EDISYON:

Trump yıkımı

Yeni Şafak
04:0030/01/2019, Çarşamba
G: 30/01/2019, Çarşamba
Yeni Şafak
ABD Başkanı Trump'ım imzaladığı seyahat yasağı kararnamesi kabus oldu
ABD Başkanı Trump'ım imzaladığı seyahat yasağı kararnamesi kabus oldu

ABD Başkanı Donald Trump'ın, nüfusun çoğunluğu Müslüman olan 5 ülke ile Kuzey Kore ve Venezuela'ya yönelik seyahat yasağı kararnamesini imzalamasının üzerinden 2 yıl geçti. Kararın yıl dönümünde The New York Times'da yayımlanan makale, yasağın sonuçlarını ortaya koydu.

The New York Times'da ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ve insan hakları savunucusu Betsy Fisher imzasıyla "Trump Yönetimi Yüksek Mahkemeyi Küçük Düşürüyor" başlıklı bir makale yayımlandı. Trump'ın 2 yıl önce, nüfusunun çoğunluğu Müslüman 5 ülke ile Kuzey Kore ve Venezuela'yı kapsayan seyahat yasağını içeren kararnameyi onayladığına dikkati çekilen makalede, "Bu yasağın yansımaları korkunç oldu" denildi.



AİLELER DAĞILDI

  • Bombalı bir saldırının hedefi olan ve acilen estetik ameliyat olması gereken Suriyeli bir genç kızın Almanya’dan ABD’ye gidemediği, babasını kaybeden 7 yaşındaki bir Somalili erkek çocuğun ABD’deki annesine kavuşamadığı, eşiyle yaşamak için Suriye’ye taşınmak zorunda kalan bir Amerikan vatandaşının ise ülkesine dönemediği belirtildi. Makalede, ABD Yüksek Mahkemesi’nin, haziranda Trump’ın seyahat yasağını 4’e karşı 5 oyla kabul ettiği anımsatıldı.

Keyfi feragat hakkı

Adalet Bakanlığı'nın, güçlü bir feragat sürecinin, kara listeye alınan ülkelerin vatandaşlarının belirli kriterleri karşılaması durumunda ABD'ye girmelerine izin vereceğini savunduğu, ancak bu feragat haklarının keyfi olarak verildiği ifade edildi. Makalede, feragat isteyen kişilerin ne kadar kamuoyunun gözü önüne getirilirse feragat için o kadar güven kazandığı belirtilirken basında genişçe yer verilmesi sayesinde Yemenli bir annenin ölüm döşeğindeki çocuğunu görebildiği hatırlatıldı.

  • Sorumlu Beyaz Saray
  • Seyahat yasağı politikası için “geri kafalı” nitelendirmesinin yapıldığı makalede, “Bu geri kafalı politika iptal edilene kadar Kongre, acı çeken binlerce aileyi rahatlatacak şeffaf ve işleyen bir feragat sistemi kurulması için emir vermesi konusunda Trump yönetimini sorumlu tutmalı” ifadeleri kullanıldı.
#ABD
#Donald Trump
#Seyahat yasağı

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.