Yemen'de bulunan 69 kişilik son Yahudi topluluğundan 19 kişi gizli bir operasyonla ülkeden çıkarılarak İsrail'e getirildi. Operasyonu İsrail'in göçlerle ilgili faaliyetleri yürüten Yahudi Ajansı, ABD'nin yardımıyla gerçekleştirdi.
İsrail'in Yahudi Ajansı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "dün gece gizli bir operasyonla 19 Yemenli Yahudi'nin İsrail'e getirilmesiyle birlikte 2 bin yıllık Yemen'deki Yahudi varlığının sona ermeye yaklaştığı" belirtildi.
Açıklamada, "Yahudi Ajansı'nın koordinasyonunda yürütülen gizli bir operasyon neticesinde Yemenli Yahudi grubu dün gece İsrail'e getirildi ve böylece Yemen'deki tarihi Yahudi nüfusu sona ermeye yaklaşmış oldu" ifadeleri kullanılırken operasyonun detayları hakkında bilgi verilmedi. İsrail'in Jerusalem Post gazetesi Yemenli Yahudilerin İsrail'e getirilmesine ABD Dışişleri Bakanlığı'nın da "yardımcı olduğunu" yazdı.
Yemen'de kalan yaklaşık 50 kişilik son Yahudi nüfusunun bu ülkede yaşamayı seçtiği ve ABD Büyükelçiliği yakınlarında Yemen makamlarının koruması altında ikametlerini sürdürdükleri bilgisine yer verilen açıklamada, Yahudi Ajansı'nın "İsrail'e göç etmek isteyen Yemen Yahudilerine yardım etmeye devam edeceği" vurgulandı.
Açıklamada ayrıca, "ülkedeki iç savaş devam ederken Yahudi toplumuna yönelik saldırıların arttığı" iddiası operasyonun gerekçesi olarak gösterilirken son dönemde Yemen'den getirilen Yahudi sayısının yaklaşık 200'ü bulduğu, İsrail'e ulaşan Yemenli 19 Yahudi'nin 14'ünün Raydah şehrinden, 5'inin ise başkent Sana'dan olduğu ifade edildi. Gelenlerin arasında bir hahamın da bulunduğu ve 5-6 yüzyıllık bir Tevratı da beraberinde getirdiği kaydedildi.
Yahudi Ajansı'nın verilerine göre İsrail'in kurulduğu tarih olan 1948'den buyana 51 binden fazla Yemenli Yahudi bu ülkeye göç etti. Bunların önemli bir kısmı 1949-50 tarihlerinde yürütülen "Sihirli Halı" operasyonu ile İsrail'e getirildi. Bugün İsrail'de yaşayan Yemenli Yahudi sayısı ise yüz binlerle ifade ediliyor.
İsrail Yahudi Ajansı ve İsrail Göçmen Bakanlığı, dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Yahudileri İsrail'e göç etmeye ikna etmek için koordineli bir şekilde kampanya yürüterek büyük paralar harcıyor. İsrail, gelenlerin önemli bir kısmını planlı olarak işgal altındaki Filistin topraklarına yerleştiriyor.
Filistinlilerin yarıdan fazlası, 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve zorunlu göçe tabi tutulması sonucu vatanlarından sürüldü. BM'nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlasını oluşturan 957 bin kişi vatanını terk etmek zorunda kalarak sığınmacı konumuna düştü.