Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005'te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasını öngören karar tasarısını onayladı. Onaylanan ancak hukuki bir bağlayıcılığı olmayan oylamadan bir gün önce yenisafak.com olarak yaklaşık 18 bin kişinin katıldığı bir anket yayınlandı.
Avrupa Birliği ile ilgili gerilen ilişkiler ve bugün yapılan oylama öncesi Türk halkı Avrupa Birliğine girmek istemediğini açıkça belirtti. Bugün oylanan 37'ye karşı 479 oyla kabul edilen tasarıyı bir gün önce Türkiye halkına soran yenisafak.com halktan "hayır" cevabını aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamalarda "Sonuç ne çıkarsa çıksın bu oylamanın bizim nezdimizde hiçbir kıymeti yoktur" ifadelerini kullanmıştı.
Türkiye'nin yaklaşık 57 yıldır kapısında beklediği Avrupa Birliği ile devam eden müzakere sürecinin devam ettirilip ettirilmemesi konusunda yapılan anketin yüzde 9.8'i "evet" derken yüzde 87.7 "hayır" sonucu ise Türkiye halkının oylanan tasarıya karşı duruşun göstergesi niteliğinde.
Türkiye, ilk kez 1959 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğuna tam üyelik için başvurdu. 1982 yılına kadar müzakereler sürdü, 12 Eylül darbesinden sonra askıya alındı. 1986 yılında ise görüşmeler yeniden başladı.
Türkiye, 1995 yılında 22 yıllık "Geçiş Dönemi"ni tamamladı. Son olarak AB ile vize muafiyeti gündeme geldi. Ancak AB, PKK ile mücadeleyi bahane ederek verdiği sözden geri döndü. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Yılbaşına kadar bekleriz, AB verdiği sözü tutmazsa millete sorarız" ifadeleriyle AB üyeliği yeniden tartışmaya başlandı.
Türkiye'nin yeniden tartışmaya başladığı Avrupa Birliği süreciyle ilgili yapılan toplumsal araştırmalarda AB karşıtlığı sonuçlara yansımıştı. 15 Temmuz darbe girişimi ardından yapılan araştırmalarda ABD ve AB karşıtlığı yükselme eğilimi göstermişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu gün İstanbul Kongre Merkezi'nde, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nde yaptığı açıklamada Avrupa Parlamentosu'nda yapılacak Türkiye oylaması için "Yarın Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri için oylama yapacaklarmış. Sonuç ne çıkarsa çıksın bu oylamanın hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur" dedi.