FETÖ’nün askeri darbe girişimine tüm dünyadan tepki yağdı. Dünyanın dört bir yanındaki ülke liderleri, BM, NATO ve AB temsilcileri yayınladıkları mesajlarda Türk hükümetine tam destek verirken darbe girişimini kınadı.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri darbe girişimi dünyada büyük yankı uyandırdı. Darbe girişimine tepki gösteren çok sayıda ülkeden hükümete destek mesajları geldi. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB ülkeleri adına yaptığı ortak açıklamada, Türkiye'de anayasal düzene hızlı bir şekilde dönülmesi çağrısı yapıldı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “İtidal, sükunet ve Türkiye'nin demokratik kurumları ile anayasasına tam saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyorum” dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Jonhson, Türkiye'de demokratik yollardan seçilmiş hükümeti desteklediğini ifade etti. Darbe girişimini en sert şekilde kınadığını söyleyen Almanya başbakanı Angela Merkel, "Tankların sokaklarda olması ve kendi halkına hava saldırısında bulunulması hukuk dışıdır" ifadelerini kullandı.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, FETÖ'nun darbe girişimine karşı Türk halkı ve devletine destek açıklaması yayımladı. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Türk halkının darbe girişimine karşı duruşu ile ilgili “cesurca” değerlendirmesinde bulundu ve övdü. Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı Erşet Salihi de darbe girişimini kınadı.
Fas Teçhizat ve Lojistik Bakanı Abdülaziz Rabbah, Türkiye halkının, hükümetin yanında yer alarak vatanına sahip çıktığını belirtti. Katar, Litvanya, Letonya, Estonya, Tunus, Pakistan Gürcistan, Kuveyt, Türkmenistan, Suudi Arabistan, Romanya, Kazakistan, İtalya, Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Karadağ, Slovakya, Fransa, Sırbistan, Belçika, Macaristan, Avusturya, Bulgaristan, Kanada, Ukrayna, Çin'den temsilciler ve Suriye muhalefeti de darbe girişimini kınadı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, askeri müdahalenin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Açıklamada “Demokrasi ilkelerine uyum içerisinde, sivil kanun ve anayasal düzenin hızlı ve barışçıl şekilde sağlanması önemli olacaktır” ifadelerine yer verilerek BM Genel Sekreteri'nin sükunet ve itidal ricasında bulunduğu bildirildi.
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, "Yaşananlar, Türkiye'nin kalkınmasına ve demokrasi yolunun engellemesine karşı tehdittir. Kardeşim Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkına, Bosna Hersek'in güçlü bir desteğine sahip olduklarını söylemek istiyorum" diye konuştu. İzetbegovic, "Hiçbir ülkede, askerin kontrolü kendi eline alması iyi sonuçlanmamıştır. Kışlaya dönsünler ve sivil hükümete itaat etsinler" ifadelerini kullandı.
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, darbe girişiminin 'kabul edilemez' olduğu belirtilerek Somali halkının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı sonuna kadar desteklediğini bildirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da Türkiye'de yapılan darbe girişimine tepki göstererek, Ukrayna'nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve Türk hükümetini desteklediğini bildirdi.