan açıklamaya göre, Bakanlığın Merkezi Sistem Sınav Yönergesi kapsamında 23 Temmuz'da yapılması planlanan Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı (MTSAS-3) ile 24 Temmuz'da yapılması planlanan Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi Ek Sınavı, "FETÖ/PDY terör örgütü darbe kalkışması" nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.



Bu kapsamda daha önce ertelendiği duyurulan MTSAS-3 sınavı, MTAS-4 sınavıyla birleştirilerek 27 Ağustos'ta saat 11.00'de, Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi Ek Sınavı ise 21 Ağustos'ta yapılacak.



Ayrıca, üniversite sınavlarına girerek herhangi bir üniversiteyi kazanan açık öğretim lisesi ve mesleki açık öğretim lisesi öğrencilerinin kayıt hakları mezuniyet durumlarına göre saklı kalacak. Konuyla ilgili Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile gerekli görüşmeler yapıldığı için öğrenciler herhangi bir mağduriyet yaşamayacak.



için tıkla



- Sınav tarihleri -



2015yılı ve daha önce MTSK'ya kayıtlı olup yazılı (test) sınava girecek kursiyerler; A1,



A2, B, C, D, E, F, G ve H sertifika türlerine ait;



*İlk Yardım



*Trafik ve Çevre



*Araç Tekniği derslerden sorumlu olacaktır.



2016yılından itibaren ise ilk defa yazılı (test) sınava girecek kursiyerler; “M", “A1",



“A2", “A" ,“B1" “B" “D1" “D" “C1" “C" ve “F" sertifika sınıfı türlerine ait;



*İlk Yardım



*Trafik ve Çevre



*Araç Tekniği *Trafik Adabı derslerden sorumlu olacaktır. 2015 yılı ve daha önce MTSK'ya kayıtlı olan kursiyerlere Motorlu Taşıt Sürücü Belgesi, Tablo-1/A'da gösterilen belge sınıfı ve araç cinsine göre düzenlenmektedir.



ÖZEL MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSUNA KAYIT YAPTIRMA ŞARTLARI


Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan kursiyerler, Özel MTSK müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Kayıt şartları aşağıda belirtilmiştir.



Yaş bakımından; a.“M", “A1" ve “B1" sınıfı sertifikalar için 16 (onaltı) yaşını bitirmiş olmak.



b.“A2", “B", “BE", C1", C1E", “F" ve “G" sınıfı sertifikalar için 18 (onsekiz) yaşını bitirmiş olmak.



c.“A" sınıfı sertifikalar için 20 (gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21) yaşını bitirmiş olmak.



ç. “C", “CE",“D1" ve “D1E" sınıfı sertifikalar için 21( yirmi bir) yaşını bitirmiş olmak.



d.“D", “DE" sınıfı sertifikalar için 24 (yirmi dört) yaşını bitirmiş olmak.



Deneyim bakımından; a.A sınıfı sürücü sertifikası alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı,



b.“C1","C","D1" ve “D" sınıfı sürücü sertifikası alacakların en az “B" sınıfı,



c.“BE" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “B" sınıfı,



ç. “CE" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “C" sınıfı,



d.“C1E" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “C1" sınıfı,



e.“DE" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “D" sınıfı,



f.“D1E" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “D1" sınıfı, sürücü belgesine sahip olması,



(Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim ve öğretim kurumları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okulu, astsubay meslek yüksekokulu ve astsubay temel kursunda eğitim gören veya buralardan mezun olanlar ile üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokullarından mezun olanlar bakımından “A", “C", “D" ve “D1" sınıfı sürücü belgesi için birinci fıkranın (a) bendinde öngörülen yaş şartı 20 olarak uygulanır ve bu maddede öngörülen deneyim şartı aranmaz.)



Diğer şartlar;



a.“M", “A1", “A2", “A" ,“B1" “B" “D1" “D" “C1" “C" ve “F" sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.



b.Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen “sürücü olur" sağlık raporu almış olmak.



c.“Sabıka kaydının olmadığına dair" dilekçeyi Özel MTSK müdürlüğüne vermek.



ç. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.



d.Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmek.



e.Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.



Yabancı uyruklu kursiyerlerden;


a.Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi,



b.Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye'de altı aydan fazla kalacağını gösteren



ikametgâh izni veya öğrenim vizesi,



c.Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,



ç. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporunu kayıt



esnasında Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmesi,



d.Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmesi, istenmektedir.



SINAV BAŞVURU ŞARTLARI


a.Sınav ücretini MTSKS takviminde belirtilen süre içerisinde yatırmak.



b.Belirlenen süreye kadar Özel MTSK'ya devam ederek, teorik derslerin eğitimlerini tamamlamak.



SINAV BAŞVURU ÜCRETİ ve BANKA İŞLEMLERİ


Kursiyer, 2016 yılında her sınav dönemi için ayrı ayrı olmak üzere KDV dâhil 60.00 TL MTSKS ücretini T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Şubelerinden birine “Kurumsal Tahsilât Programı" aracılığı ile kendi T.C kimlik numarasına göre MTSKS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süresi içerisinde yatıracaktır. Banka dekont/ATM işlem fişinde kursiyerin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası ve sınavın adı mutlaka bulunacaktır. Kursiyer, banka dekont/ATM işlem fişini MTSKS uygulama takviminde belirtilen başvuru süresi içinde Özel MTSK müdürlüğüne teslim edecektir. T.C. kimlik numarası yanlış ise sorumluluk kursiyerin olacaktır.



MTSKS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süreleri değiştirilmez ya da uzatılmaz.



KURSİYER BAŞVURU İŞLEMLERİ


Dönem kaydı kurum tarafından doğru olarak yapılan kursiyerin MTSKS başvurusu, kursiyerin kayıt yaptırdığı kurs müdürlüğüne banka dekont/ATM işlem fişini teslim etmesi ve



Özel MTSK Modülünde paranın yatırıldığı görülmesinden sonra il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onay vermesi ile gerçekleşecektir.



Yabancı uyruklu kursiyerler, aldıkları geçici T.C. kimlik numarası ile Özel MTSK müdürlüklerine başvuracaklardır. Kurumlar bu numara ile Özel MTSK Modülünde açılan ekrandan kursiyer bilgilerini girecektir. Alınan bu numarayla kursiyer bankaya sınav ücretini yatıracak ve dekont/ATM işlem fişini Özel MTSK müdürlüğüne teslim edecektir.



SINAV GİRİŞ BELGESİ


a.Sınav giriş belgesi, renkli ve fotoğraflı olup söz konusu belgede kursiyerin salon ve kimlik bilgileri yer alır. Salon bilgilerinde kursiyerin sınava gireceği sınav bölgesi (il/ilçe), bina, salon, sıra ve adres bilgileri yer alır. Kursiyer, fotoğraflı sınav giriş belgesinde belirtilen sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecektir. Ancak, olağanüstü durumlarda (doğal afet, yangın ve benzeri) Bölge Sınav Yürütme Komisyonunun teklifi ve ÖDSGM' nin uygun görüşü ile kursiyerin sınav yeri değiştirilebilir.



b.Her sınav için yeniden düzenlenen sınav giriş belgesinde Özel MTSK müdürlükleri adı ile sınav tarihi, saati, sınava gireceği ders ve kaçıncı sınav hakkını kullandığı, sınava gireceği sürücü belgesi sınıfı ve dikkat bölümleri yer alır. Kimlik bilgilerinde kursiyerin T.C. kimlik numarası, adı-soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi bulunur.



c.İlçe millî eğitim müdürlüğü, Özel MTSK müdürlükleri tarafından Özel MTSK Modülünden fotoğraflı olarak alınacak olan sınav giriş belgesi ile ilçe millî eğitim müdürlüğü İLSİS veri tabanındaki fotoğrafın uyumunu kontrol ettikten sonra fotoğrafın üzerini kapatmayacak şekilde sınav giriş belgesini mühürleyecektir. Özel MTSK müdürlüğü de sınav giriş belgesini mühürleyerek imza karşılığı kursiyere teslim edecektir. Böylece fotoğraflı sınav giriş belgesi üzerinde iki adet mühür bulunacaktır.



ç. Kursiyerlere ayrıca renkli fotoğraflı sınav giriş belgesi gönderilmeyecektir.



d.Kursiyerin sınavdan önce sınava gireceği binaya giderek, sınav salonunu görmesi önerilmektedir.



SINAV UYGULAMASI


a. MTSKS, “MTSKS sınav takviminde" belirtilen tarihlerde, saat 11.00'de başlayıp, tek oturum olarak yapılacaktır. Saat 11.00'den sonra hiçbir kursiyer, kesinlikle sınava alınmayacaktır.



b.Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için kursiyerler en geç saat 10.30'da sınav giriş belgesinde belirtilen salonda hazır bulunacaktır.



c.Kursiyerler, sınava gelirken yanında fotoğraflı ve çift mühürlü sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı (pasaport ve/veya başka sınıf sürücü belgesi), en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır.



ç. Kimlik belgesi yanında olmayan kursiyerler kesinlikle sınava alınmayacaktır. Kimlik fotokopisi aslı gibi onaylı olsa dahi sınavda kabul edilmeyecektir. Nüfus cüzdanı, pasaport ve/ veya başka sınıf sürücü belgesi hariç başka hiçbir kimlik geçerli sayılmayacaktır. Vukuatlı nüfus cüzdanı da sınavda geçerli değildir. Ancak, er ve erbaşlar askerlik görevini yaptığı birliğine nüfus cüzdanını teslim etti ise sadece “er ve erbaş askeri kimlik kartı" ile sınava alınabilecektir.



d.Kursiyerler, sınav salonlarına alınırken; yanlarında sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ve silah bulunup bulunmadığı kontrol edilecektir. Kursiyer bu araçlarla sınava alınmayacağı gibi sınav anında yanında bulunduğu tespit edilirse sınav kurallarını ihlal ettiği için tutanakla sınavı geçersiz sayılacaktır.



e.Kursiyerler, sınav giriş belgesinde belirtilen sıra numarasında oturacaktır. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemlerinden sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak, sınav evrakının bulunduğu güvenlik torbalarını kursiyerlerin önünde açarak cevap kâğıtlarını dağıtacaktır.



f.Kursiyer, fotoğraflı cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı, soyadı bilgilerini kontrol edecektir. Kursiyerin adına düzenlenmiş cevap kâğıdı bulunmuyorsa veya cevap kâğıdı kullanılamayacak düzeyde yıpranmışsa, yeni bir cevap kâğıdına kursiyer kimlik bilgileri salon başkanının açıklamalarına göre yazılacaktır. Salon başkanı konu ile ilgili tutanak tutacaktır.



g.Kursiyer, sınav süresince (60 dakika) sınav salonunu terk etmeyecektir.



ğ. Salon görevlileri kursiyerlere soru kitapçıklarını ve fotoğraflı cevap kâğıtlarını kontrol ederek dağıtacaktır. Kursiyer kendisine verilen soru kitapçığını ve fotoğraflı cevap kâğıdını kontrol edecek; eksik sayfa veya baskı hatası varsa kitapçığın değiştirilmesini salon görevlilerinden isteyecektir.



h.Kursiyer cevap kâğıdı üzerindeki tüm işaretlemeleri kurşun kalemle yapacaktır.



ı. Fotoğraflı cevap kâğıdındaki imza bölümü kursiyer tarafından mutlaka mürekkepli kalemle imzalanacaktır.



i.Fotoğraflı cevap kâğıdında bulunan “Bu Bölüme Dokunmayınız" kısmı ile cevap kağıdının sol tarafında bulunan siyah şeritlerin olduğu bölüm hiçbir şekilde işaretlenmeyecektir.



j.Her sürücü belgesi türüne göre dört ayrı kitapçık türü vardır. Fotoğraflı cevap kâğıdında kursiyerin soru kitapçığı türü yazmaktadır. Kursiyerler cevaplarını soru kitapçığının kapağında belirtilen örnekte olduğu gibi, yuvarlağın dışına taşırmadan cevap kâğıdında ilgili seçeneği bularak işaretleyecektir.



k.Her sorunun 4 (dört) seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doğru cevaptır. Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucular tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir.



l.Soru sayısı, sınav kuralları ve sınav süresi soru kitapçığının ön kapağında belirtilmiştir. Bu bilgiler salon görevlilerince sınav başlamadan önce okunacaktır.



m.Soru kitapçığına işaretlenen cevaplar, fotoğraflı cevap kâğıdına işaretlenmediği takdirde değerlendirme işlemine alınmayacaktır.



n.Sınavda fotoğraflı cevap kâğıdının başkaları tarafından görülerek kopya çekilmesi hâlinde kopya işlemi yapılacaktır.



o.Kursiyerler sınav sırasında sorulara verdikleri cevapları hiçbir şekilde almayacaktır.



ö. Kursiyer sınava girmedi ise salon yoklama listelerine ve cevap kâğıtlarına salon görevlilerince işaretlenecektir.



p.Unutulan ve sınav güvenlik kutularına konmadan ÖDSGM' ye gönderilen sınav evrakı kabul edilmeyecek ve değerlendirme dışı bırakılacaktır.



r. Sınav bitiminden sonra;



i) Kursiyerler, soru kitapçığını, cevap kâğıdını ve sınav giriş belgesini salon görevlilerine teslim edecek ve salon yoklama tutanağını imzalayacaktır. ii) Salon görevlileri, salona ait sınav evrakını kursiyerlerin önünde kontrol ederek toplayacak, sınav güvenlik torbasına koyup kapattıktan sonra bina sınav komisyonuna teslim edecektir. iii) Bina sınav komisyonu, salonlardan gelen sınav güvenlik torbalarını ait oldukları sınav evrak kutularına koyarak seri numaralı güvenlik kilidi ile kapatacak ve görevli kuryelere tutanakla teslim edecektir.



Bu kurallara uymadığı tespit edilen kursiyerlerin sınavı tutanakla iptal edilecek ve sınava devam etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak, salon görevlileri diğer kursiyerlerin dikkatini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürse kural dışı davranışlarda bulunanlara sınav sırasında uyarıda bulunmayabilecektir. Bu kursiyerlerin kusurları ve kimlik bilgileri bir tutanakla sınav evrakına eklenecektir. Bu kursiyerlerin sınavı ÖDSGM tarafından geçersiz sayılacaktır.



Yenilenecek sürücü belgeleri için "online" randevu sistemi


Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2016 itibarıyla yenilenmesi kararlaştırılan sürücü belgeleri için online randevu sistemini hizmete sundu.



Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 1 Ocak itibarıyla yenilenmesi işlemlerine başlanan sürücü belgeleri için vatandaşların işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla online randevu sistemini devreye soktu.



Buna göre, sürücü belgesi sahipleri Emniyet Genel Müdürlüğüne ait "surucurandevu.egm.gov.tr" adresinden randevu talebinde bulunabilecek, il ve ilçe trafik tescil birimlerinde yeni tip sürücü belgesi işlemlerini bu yolla gerçekleştirebilecek.



SÜRÜCÜ BELGESİ BAŞVURULARI İLE İLGİLİ BİLGİLER


Yeni tip sürücü belgesi almak, değiştirmek ve yenilemek isteyen vatandaşlar, 01/01/2016 tarihinden itibaren Emniyet Genel Müdürlüğü'nün surucurandevu.egm.gov.tr internet adresinden istedikleri trafik tescil birimlerinden randevu alabileceklerdir.



SÜRÜCÜ BELGESİ MÜRACAATINDA İSTENEN BELGELER


İlk Defa Sürücü Belgesi Verilmesi İşlemleri



1. Sürücü Belgesi Dosyası (Şoförler odasından)



2. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği



3. Sürücü Sağlık Raporu (Resmi yada özel sağlık kuruluşlarından)



4. Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz



5. 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)



6. Kan Grubunu belirtir belge veya yazılı beyan



NOT: Sürücü sertifikasının alındığı yere bakılmaksızın herhangi bir trafik tescil kuruluşuna müracaat edilebilir.



Fark İşlemleri (Sınıf ekleme)



Sürücü belgesi dosyası hariç, ilk defa sürücü belgesi verilmesi işlemlerinde istenilen belgeler fark işlemlerinde de istenir.



Yeni Tip Sürücü Belgesinin Zayi ve Yıpranma Nedeniyle Yenileme İşlemleri


1. Dilekçe



2. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği



3. Sürücü Sağlık Raporu



4. 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)



5. Zayi değilse mevcut sürücü belgesi



6. Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz



NOT: Dış temsilciliklerimizde sürücü belgesi yenileme müracaatları alınmamakta olup, müracaatların mutlaka trafik tescil kuruluşlarına şahsen yapılması gerekmektedir.



Tebdil İşlemleri (Yabancı sürücü belgesinin ülkemiz sürücü belgesine dönüştürülmesi)


1. Yabancı sürücü belgesinin aslı ve fotokopisi



2. Noter veya konsolosluk onaylı Türkçe tercümesi



3. Sürücü belgesi dosyası



4. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği



5. Sürücü sağlık raporu



6. Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz



7. 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)



8. Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.



NOT: Karayolu Trafiği Konvansiyonuna taraf olmayan ve sürücü belgelerinin karşılıklı olarak tanınması ve değişimine ilişkin ikili anlaşmamız bulunmayan ülkelerden alınan yabancı sürücü belgeleri ülkemiz sürücü belgesi ile tebdil edilemez.



Yabancı Sürücü Belgelerinin Türkiye'de Geçerliliği


a) Türk vatandaşlarının dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri ile ülkemizde araç kullanmaları;



1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla 1 yıl süreyle araç kullanılabilir.



2) Altı aydan fazla ülkemizde bulunanların, araç kullanırken sürücü belgelerinin dış temsilcilikler veya noter tarafından onaylanmış Türkçe tercümelerini sürücü belgesi ile birlikte yanlarında bulundurmaları zorunludur.



3) Bir yılın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.



b) Yabancıların dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri ile ülkemizde araç kullanmaları;



1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir.



2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.



Eski Tip Sürücü Belgesinin Değiştirilmesi


1. Eski sürücü belgesi



2. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği



3. Sürücü sağlık raporu



4. 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz



5. 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)



6. Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.



NOT: Trafik tescil kuruluşlarında harç, değerli kağıt ve hizmet bedeli ücretleri elden tahsil edilmeyecektir. Ücretlerin Maliye Bakanlığının veznelerine veya anlaşmalı bankalara yatırılması gerekmektedir.



HÜKÜMLÜ OLMAMA ŞARTLARI


Sürücü belgesi işlemlerinde sürücü/sürücü adayının Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 76 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 188, 190 ve 191 inci maddeleri, 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4 üncü maddesinin yedinci fıkrası, 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarında belirtilen suçlardan hükümlü olup olmadığı adli sicil kaydı sorgulanarak kontrol edilmektedir.



SÜRÜCÜ BELGESİNİN DEĞİŞTİRME SÜRESİ


Eski tip sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri 01/01/2016 tarihinden 31/12/2020 tarihine kadar beş (5) yıl içerisinde tamamlanacaktır.



SÜRÜCÜ BELGESİ SINIFLARINA GÖRE SÜRME YETKİSİ VERİLEN MOTORLU ARAÇLAR VE ÖZELLİKLERİ


M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir.



A1 sınıfı sürücü belgesi silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1'i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.



A2 sınıfı sürücü belgesi gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2'yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.



A sınıfı sürücü belgesi sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.



B1 sınıfı sürücü belgesi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen dört tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. Elektrik ile çalışan araçların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.



B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir.



BE sınıfı sürücü belgesi B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen römork veya yarı römork içeren birleşik araçları kullanacaklara verilir.



C1 sınıfı sürücü belgesi azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramın üzerinde olan ve 7.500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekicileri kullanacaklara verilir.



C1E sınıfı sürücü belgesi C1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçlar ile B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçları kullanacaklara verilir.



C sınıfı sürücü belgesi kamyon ve çekici kullanacaklara verilir.



CE sınıfı sürücü belgesi C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.



D1 sınıfı sürücü belgesi minibüs kullanacaklara verilir.



D1E sınıfı sürücü belgesi D1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.



D sınıfı sürücü belgesi minibüs ve otobüs kullanacaklara verilir.



DE sınıfı sürücü belgesi D sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.



F sınıfı sürücü belgesi lastik tekerlekli traktör kullanacaklara verilir.



G sınıfı sürücü belgesi iş makinesi türündeki motorlu araçları kullanacaklara verilir.



SÜRÜCÜ BELGELERİ VE KULANMAYA YETKİLİ OLDUĞU ALT SÜRÜCÜ BELGESİ SINIFLARI


M sınıfı sürücü belgesi ile M,



B1 sınıfı sürücü belgesi ile M,



F sınıfı sürücü belgesi ile M,



G sınıfı sürücü belgesi ile M,



A1 sınıfı sürücü belgesi ile M,



A2 sınıfı sürücü belgesi ile M ve A1,



A sınıfı sürücü belgesi ile M, A1 ve A2,



B sınıfı sürücü belgesi ile M, B1 ve F,



BE sınıfı sürücü belgesi ile M, B, B1 ve F,



C sınıfı sürücü belgesi ile M, B, B1, C1 ve F,



CE sınıfı sürücü belgesi ile M, B, BE, B1, C, C1, C1E, F; CE sınıfı ile birlikte D sınıfı sürücü belgesine de sahip olduğu takdirde ayrıca DE, D1 ve D1E,



C1 sınıfı sürücü belgesi ile M, B, B1 ve F,



C1E sınıfı sürücü belgesi ile M, B, BE, B1, C1 ve F,



D sınıfı sürücü belgesi ile M, B, B1, D1 ve F,



DE sınıfı sürücü belgesi ile M, B, BE, B1, D, D1, D1E, F; DE sınıfı ile birlikte C sınıfı sürücü belgesine de sahip olduğu takdirde ayrıca CE, C1 ve C1E,



D1 sınıfı sürücü belgesi ile M, B, B1 ve F,



D1E sınıfı sürücü belgesi ile M, B, BE, B1, D1 ve F



sınıfı sürücü belgeleri ile kullanılan araçlar da sürülebilir.



ESKİ SÜRÜCÜ BELGELERİNİN YENİ TİP SÜRÜCÜ BELGELERİNE KARŞILIKLARI


A1 sınıfı sürücü belgeleri M ve A1 sınıfı sürücü belgesi,



A2 sınıfı sürücü belgeleri M, A1, A2, A ve B1 sınıfı sürücü belgesi,



B sınıfı sürücü belgeleri M, B1, B, D1 ve F sınıfı sürücü belgesi,



C sınıfı sürücü belgeleri M, B1, B, D1, C1, C ve F sınıfı sürücü belgesi,



D sınıfı sürücü belgeleri M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E ve F sınıfı sürücü belgesi,



E sınıfı sürücü belgeleri (28/4/1997 tarihinden önce alınanlar) M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve F sınıfı sürücü belgesi,



E sınıfı sürücü belgeleri (28/4/1997 tarihinden sonra alınanlar) M, B1, B, C1, C, D1, D ve F sınıfı sürücü belgesi,



F sınıfı sürücü belgeleri M ve F sınıfı sürücü belgesi,



G sınıfı sürücü belgeleri M ve G sınıfı sürücü belgesi,



olarak değiştirilirler.



SÜRÜCÜ BELGESİ ALACAKLARIN YAŞ ŞARTLARI


M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgesi alacakların 16,



A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı sürücü belgesi alacakların 18,



A sınıfı sürücü belgesi alacakların 20, (gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21,



C, CE, D1 ve D1E sınıfı sürücü belgesi alacakların 21,



D, DE sınıfı sürücü belgesi alacakların 24 yaşını bitirmiş olmaları zorunludur.



SÜRÜCÜ BELGESİ ALACAKLARIN DENEYİM BAKIMINDAN ŞARTLARI


A sınıfı sürücü belgesi alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı,



C1, C, D1 ve D sınıfı sürücü belgesi alacakların en az B sınıfı,



BE sınıfı sürücü belgesi alacakların B sınıfı,



CE sınıfı sürücü belgesi alacakların C sınıfı,



C1E sınıfı sürücü belgesi alacakların C1 sınıfı,



DE sınıfı sürücü belgesi alacakların D sınıfı,



D1E sınıfı sürücü belgesi alacakların D1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları zorunludur. A sınıfı sürücü belgesi alacak 24 yaşını doldurmuş adaylarda deneyim şartı aranmaz.



SÜRÜCÜ BELGELERİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİ


M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl,



C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçerlidir.



ADAY SÜRÜCÜLÜK


Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 01/01/2016 tarihinden sonra yürürlüğe girecek olan Ek 3'üncü maddesinde;



İlk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir.



Aday sürücülük süresi içerisinde 2918 sayılı Kanunun;



a) 47 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (kırmızı ışık) üç kez ihlal edilmesi



b) 48 inci (Uyuşturucu ve alkollü araç kullanımı) veya 118 inci (Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet vermek) maddelerine istinaden sürücü belgelerinin geri alınması,



c) 51 inci maddesinin (hız sınırları üzerinde araç kullanmak) üç kez ihlal edilmesi,



ç) 53 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (Sağa ve sola dönüşlerde, sürücüler kurallara uygun olarak geçiş yapan yayalara, varsa bisiklet yolundaki bisikletlilere ve sola dönüşlerde sağdan ve karşıdan gelen trafiğe ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar.) üç kez ihlal edilmesi,



d) 74 üncü maddesinin (Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işaretleri bulunmayan, ancak başka bir trafik işareti ile belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken bütün sürücüler araçlarını yavaşlatmak ve bu geçitlerden geçen veya geçmek üzere bulunan kişilere ve öğrencilere ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar.) üç kez ihlal edilmesi,



e) Koruyucu tertibatın kullanılması ile ilgili 78 inci maddesinin (emniyet kemeri, kask vb. kullanılması zorunludur.) üç kez ihlal edilmesi hallerinden herhangi birinin gerçekleşmesi veya araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullanıldığının tespit edilmesi veya toplam 75 ceza puanının aşılması durumunda sürücü belgesi trafik görevlilerince iptal edilir.



Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekir. Bu kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için tabi tutulacakları psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belgenin sürücü kursuna ibrazı ve varsa iptal nedenlerinde yer alan geri alma süreleri kadar zamanın geçmiş olması zorunludur.




Ehliyet yenileme işlemi Kırıkkale'de başladı


Sürücü belgelerinin AB normlarına göre yeniden düzenlenmesi kapsamında yenilemesi işlemleri pilot il seçilen Kırıkkale'den başladı. Eski tip sürücü belgeleri 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirilecek.


Kırıkkale Trafik Tescil ve Denetleme Müdürlüğü'nde ehliyet yenileme çalışmaları başladı. Bu kapsamda Vali Ali Kolat, beraberindeki Emniyet Müdürü Hasan Onar ve İl Jandarma Komutanı İsa Çakmak ile birlikte Trafik Tescil ve Denetleme Müdürlüğü'nü ziyaret ederek ehliyet yenileme çalışmalarını yerinde inceledi. Şahsına ait olan sürücü belgesinin yenilenmesi için de müracaatta bulunan Vali Kolat, burada bir dizi işleme tabi tutuldu. İlgili evraklarla başvuruda bulunan Vali Kolat'ın parmak izini tarayıcıya okutmasından sonra sürücü belgesi yenileme çalışmalarına geçildi. İşlemleri tamamlanan Vali Kolat'a 15 gün süresince kullanabileceği geçici bir sürücü belgesi verilirken, yeni sürücü belgesinin ikamet adresine posta vasıtasıyla gönderileceği belirtildi.


SINIF SAYISI 17'YE ÇIKTI


Kırıkkale İl Emniyet Müdürü Hasan Onar burada yaptığı açıklamada, sürücü belgelerinin yenilenmesi ilgili bilgiler verdi. Yeni kanuna göre sürücü belgesi sınıfının 9 iken 17'ye çıkarıldığını ifade eden Onar, yenileme işlemlerinin vatandaşa 15 TL'ye mal olacağını söyledi. Onar, yeni kanunla birlikte ilk defa sürücü belgesi alacak kişilerinde 2 yıl süreyle aday sürücü statüsünde olacağını kaydetti.


Emniyetten Başvuru Duyurusu


Yurtdışında da geçerli olacak yeni ehliyetlerin, özellikle Edirne'de yapılan başvurularda yoğunluk yaşanıyor.


Avrupa'ya komşu il olan Edirne'de yaşayanlar ihtiyaç halinde yurtdışında kullanmak adına ehliyet başvurularına başladı. Edirne İl Emniyet Müdürlüğü de Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğünce 01 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Yeni Sürücü Belgesi" müracaatlarının alınmasına başladığını duyurdu. Yapılan açıklamada, yapılması gerekenler için müracaat edeceklerin şube müdürlüğünden sıra almaya gerek kalmadığı belirtildi. Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ana sayfasında belirtilen linkten veya www.surucurandevu.egm.gov.tr adresinden online randevu alarak sürücü belgesi işlemlerinin yaptırabilecekleri bildirildi.


Sürücü belgesi yenilemek isteyenler, herhangi bir trafik tescil kuruluşuna başvuru yapmaları yeterli olacağı kaydedilerek, “Sürücü olur sağlık raporu (tek hekimden), 1 adet 50x60 mm ebadında arka fonu beyaz son altı ay içerisinde çekilmiş Biyometrik fotoğraf, 1 adet 15 TL tutarında anlaşmalı bankalara yatırılmış değerli kâğıt ve vakıf bedelini gösterir makbuz" şeklinde açıklamalarda bulunuldu.


Öte yandan, parmak izi alınacak, daha önce sistemde parmak izi bulunan vatandaşların parmak izi kontrolü yapılacağı, kan grubunu gösterir belge alınacağı, fakat sağlık raporunda kan grubunu gösterir yazılı beyan bulunanlardan istenmeyeceği bildirildi.


İlk defa sürücü belgesi alacak olanların ise yabancı sürücü belgesinin değiştirilmesi işlemlerinde şoförler odasından alınan dosyalar kabul edileceği belirtildi.



Ehliyet sınavı ne zaman? diye merak eden sürücü adayları haberimizden bu sorunun yanıtını ve açıklamaları görebilirler. Ehliyet sahibi olarak güvenle araç kullanmak isteyen adaylar ehliyet sınavına tabii olacaklar. 2016 yılında 6 kez yapılan Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı (MTSAS) tarihlerini ve ayrıntılı bilgileri haberimizden sizlerle paylaşıyoruz. İşte 2016 Ehliyet sınav tarihleri


#Ehliyet sınav tarihleri
#Ehliyet sınavı ne zaman
#MTSAS
#meb