Yunanistan'da Yüksek Mahkeme skandal bir karara imza atarak, darbe girişiminin ardından TSK'ya ait helikopterle Yunanistan'a kaçan askerler için Türkiye'nin iade talebini reddetti. 15 Temmuz darbe girişimi gecesi başarılı olamayacaklarını anladıktan sonra Yunanistan'a kaçan FETÖ'cü askerlerin Yunanistan'da yargılanmasına devam edildi. Türkiye'ye iadeleri istenen askerler, polisi eşliğinde birbirlerine kelepçeli olarak mahkemeye getirildi.
Mahkeme sonunda iade talepleri reddedilen askerlerin, kısa süre içinde serbest bırakılması bekleniyor. Ankara'nın kararı temyize götürme hakkı ise bulunmuyor. İadesi reddedilen darbeci 4 yüzbaşı, 2 binbaşı ve 2 başçavuşun isimleri şöyle: Abdullah Yetik, Feridun Çoban, Bilal Kurgun, Uğur Can, Ahmet Güzel, Süleyman Büyük, Gencay Koyun, Mesut Kiraz.
Ret kararının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçerek 8 cuntacı asker hakkında yakalamaya dönük tutuklama kararı çıkarttı. Kararının ardından 8 darbeci askerin, Yunanistan'dan iadeleri yeniden istendi. Karar, Yunanistan adli merciler ulaştırılması için Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Hakimlik, darbecilerin kırmızı bültenle aranması için İnterpole yazı yazılmasına da hükmetti.
Dışişleri Bakanlığı, darbecileri iade etmeyen Yunanistan'a sert tepki gösterdi. Yunanistan'ın bu kararla terörle mücadeleden bir kez daha kaçtığı vurgulanırken, ikili ilişkilerin gözden geçirileceği de ifade edildi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, demokratik anayasal düzene karşı 15 Temmuz'daki darbe girişimine katılan darbecilerin bağımsız Türk yargısı önüne çıkmasına engel olan kararın protesto edildiği bildirildi.
Dışişleri, kararın siyasi sebeplerle alındığını değerlendirildiği belirtilen açıklamasında şunları ifade edildi: “Bugüne kadar, DHKP/C ve PKK başta olmak üzere Türkiye'yi hedef alan terör örgütleri mensuplarının adalet önünde hesap vermesine engel olan Yunan makamlarının bu kararıyla, müttefik ve komşu bir ülke olarak Yunanistan'ın terörle ve suçla mücadelede asgari gerekleri yerine getirmekten kaçındığı bir kez daha görülmüştür."
Açıklamada, Yunan yargısının bu kararına karşı tüm hukuk yolları kullanılarak, suçluların iadesine ve yargılanmasına yönelik girişimlerin devam edeceği kaydedildi ve "Siyasi saiklerle alındığını düşündüğümüz bu kararın ikili ilişkilerimiz, terörle mücadele alanında iş birliğimiz ve diğer ikili/bölgesel konulardaki müşterek çalışmalarımız üzerindeki etkileri de kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır." denildi.