İdlib'de askerlerimizin şehit edilmesinin ardından rejim hedeflerine yönelik başlatılan SİHA operasyonlarının en dikkat çekeni Rus yapımı Pantsir S-1 hava savunma sistemlerinin imha edilmesiydi. 'Avcısını vuran av' benzetmesi yapılarak anlatılan bu operasyonun gizli kahramanlarından biri ise Koral Mobil Elektronik Harp Sistemleri idi. Türkiye'nin bu sistemleri 2015 yılından bu yana aktif olarak kullandığını belirten Savunma Sanayi Analisti Yusuf Akbaba, "Rus yapımı Pantsir S-1 sistemleri dibine kadar gelen SİHA'yı göremedi. Bunun temel nedeni elektronik harp sistemlerinin, radarları karıştırmasıydı" ifadelerini kullandı.
"DİBİNE KADAR GELEN SİHA'YI GÖREMEDİ"
2015 yılından bu yana bu sistemlerin bölgede faaliyet gösterdiğini hatırlatan Akbaba, şöyle devam etti:
- "Rus savaş uçağı düşürüldüğünde, KORAL yine gündeme gelmişti. 2015 yılında bu sistemler hava savunma sistemleri ve diğer unsurların radarını karıştırmak içinsınıragönderilmişti. Kesin bir bilgi olmasa da o dönemde söylenen şey, Rusya'nın3-4 defa yanlışlıklarejim güçlerini vurduğu yönündeydi."
KORAL SİSTEMLERİ NEDİR?
ASELSAN tarafından üretilen ve binden fazla testten geçirilen KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, savunma sistemlerinde önemli bir zafiyet oluşturacak yetenekte bulunulduğu belirtiliyor.
- KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, askeri taktik araçlara entegre edilen ve geniş bir frekans bandında çalışan Elektronik Destek Sistemi (KORAL ED) ile Elektronik Taarruz Sistemi'nden (KORAL ET) oluşuyor.
KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, askeri taktik araçlara entegre edilen ve geniş bir frekans bandında çalışan Elektronik Destek Sistemi (KORAL ED) ile Elektronik Taarruz Sistemi'nden (KORAL ET) oluşuyor.
RADARLARI İŞ YAPAMAZ HALE GETİRİYOR
2013 YILINDAN BU YANA BÜYÜK ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLDÜ
KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi için 2013'ten bu yana yürütülen yoğun sistem doğrulama ve sistem test süreci ile sistem test sürecinin son aşamasında gerçekleştirilen modern ve karmaşık yapıdaki radar sistemlerine uygulanan elektronik taarruz denemelerinden alınan olumlu sonuçlar sisteme olan güveni artırıyor.
ELEKTRONİK TAARUZ UYGULAYABİLİYOR
Sistem birimlerinde kullanılan, geleceğin savunma teknolojisi olarak değerlendirilen aktif elektronik taramalı birimler ile aynı anda çoklu hedefe karşı etkin olarak elektronik taarruz uygulanabiliyor. Aktif elektronik taramalı birimler konusunda projede edinilen teknolojik birikim diğer birçok radar ve elektronik harp sistemlerinde de kullanılabilecek. Dünyada sayılı ülkede var olan bu teknoloji ülkemizin elektronik harp sektöründe geldiği aşamaya göstermesi bakımından da büyük öneme sahip bulunuyor.
- - ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen, hedef ülke radarların karıştırılıp aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlayan KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.
- ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi- Radarların karıştırılıp aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlayan sistem, bu nitelikleriyle hedef ülkelerin hava savunma sistemlerinde önemli bir zafiyet oluşturacak yetenekte bulunuyor.
- Dünyada sayılı ülkede var olan bu teknoloji, Türkiye'nin elektronik harp sektöründe geldiği aşamayı göstermesi bakımından büyük önem taşıyor.
ABD'Lİ UZMAN: KORKUNÇ BOYUTLARDA
- Bazı Amerikan silah siteleri de KORAL'a dikkat çekti. ABD'li uzmanlar "KORAL'ın kör etme yeteneği korkunç boyutlarda. Uçağın roketlerini yanlış hedeflere gönderme yeteneği de sadece KORAL'da var" şeklinde görüş bildirdi.
KORAL'IN ÖZELLİKLERİ
2015'TE SURİYE SINIRINA YERLEŞTİRİLDİ
KORAL NE YAPAR?
- KORAL, aynı anda düşmana ait füze, uçak ve helikopteri radardan çıkarıp "kör" ediyor. Hedefinden saptırıyor.