ABD Başkanı Donald Trump Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya, Suriye'ye atacağımız füzeleri vuracakmış. Hazır ol Rusya çünkü füzelerimiz geliyor" ifadelerini kullandı. Rusya ise Trump'a, "Akıllı füzeler teröristlere karşı kullanılmalı" yanıtı geldi. Fransa Hükümet Sözcüsü, "Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı açık" açıklamalarında bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'ye askeri müdahale seçenekleriyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya, Suriye'ye atacağımız füzeleri vuracakmış. Hazır ol Rusya çünkü hoş, yeni ve 'akıllı' füzelerimiz geliyor. Halkını gazla öldüren bir hayvanla ortak olmamalısın" ifadelerini kullandı.
Trump devamında şunları söyledi: "Rusya ile ilişkimiz şu anda hiç olmadığı kadar kötü. Bunun olması için neden yok, Rusya'nın ekonomisi için bize ihtiyacı var. Tüm ülkelerin bir arada çalışmalarına ihtiyacımız var. Silahlanma yarışını durduralım."
Rusya ise Trump'a, "Akıllı füzeler teröristlere karşı kullanılmalı" yanıtı geldi. Fransa Hükümet Sözcüsü, "Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı açık" açıklamalarında bulundu.
Pentagon'dan ise şu açıklama geldi: Trump'ın tweetlerini bize değil Beyaz Saray'a sorun.
Duma'daki sivillerin üzerine Esed rejiminin attığı kimyasal bombalar, dünyayı Doğu Akdeniz merkezli büyük bir savaşın eşiğine getirdi. Rejimin sergilediği vahşeti Suriye'de etkinlik için fırsat olarak gören ABD, yanına Fransa ve İngiltere'yi de alarak Esed, Rusya ve İran'a meydan okumaya hazırlanıyor. Buna ilişkin en ciddi işaret fişeği dün denizde atıldı. ABD ordusunun başındaki Joseph Dunford'dan Beyaz Saray'da brifing alan Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la telefonda görüştü; ardından ABD Dışişleri, İngilizlerle temasa geçti.
Görüşme trafiğini izleyen saatlerde Güney Kıbrıs'taki Larnaka Limanı'nda konuşlu Amerikan savaş gemisi Donald Cook, limandan ayrılıp Suriye'ye doğru hızla ilerlemeye başladı. Hava savunma fırkateyni Donald Cook'a Suriye açıklarında aynı özelliklerdeki Fransız Aquitaine gemisi de eşlik etti. ABD’nin Norfolk limanından ayrılan Harry Truman uçak gemisi de rotasını Doğu Akdeniz’e kırdı.
ABD ve Fransa'ya ait 2 geminin Suriye'ye yaklaşması, Şam rejiminde paniğe yol açtı. CIA ve Pentagon'un belirlediği 20'den fazla hedefin gemilerden atılacak seyir füzeleriyle imha edileceğini öngören Suriye ordusu, envanterdeki araçları korumak için bir dizi önleme başvurdu. Esed rejimi, Şam, Humus, Kuneytra, Halep ve Dera'da bulunan askeri üslerdeki güçlerinin bir kısmını farklı bölgelere kaydırdı. ABD füzelerinin muhtemel hedefleri arasındaki askeri havaalanlarında konuşlu savaş uçakları da aceleyle Rus üslerine taşındı. Uçakların götürüldüğü Rus üsleri de Şam ordusuyla aynı hareketliliği yaşadı. Lazkiye, Tartus, Hama ve Humus'ta inşa edilen Rus üslerinde kırmızı alarm verildi.
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'deki kriz nedeniyle bu hafta yapacağı ilk Latin Amerika ziyaretini iptal etti. Trump'ın Suriye’deki gelişmeleri değerlendirmek üzere ABD’de olacağı belirtildi. Trump'ın ziyaret takviminde cuma günü Peru, ardından Kolombiya vardı. Beşşar Esed'e daha önce 'hayvan' diyen Trump, Suriye için 24 veya 48 saat içerisinde kritik bir karar alacaklarını açıklamıştı. Amerikan sivil ve askeri yönetimi Suriye'de yapılabileceklere ilişkin dün Beyaz Saray'da Trump'a geniş bir brifing sundu.
Rusya, Suriye'de kimyasal silah kullanımı soruşturması ve sorumluların belirlenmesi için Birleşmiş Milletler (BM) mekanizması kurulmasını talep eden tasarıyı veto etti. 15 üyeli BMGK'de veto yetkisi bulunan Rusya ve konseyin geçici üyelerinden Bolivya tasarıya karşı çıkarken, veto yetkisi bulunan Çin çekimser kaldı.