EDISYON:

Trump işgale hazırlanıyor

Yeni Şafak
04:0029/01/2019, Salı
G: 29/01/2019, Salı
Yeni Şafak
Donald Trump
Donald Trump

Venezuela Devlet Başkanı Maduro’nun arkasındaki halk ve ordu desteğini kıramayan ABD, askeri işgale hazırlanıyor. Trump’a yakın isimlerden senatör Lindsey Graham, ABD Başkanı’nın Venezuela’da askeri güç kullanma fikrinde olduğunu söyledi. Amerikan Merkez Bankası ise Venezuela’nın ABD’deki petrol hesaplarına el koyacağını duyurdu.

Latin Amerika’da kanlı darbe ve işgallerin mimarı ABD yönetimi, Venezuela’da da benzer bir stratejiyi gündemine aldı. ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerinden senatör Lindsey Graham, bu ayın başlarında ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisine, “Venezuela’da askeri güç kullanma” fikrini öne sürdüğünü dile getirdi. Axios adlı haber sitesine yaptığı açıklamada Trump’ın kendisine ‘Venezuela’ya yönelik bir askeri müdahale konusunda’ ne düşündüğünü sorduğunu aktaran Graham, ABD başkanına “Bu konuda yavaş olmalısınız, bu seçenek problem yaratabilir” telkininde bulunduğunu savundu.

BAŞKAN ŞAHİN TUTUMA SAHİP

Trump’ın, kendisinin bu cevabına karşılık olarak “Şaşırdım, sen herkesi işgal etmek istersin” dediğini aktaran Graham, ABD başkanının bu tepkisine karşı ise “Ben kimseyi işgal etmek istemiyorum. Askeri gücü sadece ulusal çıkarlarımız tehdit edildiğinde kullanmak istiyorum” cevabını verdiğini açıkladı. Cumhuriyetçi senatör Graham, Trump’ın konu Venezuela olduğunda ‘gerçekten şahince bir tutum’ takındığını söyledi.

İSRAİL DE TANIDI

Latin Amerika’da, Brezilya ve Arjantin gibi aşırı sağcı iktidarlarla sıcak ilişkiye sahip İsrail, darbe kervanına katıldı. Tel-Aviv yönetimi Juan Guaido’yu Venezuela’nın “geçici devlet başkanı” olarak tanıdı. Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Filistinlilere karşıuyguladığı baskı ve ihlaller nedeniyle sık sık İsrail’i hedef alan açıklamalar yapıyordu.

  • Maduro’dan orduya hazır ol emri
  • Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesindeki “emperyalist darbe girişimi” karşısında askerlerden “birlik ve disiplin” içinde olmalarını istedi. Carabobo eyaletindeki 41. Zırhlı Tugayı ziyaret eden Devlet Başkanı Maduro, darbe ve işgal girişimine karşı askerlere birlik ve disiplin içinde olmaları talimatı verdi. Burada askerlere hitap eden Maduro, orduyu bölmek için sürekli komplo kurulduğunu fakat güvenlik güçlerinin Venezuela’ya ve anayasasına giderek daha sadık hale geldiğini söyledi. Maduro, “Hiç kimse kutsal gökyüzümüze dokunmasın diye tüm silah sistemlerini, askeri gücü, operasyon kabiliyetini, asker sivil birliğini ve milis kuvvetleri hazır tutacağız” dedi. Devlet Başkanı Nicolas Maduro, daha sonra askerlerin eğitim faaliyetlerini inceledi, kuvvet komutanları ile birlikte koşuya katıldı.
  • Guaido devşirme general arıyor
  • Darbeci Juan Guaido, Venezuela ordusundan general ve askerleri devşirme çabasında. Aralarında Washington Post ve The Guardian gazetelerinin de bulunduğu bir dizi Batılı yayın kuruluşuna demeç veren muhalif lider, ‘Maduro’yu devirebilmek için orduda kendisine sempati duyan generaller ve sivil yetkililerle görüştüğünü’ açıkladı.

Petrol paralarına EL KOYDU

ABD yönetimi, Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA’ya (Petroleos de Venezuela) yaptırım kararı aldı. Buna göre söz konusu şirket ve onuna bağlantılı tüm varlıklar yaptırım listesine girdi. Buna ek olarak Venezuela’nın petrol gelirlerini tuttuğu banka hesaplarına da el koyulacağı açıklandı. Beyaz Saray’ın talimatıyla Amerikan Merkez Bankası FED, hesapların kontrolünü kendini devlet başkanı ilan eden Juan Guaido’ya devredeceğini duyurdu. PDVSA’nın nakit parasının yaklaşık yüzde 75’i ABD’de bulunuyor. Trump hükümetinin Guaido’nun hesapları etkili bir şekilde kontrol etmesine izin vermek için acil durum kararnamesi yayınlamayı planladığı bildirildi. Beyaz Saray’ın aldığı bu karar ABD’li iş adamlarını ise zor durumda bıraktı. İsmini vermeyen bir petrol şirketi yöneticisi, Wall Street Journal gazetesine, “Bu durum, kredi verenler dahil herkes için bir karmaşa anlamına geliyor” dedi. Öte yandan Guaido’nun İngiltere makamlarına bir mektup yazdığı ve Bank of England’da tutulan 1,3 milyar dolarlık altının Maduro hükümetine verilmemesini talep ettiği ortaya çıktı.


#Venezuela
#Nicolas Maduro
#Lindsey Graham
#ABD
#Petrol

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.