Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 şehit verilen rejim saldırısına ilişkin söylediği, "Bu saldırı Suriye'de yeni bir dönemin miladıdır" sözlerinin yankıları sürüyor. Türkiye'den gelen ültimatomun ardından İdlib'de bundan sonra sürecin nasıl işleyeceği ise merak konusu. Rusya ve Esed'in Soçi sürecine dönüşünün muhtemel olduğunu belirten uzmanlar, "Bundan sonraki süreçte rejim güçleri gözlem noktalarının gerisine çekilirken, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de M4-M5 karayolunun güvenliğini tek başına sağlayabileceğini söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Maarratünnuman'ü ele geçirerek büyük bir göç dalgası başlatan Esed rejimi güçleri dün gece saatlerinde ise Serakib ilçe merkezlerini kontrolü altına aldı.
- İdlib merkeze 10 kilometre kadar yaklaşan Esed rejimi güçlerinin saldırıları nedeniyle1.5 milyon sivil Türkiye sınırınadoğru hareket ediyor.
1.5 MİLYON SİVİL TÜRKİYE'YE GÖÇEBİLİR
Suriye'de, Astana anlaşmaları ve Soçi mutabakatını hiçe sayan Beşşar Esed rejim güçlerinin, Rusya'nın desteğiyle, İdlib kent merkezi ve çevresine ilerlemesi halinde 1,5 milyon civarında sivilin daha Türkiye sınırı yakınlarına göç etmesi bekleniyor.
Halihazırda İdlib kent merkezinden sivillerin kaçışı artarak devam ederken, Halep'in batı ve güney kırsalındaki Daret İzze, Etarib, Hıreytan, Hayyan, Anadan ve Ayncara gibi bölgelerden de göçler sürüyor.
- İdlib'de yerinden edilenlerin büyük kısmı, Türkiye sınırı hattındaki kamplar bölgesine gelirken, bir kısmı da Türkiye'nin terörden arındırdığı Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgesine sığınıyor.
ASTANA VE SOÇİ MUTABAKATLARI NEDİR?
Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib, neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.
- Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkentŞam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri(Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu.
Ancak rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden İdlib hariç kalanları, Rusya'nın hava desteği sayesinde ele geçirdi.