Yeni Şafak

E-kimlik randevusu nasıl alınır? Yeni kimlik başvuruları, detaylı anlatım!

Yeni Şafak
06:233/01/2017, Salı
G: 3/01/2017, Salı
Diğer

E-kimlik randevusu nasıl alınır? Tüm illerde başvurulara açılan yeni kimliklere vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Vatandaşlar ise kurumlara gitmeden daha öncesinden internet üzerinden randevu alarak başvurularını gerçekleştirebiliyor. Daha sonrasında ise belgelerini tamamlayan vatandaşlar randevu tarihinde giderek e-kimliklerini alabilirler. İşte e-kimlik randevu alma ve yeni kimlik başvuru detayları.

E-kimlik randevusu nasıl alınır? Vatandaşlar yeni kimliklere oldukça ilgi gösteriyor. Daha önce pilot illerde kullanıma açılan yeni kimlikler, artık tüm illerde kullanıma açıldı. Belgelerini hazırlayıp kurumlara başvuru yapanlar yeni kimliklerini alabilecekler. İşte e-kimlik başvuruları ve yeni kimlik için gerekli belgeler.



E-kimlik başvuruları için öncelikle aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız





Açılan sayfa üzerinden kimin adına başvuru yapacağınızı seçmeniz gerekiyor.




Eğer kendi adınıza başvuru yapacaksanız "

Kendi adıma

" kısmını seçmeniz yeterlidir. Onun haricinde açılır menü üzerinden başvuru yapmak istediğiniz kişiyi seçebilir, T.C. kimlik numarasıyla birlikte adını ve soyadını girebilirsiniz.



Bir sonraki adıma geçtiğinizde ise "

Tarih ve Mekan Seçimi

" kısmı karşımıza geliyor. Bu kısımdan ise gerekli alanları doldurabilirsiniz.



Sırasıyla

"Teslimat Bilgileri"

kısmını da doldurduğunuzda sizlere "

Randevu Özeti

" adlı kısmı gösterecektir. Buradaki tüm detayları görebilirsiniz.



KİMLİK KARTI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Kimlik kartı başvurusu yurt içinde, Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır.



Telefonla randevu için;

199


BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER NELERDİR?

İlk defa kimlik kartı başvurusu; nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile yapılır.



KİMLİK KARTI BAŞVURUSUNU KİM YAPAR?

On beş yaşını tamamlamış olanların şahsen başvurması gerekmektedir.



HANGİ BİOMETRİK VERİLER ALINIR?

Kimlik kartında on beş yaşını tamamlamış kişilerin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik verileri alınır.



KİMLİK KARTINDA RENKLİ FOTOKOPİ FOTOĞRAF KULLANILABİLİR Mİ?

Fotokopi veya bilgisayarda çoğaltılan fotoğraflar kullanılamaz.



KAYIP VEYA DEĞİŞTİRME NEDENİYLE KİMLİK KARTI NASIL DÜZENLENİR?

Kimlik kartının kaybolması veya değiştirilmesi durumunda sistemdeki fotoğraf altı ay öncesine ait değil ise ilgiliden son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet fotoğraf istenir ve biyometrik doğrulaması yapılarak kimlik kartı başvurusu alınır.



ON BEŞ YAŞINI TAMAMLAMAYANLARIN BAŞVURUSUNU KİMLER YAPAR?

Biyometrik verisi alınmayacak çocukların kimlik kartları; ana, baba ya da vasileri, bunların bulunmaması hâlinde büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocukları yanlarında bulunduranlar veya vekâletname ibraz eden kişiler tarafından teslim alınır. Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile son bulması hâlinde çocukların kimlik kartı veli, vasi veya Kanunun 17 nci maddesinde bildirimle yükümlü kılınan kişilere teslim edilir.



KİMLİK KARTI NEREYE TESLİM EDİLİR?

Kimlik kartı yurt içinde kişinin başvuru sırasında bildirdiği adrese, yurt dışında kimlik kartı almak için başvuran kişiler adına düzenlenen kimlik kartları, Genel Müdürlük tarafından, dış temsilciliklerce ilgilisine teslim edilmek üzere Dışişleri Bakanlığına gönderilir.


18 YAŞINDAN KÜÇÜKLERİN KİMLİK KARTLARI KİME TESLİM EDİLİR?

Biyometrik verisi alınmayacak çocukların kimlik kartları; ana, baba ya da vasileri, bunların bulunmaması hâlinde büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocukları yanlarında bulunduranlar veya vekâletname ibraz eden kişiler tarafından teslim alınır. Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile son bulması hâlinde çocukların kimlik kartı veli, vasi veya Kanunun 17 nci maddesinde bildirimle yükümlü kılınan kişilere teslim edilir.



GERÇEĞE AYKIRI BEYANLARDA NASIL İŞLEM YAPILIR?

Biyometrik verilerin karşılaştırılması sırasında gerçeğe aykırı beyanda bulundukları anlaşılanlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.




Antalyalılar'dan yeni kimlik kartına ilgi

Nüfus cüzdanlarının yerini alacak çipli yeni kimlik kartlarını almak isteyen Antalyalılar, ilk günden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğünde yoğunluğa neden oldu.



Yeni kimlik kartları için tüm illerde başlayan başvurular Antalya'da da kabul edildi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğüne gelen çok sayıda vatandaş, kimlik kartı başvurusunda bulundu.



Başvuruya gelen vatandaşlardan nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belgelerden birisi ile son 6 ay içinde çekilmiş ICAO standartlarına uygun biyometrik fotoğraf istendi.



Antalya'da ilk gün başvuruda bulunan vatandaşlardan 790'ının işlemi tamamlandı.



- Vali Karaloğlu'ndan çipli kimlik kartı başvurusu


Vali Münir Karaloğlu da nüfus cüzdanlarının yerini alacak çipli yeni kimlik kartı için başvuruda bulundu.



Konyaaltı Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne gelen Karaloğlu, başvuru süreci hakkında yetkililerden bilgi alarak, başvurusunu yaptı.



Karaloğlu gazetecilere yaptığı açıklamada, üzerinde uzun süredir çalışılan yeni kimlik kartlarının bugün itibarıyla Türkiye genelinde verilmeye başlandığını, Antalya merkez ve 19 ilçede de başvuruların alındığını söyledi.



Nüfus müdürlüklerinde işlemi tamamlanan vatandaşların kimliğinin adreslerine gönderileceğini belirten Karaloğlu, "Yeni kimlik kartları banka kredi kartı ebatında olacak. Eskisi gibi cinsiyet ve renk ayrımı olmayacak. Daha üst teknoloji kullanılan kimlik kartlarının taşıması da kolay. Yeni kimlik kartlarının en büyük özelliği ise sahteciliğe karşı vatandaşı koruyor olması." dedi.



Karaloğlu, güvenlikli olan yeni kimlik kartlarının devlet hizmetlerinde de imza olarak kullanılabileceğini vurguladı.



Antalya Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü Ülkü Yavuz da 10 yılık ömre sahip yeni kimlik kartının, vatandaşın nüfus bilgilerini, biyometrik verilerini ve fotoğrafını barındırdığını ifade etti.



Bu arada, Konyaaltı Kaymakamı İbrahim Keklik, Döşemealtı Kaymakamı Mehmet Baygül, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç'in de çipli kimlik kartı başvurusu yaptığı öğrenildi.



#E-kimlik
#Çipli kimlik kartları
#Yeni kimlik başvuru
Yorumlar

Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.

Henüz yorum bulunmuyor

İlk yorumu siz yapın.

Kapat

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.