Trump yönetimi Çin’e yönelik sertlik politikasını ekonomik alandan siyasi sahaya genişletti. ABD tarihinde ilk kez yurt dışında yaşayıp ajanlıkla suçlanan bir kişi Washington tarafından teslim alındı. Çin Ulusal Güvenlik Bakanlığı yetkilisi Yanjun Xu, Belçika tarafından ABD’ye ekonomik casusluk suçlamasıyla teslim edildi.
ABD-Çin arasındaki gerilim her geçen gün artarken, yeni soğuk savaşın ayak sesleri de duyuluyor. Washington, yüz milyarlarca doları bulan ticari yaptırımlardan sonra, siyasi alanda da ardı ardına Pekin karşıtı adımlar atmaya başladı. Hem ABD Başkanı Donald Trump hem de Başkan Yardımcısı Mike Pence, yaptıkları açıklamalarla Çin’i ABD iç siyasetine karışmakla ve casusluk faaliyetleri izlemekle suçladı. Bu açıklamaların ardından ABD ülke tarihinde bir ilke imza atarak, yurt dışında yaşayıp ajanlıkla suçlanan Çin vatandaşı Yanjun Xu’yu teslim aldı. Ülke tarihinde bir ilk olan operasyonun, Interpol eski Başkanı Mıng Hongvey’in Pekin yönetimi tarafından gözaltına alınmasından hemen sonra gerçekleşmesi dikkat çekti. ABD yönetimi açıkladığı güvenlik ve strateji belgelerinde Çin’i, Rusya’yla birlikte öncelikli tehdit kapsamına almıştı.
BELÇİKA TESLİM ETTİ
ABD Adalet Bakanlığı, Çin adına ekonomik casusluk yapmak ve ABD havacılık şirketlerinin ticari sırlarını çalmaya çalışmakla suçladığı Çinli yetkiliyi Belçika’dan teslim aldı.
ÜLKE TARİHİNDE BİR İLK
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, aleyhindeki casusluk suçlamaları kapsamında Belçika’da tutuklanan Çin Ulusal Güvenlik Bakanlığı (MSS) mensubu Yanjun Xu adlı Çinli’nin, ABD’ye teslim edildiği bildirildi. Ülke tarihinde ilk kez, yurt dışında yaşayıp ajanlıkla suçlanan birinin ABD’ye teslim edildiği belirtilen açıklamada, Yanjun’un Çin adına ekonomik casusluk yapmak ve ABD havacılık şirketlerinin ticari sırlarını çalmaya çalışmakla suçlandığı duyuruldu.
HASADIMIZI KORUYORUZ
ABD Ulusal Güvenlik Genel Sekreter Yardımcısı John Demers de yaptığı açıklamada Çin’i hedef aldı. Demers, “Bu konu istisnai bir durum değil; Çin’in, Amerika aleyhine yürütmekte olduğu ekonomi politikasının bir parçasıdır. Başka ulusların sermayemizi ve zekamızın meyvesini çalmasına izin veremeyiz. Başka ülkelerin bizim hasadımızı kaldırmasına müsaade edemeyiz” ifadelerini kullandı.
INTERPOL MESAJI MI
Çin’li ulusal güvenlik yetkilisi Yanjun Xu’nun casusluk suçlamasıyla Belçika’da tutuklanarak ABD’ye teslim edilmesinin, Interpol eski başkanı Mıng Hongvey’in Pekin tarafından alıkoyulmasından hemen sonra gerçekleşmesi de soru işaretlerine sebep oldu. Uluslararası bir kurumun başındaki Mıng’in Pekin tarafından, gizli bir operasyonla kaçırılarak “yolsuzluk suçlamasıyla” gözaltına alınması tüm dünyayı şok etmişti. Pekin’in Ming’e yönelik adımı uluslararası hukuku hiçe saymak olarak değerlendirilmişti. ABD’nin Yanjun’u teslim alarak Çin’e bir mesaj iletmek istediği düşünülüyor.
CIA AJANLARINA İNFAZ
Amerika merkezli Foreign Policy dergisi ağustos ayında, ABD Merkez İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) Çin’deki istihbarat ağı deşifre edilerek, 30 muhbirinin infaz edildiğini ortaya çıkarmıştı. Pekin yönetiminin istihbaratın içerisine sızdırdığı köstebek aracılığıyla, CIA’in özel iletişim sistemini deşifre ettiği belirtilmişti.