Alman üniversitesinde imamlar eğitime başladı

Seher Önalan
00:0011/10/2010, Pazartesi
G: 11/10/2010, Pazartesi
Yeni Şafak
Alman üniversitesinde imamlar eğitime başladı
Alman üniversitesinde imamlar eğitime başladı

Duisburg Osnabrück Üniversitesi İslam Din Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rauf Ceylan'ın başlattığı proje hayata geçti. Bugün başlayacak eğitimle artık Almanya'daki Müslümanlara, Osnabrück Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde yetişen imamlar din hizmeti verecek.

Almanya, ülkede yaşayan 4.3 milyon Müslüman'ın “İslamiyet resmi din olarak kabul edilsin” talebiyle hareketli günler yaşarken, Duisburg Osnabrück Üniversitesi İslam Din Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rauf Ceylan, üniversite bünyesinde imam yetiştirmek için hazırladığı projeyi hayata geçirdi. Artık Almanya'daki Müslümanlara, Osnabrück Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde yetişen imamlar din hizmeti verecek.

MÜFREDAT CEMAATLERLERDEN

Bugün başlayacak eğitim-öğretim için Osnabrück Üniversitesi'ne 100 başvurudan sadece 30'unu kabul edebildiklerini söyleyen Prof. Dr. Ceylan, “İmam adayları 2 sömestr eğitim görecek. Şu an Türkiye'de okumuş ve burada camilerde görev yapan imamları eğiteceğiz. İmamların din pedagojisi, cemaat pedagojisi gibi konularda uzmanlaşmalarını sağlayacağız. Bu yeni bilgilerle imamlar camilerde çocukları ve gençleri daha pedagojik çerçevede eğitebilecek” dedi.

Prof. Dr. Ceylan, imamların eğitim içeriğine üniversite yönetiminin müdahalesinin söz konusu olmadığını belirtti. Ceylan, “Aksine müthiş bir destek var. Müslüman cemaatlar da aynı ilgiyi gösteriyorlar; hatta müfredatı Prof. Bülent Uçar ve ben birbirimize danışarak geliştirdik” diye konuştu. Projenin Türkiye'de bazı çevreler tarafından “Almanların istediği tarzda imam yetiştirilmesi” olarak algılanmasına karşı çıkan Prof. Dr. Rauf Ceylan, şunları söyledi: “Bu kesinlikle doğru değil; çünkü müfredatı Müslüman cemaatlar ile birlikle hazırladık. Zaten Almanya'da devlet, din eğitiminin içeriğini belirtmez. Bu hak, demokrasi çerçevesinde cemaatlere aittir. Biz Bosna-Hersek, Arnavutluk, Türkiye, Fas ve Mısır gibi pek çok ülkenin ilahiyat fakülteleri ile koordinasyon içindeyiz. Bu ülkelerde uzun yıllara dayanan bir ilahiyat eğitim geleneği olduğu için bilimsel çalışmalarda birlikte hareket ediyoruz. Burada Türkiye'nin yeri de ayrı. Çünkü Almanya'da 2.8 milyon Türk yaşıyor. Bu da Müslümanların yüzde 70'inin Türk kökenli olduğu anlamına gelmektedir.”


Görüş bildirecek imam yok

Bundan sonraki adımlarının “Almanya' da liseyi bitirmiş gençleri bu bölüme yöneltmek” olduğunu açıklayan Prof. Dr. Ceylan, “İslami konular Almanya'da maalesef siyaset bilimci ya da oryantalistler tarafından konuşuluyor. Bence Müslümanları ilgilendiren konularda Almanya'da doğup büyüyüp eğitim görmüş Müslüman ilahiyatçının görüş bildirmesi lazım. Almanya'da Müslmünların bir 'dili' yok, Osnabrück Universitesi olarak biz bu konuda ciddi adımlar atmakdtayız” şeklinde konuştu.