Yunan avukat Marinaki Yunanistan'a kaçan FETÖ'cü darbecilerin sığınma talebi ile ilgili açıklama yaptı. Marinaki, sığınma talebiyle ilgili prosedürün hızlı uygulandığını söyledi. Darbeci askerlerin durumunda farklı bir prosedür uygulandığını ifade eden Marinaki, komisyon kararının beklenenden önce açıklanmasının mümkün olduğunu ifade etti.
Yunan avukat İlia Marinaki, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine katıldıktan sonra askeri helikopterle Yunanistan'a kaçan askerlerin sığınma taleplerinin en kısa zamanda sonuçlanacağını düşündüğünü belirtti.
Dedeağaç Havalimanı'na iniş yaptıktan sonra rütbeleri sökülerek Ferecik Hapishanesi'ne sevk edilen 8 darbecinin savunmasını üstlenen Marinaki, askerlerin siyasi sığınma başvurularıyla ilgili yaptığı açıklamada, sürecin daha önce görülmedik şekilde hızlı ilerletildiğini söyledi.
"Sığınma talebiyle ilgili prosedür ilk kez bu kadar hızlı uygulanıyor. Ben şahsen bu konunun bir yıldan fazla süreceğini düşünüyordum. Ancak son derece hızlandırılmış şekilde ilerliyor. Deneyimlerinden biliyorum, sığınma talebi ilk defa bu kadar kısa süre içerisinde İltica Komisyonuna geldi. Daha önce hiç böyle bir şey olmadı."
Yunan yasalarında iltica talepleri için 90 günlük süre öngörüldüğünü ancak darbeci askerlerin durumunda farklı, hızlı bir prosedür uygulandığını ifade eden Marinaki, komisyon kararının beklenenden önce açıklanmasının mümkün olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Marinaki, bugün sığınma başvurusuyla ilgili işlemleri için İltica Komisyonuna getirilen askerlerin fotoğraflarının çekildiğini, parmak izlerinin alındığını, daha sonra ayrıntılı ifadeleri alınmak üzere bir kez daha komisyona getirileceklerini belirtti.
Yunan avukat, “Bugün fotoğrafları çekilerek parmak izleri alınacak ve sığınma talepleriyle ilgili kısa bir mülakat yapılacak. Daha sonra bize bildirilecek başka bir tarihte ikinci kez mülakat yapılacak ve askerler neden sığınma istediklerini ayrıntılarıyla anlatacaklar. Budan sonra da kararın çıkmasını bekleyeceğiz. Bu 90 gün de sürebilir, daha önce de açıklanabilir. Ancak ben bu sürecin çok kısa olacağını düşünüyorum" dedi.
Komisyondan olumsuz bir karar çıkması durumunda bir üst komisyona başvurma hakları bulunduğunu anlatan Marinaki, buradan da ret kararı çıkması durumunda ise nihai kararı vermekte Yunan idari mahkemelerinin yetkili olacağını kaydetti.
Marinaki, darbeci askerler hakkında Dedeağaç suçüstü mahkemesinde dün başlayan davanın sonucunun siyasi iltica sürecini etkilemeyeceğini söyleyerek “Atfedilen suçlamalar ciddi suçlamalar değil. Dolayısıyla verilecek cezalar çok küçük cezalar" ifadesini kullandı.
Avukat Marinaki, Ferecik Hapishanesi'nde tutulan 8 darbeciye aileleriyle telefonda görüşmeleri için izin veriliğini ve durumlarının iyi olduğunu aktardı.
Darbeci askerlerin davasıyla ilişkisinin bir avukat olarak tamamen profesyonellik sınırları içerisinde olduğunu söyleyen Marinaki, Türkiye'yi çok sevdiğini ve her fırsatta ziyaret etmek istediğini sözlerine ekledi.