|

Washington’daki DAEŞ toplantısına Türkiye katılmayacak

Washington'da koalisyon ülkelerinin dışişleri bakanlarının katılacağı toplantıya Türkiye'den katılım olmayacak.

Yeni Şafak
17:33 - 19/07/2016 Salı
Güncelleme: 18:32 - 19/07/2016 Salı
Yeni Şafak

Fikri Işık ve Çavuşoğlu Washington'daki DAEŞ toplantısına katılmayacak. DAEŞ'e karşı oluşturulan koalisyon ülkelerinin savunma ve dışişleri bakanlarının katılımı ile yarın Amerika'nın başkenti Washington'da gerçekleşecek olan toplantıya Türkiye'den herhangi bir katılım olmayacak.



Yarın Ankara'da gerçekleşecek olan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu toplantıları nedeniyle Çavuşoğlu'nun Washington'a gitmeyeceği ifade edildi.



Amerika darbe kalkışmasına karşı geç tepki verdi



Cuma akşamı FETÖ'cü bir grup hain cuntacının gerçekleştirdiği darbe kalkışması sonrası Türkiye, Amerika'dan Gülen'in iadesini istemişti.



FETÖ'cü terörist örgütün lideri Gülen'e ev sahipliği yapan ve darbe sonrası net tutum sergilemeyen Amerikan yönetimi Türkiye tarafından eleştirilmişti. John Kerry darbe kalkışmasının yaşandığı ilk saatlerde 'Türkiye'deki gelişmeleri takip ediyoruz' derken, darbenin başarısızlıkla sonuçlanacağının netleşmesi ile birlikte Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Amerika'nın Türkiye'de demokratik yönetimden yana olduğu açıklanmıştı.



Amerika'nın darbe kalkışmasına geç tepki vermesi Türkiye'de rahatsızlık uyandırırken, darbeci Gülen'in iadesi için de gerekli girişimler başlatılmıştı.



ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook ise daha önce yaptığı açıklamada Türkiye'deki darbe girişiminin kendileri için de sürpriz olduğunu söylemişti.



Pentagon Sözcüsü, darbeden sonra ABD Savunma Bakanı Ash Carter'ın mevkidaşı Fikri Işık ile görüşüp görüşmediği ile ilgili sorulara ise net cevap vermemişti.



Peter Cook iki bakanın görüşüp görüşmedikleri ile ilgili soruya ”Doğrudan görüşmediler. En son Varşova Zirvesi'nde konuşmuşlardı. Çarşamba günkü toplantıya davetliler biliyorsunuz. Bakan oradaki görüşmeyi dört gözle bekliyor” yanıtını vermekle yetinmişti.



Bakanlarının görüşmemelerinin nedeni ile ilgili sorulara karşılık ise ”Türkiye'de çok şey olup bitiyor biliyorsunuz, hem ülke içinde hem de hükümet içinde. Bakanımız, Türk Savunma Bakanı ile yakın gelecekte görüşmeyi bekliyor. Bu sadece henüz olmadı. Ama bunun özel bir nedeni yok, sadece konuşmadılar” demişti.



Cook ayrıca, Savunma Bakanı Işık'ın Çarşamba günü düzenlenecek IŞİD'le mücadele toplantısına katılıp katılmayacağına dair soru üzerine, “Bu toplantıya davetli, bunun yanıtını onlara bırakacağım ama Türkiye'nin bir şekilde temsil edilmesini bekliyorum” diye konuştu.



Türkiye toplantıya katılmayacak


Türkiye'de gerçekleşen FETÖ'cü darbe girişiminin ardından yaşanan süreç ve ABD'nin tutumu Türkiye'nin Washington'da gerçekleşecek olan DAEŞ toplantısına hangi seviyede katılacağı ile ilgili soru işaretlerine neden olmuştu. Ankara'da gerçekleşecek MGK toplantısı nedeni ile Çavuşoğlu ve Işık'ın toplantıya katılmayacak olmasının darbe kalkışması sürecindeki Amerikan tutumu ile bir bağlantısının olup olmadığı ise bilinmiyor.









#Çavuşoğlu
#Washington
#Koalisyon ülkeleri
8 yıl önce