Zaferin birinci yılı: Afrin parladı

Yasemin Asan
04:0018/01/2019, Cuma
G: 18/01/2019, Cuma
Yeni Şafak
Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin şehir merkezinin kontrol altına alınmasının ardından Mehmetçik zafer fotoğrafı çektirmişti.
Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin şehir merkezinin kontrol altına alınmasının ardından Mehmetçik zafer fotoğrafı çektirmişti.

Mehmetçik ve ÖSO’nun Afrin’de PKK işgaline son verdiği Zeytin Dalı Harekatı’nın üzerinden 1 yıl geçti. Şehirde Türkiye’nin desteğiyle güvenlik, eğitim, sağlık ve ekonomi alanlarında büyük dönüşüm yaşandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) da desteğiyle PKK/PYD'nin ‘terör koridoru’ planlarını alt üst ettiği Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı’nın üzerinden tam 1 yıl geçti. 20 Ocak 2018’de düğmeye basılan harekat sonrası Afrin’de çok şey değişti. PKK/PYD’nin çıkarılmasıyla bölgeye 200 bin kişi döndü. Bertaraf edilen terör baskısı sonucu yaşam normalleşirken fiziki ve idari altyapısı için önemli çalışmalara imza atıldı.

HER ALANDA DESTEK

Sağlıktan eğitime, ulaşımdan güvenliğe, ekonomiden toplumsala kadar bir çok alanda hayat normale döndü. Aradan geçen süre içinde güvenliğin dışında idare ve adalet alt yapısı için de adımlar atıldı. Adalet Bakanlığı’nın desteği ile Afrin’de mahkeme ve savcılık ofisleri açıldı. Türkiye adalet sarayı, cezaevleri, karakollar ve kontrol noktaları için destek veriyor.

CAMİLERİN TADİLATI YAPILDI

  • Terör örgütlerinin hedef aldığı camiler de ihya edildi. Türkiye Diyanet Vakfı, teröristlerce zarar gören 3 caminin tadilatını tamamlayıp hizmete açarken 36 caminin ise tadilatı devam ediyor. Vakıf, toplumsal dokuyu iyileştirici faaliyetlerde de bulundu. Dini hizmetler alanında 100'ü imam 275 müezzin ve Kur'an kursu hocası halen destekleniyor.

BİNLERCE SURİYELİ DÖNDÜ

PKK/PYD- YPG ve DEAŞ terör örgütlerinden temizlenmesinin ardından Afrin'e 200 binin üzerinde Suriyeli, ülkesine döndü. Türkiye'nin desteğiyle büyük bir dönüşümün yaşandığı Afrin'de başta güvenlik olmak üzere eğitim ve sağlık anlamında da büyük bir yenilenme hamlesi başlatıldı. Türkiye, çok yönlü inşa süreci ile halkın güvenli şekilde günlük yaşantısını sürdürmesini sağladı.

Güvenlik gerçek sahiplerinde


Türkiye, sürdürülebilir güvenlik yönetimini de bölgede unutmadı. 3-6 aylık bir sürede bin Afrinliye asayiş, güvenlik, emniyet eğitimi verdi. Eğitimini tamamlayanlar Afrinliler merkez ve 300 üzerindeki köyde güvenliği sağlıyor.

  • Enkaz temizlendi
  • Harekat sonrasında Afrin merkez ve köylerinde kaçan teröristlerin tuzaklamalarla neden oldukları enkazlar ortadan kaldırıldı. Çevre temizliği çöp temizleme traktörü, çöp toplama aracı, çöp toplama konteyneri tahsis edildi.
  • Yollar yapıldı
  • Alt yapı çalışmalarında ulaşım projelerine de ağırlık verildi. Türkiye sınırından Afrin’e uzanan bir yol yapıldı. Ticari hareketlilik için büyük önem taşıyan ve savaştan hasar gören yollar tamir ediliyor. Afrin’e açılan Zeytin Dalı Gümrük Kapısı faaliyete başladı.

Eğitim ordusu

Güvenli Afrin’de gençler, çocuklar yarım kalan eğitimlerine bir yıldır yeniden başladı. Toplamda 248 okulda tadilat yapıldı ve eğitime açıldı. Bu okullarda 42 bin 928 öğrenci eğitim alıyor. Bin 571 kişi eğitim camiasında öğretmen yetkili müdür ve hizmetli olarak istihdam edildi. Kitaplar ücretsiz dağıtıldı. Afrin’in yerli öğrencileri için Kürtçe dersi kitabı hazırlatıldı. Sivil toplum kuruluşları tarafından bütün kırtasiye ihtiyaçları giderildi. Yaz tatilinde formatör eğitimi yapıldı. Eylül ayında 2 bin 200 Afrinli öğretmene hizmet içi eğitim verildi.

KARNE HEYECANI

Öte yandan Türkiye’nin destekleriyle yeniden eğitim öğretime başlayan okullarda, karne heyecanı yaşandı. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, ilçede 243 okulda 43 bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti. Gül, okullarda bin 571 Suriyeli personelin hizmet verdiğini dile getirdi.


Ekonomiye nefes

Türkiye, Zeytin Dalı Harekatı ile terörden arındırılan bölgelerin kalkınması için ekonomik uygulamaları hayata geçirdi. Halkın iktisadi açıdan nefes alabilmesi için tarımdan dokumaya birçok alanda adım atıldı. Zeytinlikleri ile ünlü Afrin’de zeytinlerin işlenmesi ve gelir getirmesi için de tesisler oluşturuldu. Geniş alanda zeytin, sabun, zeytinyağı üretiliyor.


  • Şifa kapısı
  • Afrin'de sağlık hizmeti de veriliyor. Terör örgütünün karargah olarak kullandığı Afrin Hastanesi onarıldı ve Afrin halkının hizmetine sunuldu. Türk hekimlerle Afrinli doktorlar yan yana görev yapıyor. Bir yılda binlerce hasta tedavi edildi.
  • İlk hasat
  • Suriye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Afrin’deki çiftçiler, ilk kez güven ortamında hasatlarını topladı. Afrin zeytinleri, dünya piyasasında yaklaşık yıllık 200 milyon dolar büyüklüğü kapsıyor. Bu değer, yeniden Suriye halkına kazandırıldı. Afrin zeytin ve zeytinyağı, Türkiye aracılığı ile uluslararası pazara satılacak.
  • 56 milyonluk yardım
  • Türkiye’nin askeri harekatı takip eden şefkat faaliyetinde insani yardım önemli yer tutuyor. AFAD, Türk Kızılayı ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülüyor. 358 noktada insani yardım malzemesi dağıtımı sürerken bugüne kadar 56 milyon TL değerinde insani yardım ulaştırıldı.

#​Mehmetçik
#ÖSO
#PKK
#Afrin
#Zeytin Dalı Harekatı