ABD Başkanı Donald Trump, “Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini ABD’nin resmen tanıdığını” ilan eden başkanlık kararına imza attı. Beyaz Saray’da bir araya gelen Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in Gazze’yi hedef alan saldırıları ve Golan Tepeleri konusunda canlı yayında açıklamalarda bulundu. Trump “İsrail’in kendini savunma hakkı var” diyerek bombardımana destek verirken, İsrail’in Golan üzerindeki egemenliğini tanıdığını ilan eden başkanlık kararını imzaladı. Kararı alkışlayan Netanyahu ise Beyaz Saray personeline bir kasa şarap getirdiğini söyledi. Türkiye, BM, AB ve Rusya, Golan kararını tanımadığını duyurdu.
Suriye’ye ait Golan’in ilhakı ve Gazze’nin işgal planı bir haftadır gündemde tutuluyordu. Düğmeye Netanyahu ABD’deyken basıldı. İsrail, Tel Aviv’e atılan bir roketi bahane edip Gazze sınırına 2 ek birlik gönderdi. Hamas, roket saldırısıyla bir ilgisi olmadığını duyurdu. Ancak Gazze akşam saatlerinde bombardımana tutuldu.
Netanyahu imza sonrası Trump’a birçok kez teşekkür ettiği konuşmasında, “İsrail sizden daha iyi bir dost görmemiştir.” yorumunu yaptı. Binyamin Netanyahu, Golan Tepeleri konusundaki yaklaşımlarını, “İki savaşı kazandıktan sonra bugüne kadar yaklaşık yarım yüzyıl boyunca askeri zaferimizin diplomatik bir zafere dönüşmesini beklemek zorunda kaldık.” sözleriyle dile getirdi. ABD Başkanı Trump, 21 Mart’ta Twitter’dan yaptığı açıklamada, “52 yılın ardından ABD için İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi.” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Trump’ın attığı skandal imzaya Türkiye ve bütün dünyadan sert tepkiler geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklamasında, “Kim tarafından desteklenirse desteklensin, işgal ve savaş politikaları gayrimeşrudur ve gayriinsanidir” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Bu karar, İsrail’in ilhakını asla meşrulaştırmayacak. Aksine, Orta Doğu’daki barış çabalarını engelleyerek bölgede gerilimi daha da artıracak.” mesajını paylaştı.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de “Hiçbir zaman bu kararı tanımayacağız, tanınmaması yönünde de elimizden gelen gayreti hep beraber göstereceğiz” şeklinde konuştu. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric Golan Tepeleri’nin statüsünün değişmediğini vurguladı. Rusya, uluslararası hukuka aykırı bu kararın Orta Doğu’daki gerginliği artırabileceği uyarısını yaptı. AB Sözcülüğü de, İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımadıklarını duyurdu. İngiltere ise İsrail’in 1981’deki ilhakını tanımadıklarını ve tanımayı da planlamadıklarını açıkladı.