ABD Başkanı Trump’ın beş Müslüman ülke vatandaşlarının ABD’ye girişini engelleyen “seyahat yasağı”, Yüksek Mahkeme tarafından onandı. Kararın ardından protesto gösterileri düzenlendi. Demokratlar ve insan hakları gruplarından peş peşe tepki açıklamaları geldi. Trump ise “muazzam başarı” yorumunda bulundu.
ABD’nin Meksika sınırındaki göçmenlere yönelik “sıfır tolerans” politikası tepki çekerken, Yüksek Mahkeme, Başkan Donald Trump’ın nüfusları büyük oranda Müslüman olan beş ülkeye yönelik seyahat yasağını onadı. Alt mahkemeler, yasağı Anayasa’ya aykırı bulmuştu. Washington yönetiminin itirazı üzerine ise konu Yüksek Yargı’nın önüne gelmişti. ABD Yüksek Mahkemesi de aralık ayında, “nihai kararını açıklayana kadar yasağın kısmen uygulanmasına” hükmetmişti.
- Yüksek Mahkeme Başyargıcı John Roberts, karar metninde, “seyahat yasağının doğrudan Başkanlık yetkisi içinde olduğunu” yazdı ve yasağın hedefindeki ülke nüfuslarının çoğunlukla Müslüman olduğu yönündeki iddiaları reddetti. Yasağın uygulamaya konmaması gerektiğini savunan Yargıç Sonia Sotomayor ise “Mahkeme, Birinci Değişiklik (ABD Anayasası’nın birinci ek maddesi) ile garanti altına alınan din özgürlüğünü savunamamıştır” dedi. Yasağın “Müslüman karşıtı eğilimden” kaynaklandığını ifade eden Sotomayor, yasanın lehinde oy kullanan üyeleri “gerçekleri gözardı etmek, yasal teamülleri yanlış yorumlamak ve yasanın, birçoğu ABD vatandaşı olan sayısız aile ve bireye verdiği acıya gözlerini kapamakla” eleştirdi.
Manhattan Belediye Başkanı Gale Brewer da "Yüksek Mahkeme'nin verdiği karardan dolayı tarif edilemeyecek bir şekilde öfkeliyiz. Bu karar tamamen yanlıştır. Mahkeme geçmişte de bir çok yanlış kararlar almıştır, şimdi aldığı karar da tamamen yanlıştır. Biz bununla mücadeleye devam edeceğiz, asla yorulmayacağız." diye konuştu.
Trump Twittar'da yayınladığı mesajda "Bu insanların hepsinin ülkemizi istila etmesine izin veremeyiz. Biri ülkeye girdiğinde yargıç veya mahkeme olmadan da onları geldikleri yerden geri götürmeliyiz."