'Üyelik değil çıkar ortaklığı'

Yeni Şafak
16:4828/08/2016, Pazar
G: 28/08/2016, Pazar
DHA

Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerine karşı olduklarını açıkladı. Sık sık Türkiye karşıtı açıklama yapan Avusturyalı Bakan, Türkiye ile AB üyeliği değil, 'çıkar ortaklığı' görüşülsün dedi.

Son dönemde Türkiye karşıtı açıklamalarla gündeme gelen Avusturya'dan Türkiye'nin AB üyelik süreci ile ilgili tartışmalı bir açıklama daha geldi. Her seferinde Türkiye'nin üyeliğine karşı çıktığını belirten Avusturya Halk Partisi (ÖVP), Türkiye ile AB arasındaki üyelik görüşmelerinin durdurulması gerektiğini savundu. Avusturya Halk Partisi, Türkiye'ye AB üyeliği yerine 'çıkar ortaklığı' önerisinde bulundu.



Avusturya'nın Kurier gazetesine konuşan Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner, Türkiye'nin yakın gelecekte Avrupa Birliği (AB) üyeliğine hazır olmadığını savunarak, "AB-Türkiye Çıkar Ortaklığı" önerisinde bulundu.



ÖVP lideri Mitterlehner, "Fakat Türkiye önemli bir bölgesel ve ekonomik ortak olmaya devam etmelidir. Bu nedenle biz Türkiye'ye has bir ortaklıktan yanayız. Bu ütopik bir üyelik umudunu korumaktan daha mantıklı ve gerçekçi" dedi.



ÖVP'nin "AB-Türkiye Çıkar Ortaklığı" istediğini belirten Reinhold Mitterlehner, hazırladıkları önerinin Başbakan Christian Kern'in partisi Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ve AB yetkililerine de ulaştırılacağını söyledi.







AB-Türkiye çıkar ortaklığı

Kurier gazetesinin haberine göre, Türkiye'nin AB üyeliği yerine ÖVP tarafından hazırlanan alternatif çıkar ortaklığı dört temel ayağa sahip.



  • Ortak Siyasi ve Ekonomik Gündem
  • Güvenlik alanında daha yakın işbirliği, Gümrük Birliği'nin güçlendirilmesi, AB Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında Türkiye'nin çıkarlarının dikkate alınması, insan hakları ve temel haklar alanında diyalog
  • Türk-Avrupa Ekonomik Topluluğu
  • Belirli işlenmemiş tarım ürünleri, çelik ve kömür gümrük birliğinin genişletilmesi,
  • Özgürlükler
  • Kişilerin değil, sermayenin daha çok serbest dolaşımı
  • AB-Türkiye Güvenlik Birliği
  • Terörle mücadelede de dahil olmak üzere adalet ve içişlerinde geliştirilmiş işbirliği, Türkiye'den Schengen bölgesine seyahat imkanı sağlanmadan Türk makamlarının Avrupa'daki ağlarla bağlanması, tüm kriterlerin yerine getirilmesi koşuluyla vize serbestisi, dış politika ve güvenlik politikasında işbirliği.

Sık sık Türkiye'nin aleyhine açıklamalar yapan Avusturyalı yetkililer, başta FETÖ darbe girişimi sonrası yaptıkları küstahça açıklamalar ve PKK'nın Avrupa'daki yapılanmasına karşı takındıkları tavır nedeniyle büyük tepki toplamıştı.




Başbakan Kern, konuyu 16 Eylül'de yapılacak AB zirvesinde de gündeme getireceğini duyurmuştu.








#Avusturya
#Avusturya Halk Partisi
#AB-Türkiye
#Üyelik