EDISYON:

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan KKTC vurgusu: Her zaman Kıbrıs Türk halkının yanındayız

13:0511/07/2023, Salı
G: 11/07/2023, Salı
DHA
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş- KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ortak basın toplantısı düzenledi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş- KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ortak basın toplantısı düzenledi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirdiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) başkenti Lefkoşa'ya geldi. Kurtulmuş, burada KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile ortak basın toplantısı düzenledi. Her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olduklarını belirten Kurtulmuş, "Şimdi gelinen noktada çözüm bellidir kuzeyde artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır. Bir milli kimlik olarak vardır. Bir bağımsız devlet yapısı olarak vardır" dedi.

Tatar, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş ile KKTC Cumhurbaşkanlığı'ndaki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.


"Her zaman Kıbrıs Türk halkının yanındayız"

İlk resmi ziyaretini KKTC’ye yaptığını vurgulayan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş
“Bu ziyaret ile hem KKTC’nin tezlerinin yanında durduğumuzu hem de bundan sonraki süreçte yanında ve arkasında duracağımızı ifade etmek için ilk ziyaretinize buradan başladık. Kıbrıs barış harekâtının üzerinden 49 yıl geçti. Her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olduğumuzu bir kere daha burada kuvvetli bir şekilde tekrar ediyoruz”
dedi.



"Uluslararası alanda artık tanınmaya hazır bir KKTC var"

Kurtulmuş, “KKTC’nin varlığını devam ettirmesi sadece Türkiye için değil bölge barışı için de önemli bir meseledir. Kıbrıs Türkünü yok sayan hiçbir fikrin bölgede kalıcı bir barışı kurması mümkün olmadığı gibi Türkiye’nin kabul edeceği bir sonuç doğurması da mümkün değildir. Başından beri söylediğimiz; gibi iki toplumun eşit ve egemen varlığının korunması ve bu şekilde müzakerelerin yapılabilmesidir. Ne yazık ki hep kabul eden taraf, hep müzakerelerde olumlu yaklaşan taraf KKTC ve Türkiye olmasına rağmen, maalesef uluslar arası alanda Güney Rum Kesimi ve Yunanistan hep şımartılmış o hep onların tezlerine destek verilmiş, Kıbrıs sorunu o çerçevede bir çözümsüzlüğe mahkum edilmiştir. Gelinen noktada çözüm bellidir. KKTC bağımsız bir devlet olarak vardır, uluslararası alanda artık tanınmaya hazır bir KKTC vardır. Bu çerçevede yapılan ziyaretler ve uluslararası alanda atılan adımlar ile önümüzdeki süreçte KKTC’yi tanımaya yönelik adımların atılmasıyla KKTC’nin egemenliği konusunda beklediğimiz adımlar da atılacaktır. Türkiye, egemen ve bağımsız KKTC’nin haklarının savunulması için her alanda her platformda yanındadır.




"Sözü güçlü gücü tesirli bir Türkiye"

Esas mesele KKTC’nin gelişerek güçlenerek daha da ileriye götürülmesidir. Bu amaçla Türkiye üzerine düşen sorumlulukları azami seviyede yerine getirmeye gayret ediyor. Türkiye ile KKTC arasında ki işbirliği de fevkalade önemlidir. Nasip olursa 20 Temmuz’da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ile Ercan Havaalanı’nın yenilenmiş binası uluslararası kullanıma hazır bir KKTC’nin varlığını da ilan eden bir gösterge olacaktır. Ayrıca KKTC Cumhurbaşkanlığı binası ve meclis binası da yakın bir zamanda tamamlanmış olacak ve kullanıma açılacaktır. Türkiye Cumhuriyeti 100. yılını bu yıl geride bırakıyor. Bu yüzyıl içerisinde bir millet küllerinden yeniden doğmuş güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti devleti inşa edilmiştir. 28. dönem parlamentosu Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci asrının ilk parlamentosudur. Sadece bir partinin programı değil bir milli hedef olarak ortaya koyduğumuz ‘sözü güçlü gücü tesirli bir Türkiye’ böyle bir yüzyıl olabilmesi için gayret göstereceğiz. Aynı şekilde Kıbrıs Barış Harekâtı’nın üzerinden 49 yıl geçmiş seneye 50. yılını kutlayacak olan KKTC’nin de üzerinde çok büyük sorumluluklar var. Sayın Cumhurbaşkanı ve Kıbrıs Meclisi’nin de Kıbrıs halkını daha ileriye taşımak için canla başla çalışacakları bir dönem olacak. Doğu Akdeniz başta olmak üzere bu bölgedeki mavi vatan bahçeye hak ve sorumlulukları KKTC inin egemenlikleri mavi vatanda da tescil edilecektir. Böylece Anavatan ve KKTC olarak birlikte daha güçlü yarınlara ilerleyeceğiz” ifadelerini kullandı.


"Türkiye'nin kolektif savunmadaki önemi"

Cumhurbaşkanı Tatar, Litvanya'nın Vilnius kentinde düzenlenen NATO toplantısına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:


"Türkiye'nin kolektif anlamda savunma mekanizmalarındaki önemi, değeri, gücü ve bu bölgenin en büyük ve güçlü ülkesi olarak, İskenderun'dan Ege adalarına kadar, 2 bin kilometreden daha uzun sahil şeridi olarak, Kıbrıs adasından 40 mil uzaklıkta, Yunanistan buradan 900 mil uzaklıkta. Dolayısıyla Türkiye'nin kendi güvenlik meseleleri, bölgedeki değişen konjonktür, jeostratejik ve jeopolitik ciddi gelişmelere bağlı olarak, KKTC'nin statüsünün artmasıyla, bu bölgedeki çeşitli mekanizmalarla artık bizim ulusal güvenliğimiz, geleceğimiz, milli çıkarlarımız Türkiye ile birlikte, bu bölgedeki varlığımızı ayrı bir devlet ve egemen bir halk olarak sürdürmekten geçtiğini belirtiyorum."


Kurtulmuş'a ilk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye yaptığı için teşekkür eden Tatar, "İlk yüzyılını tamamlamış Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin, ikinci yüzyılında, 'Türkiye Yüzyılı'nda sizlerin başarılarının KKTC'ye yansımasıyla buradaki halkın refahının ve daha müreffeh bir gelecek yakalamak için birlikte yeni projeler ve milli siyaseti, bekamız için sürdürmek fevkalade önemli" dedi.





#Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
#TBMM
#Numan Kurtulmuş

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.