Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) "2023 Davos Gündemi" haftasında yaptığı konuşmada, geçen yılın, Rusya-Ukrayna savaşı ve ardından gelen enerji krizi ile hiç olmadığı kadar meydan okumalarla dolu olduğunu belirtti.
Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği enerji krizini aşmak için ülkesinin hızlıca sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalleri inşa ettiğini ve doğal gaz depolama tesislerini hızlıca doldurduğunu anlatan Scholz, bununla Almanya'da bu kış için enerji arzının güvende olduğunu vurguladı.
Scholz, "Almanya esnek olabilir, bürokratik olmayabilir ve hızlı olabiliriz." dedi
Almanya'nın karbon-nötr bir ekonomiye doğru dönüşümünün enerji kriziyle tamamen yeni bir dinamik kazandığını ifade eden Scholz, hidrojenin ekonomide artan rolünü vurguladı.
Olaf Scholz, ülkesinin geçen yıl Kiev'e 12 milyar avrodan fazla para ayırdığını ifade ederek, "Ukrayna'yı sadece mali imkanlarla ve insani yardımla değil, aynı zamanda çok sayıda silahla da destekliyoruz. Ukrayna da kendini büyük bir başarı ve etkileyici bir cesaretle savunuyor.” dedi.
Almanya Leopard tanklarının Ukrayna'ya verilmesi konusunda önemli rol oynuyor çünkü Almanya'dan silah alan ülkelerin bunları üçüncü bir ülkeye verebilmesi için Berlin hükümetinin onayı gerekiyor.
İlk defa bir Batılı ülke olarak İngiltere'nin Ukrayna'ya Challenger 2 tankları gönderme sözü vermesiyle Ukrayna'ya Leopard tanklarının teslimatı konusunda Berlin üzerindeki baskı artmıştı.
Geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ülkesinin uluslararası koalisyon çerçevesinde Ukrayna’ya Leopard tipi tankları gönderme kararı alındığını belirtmişti.