28 yıl sonra özgürlüğüne kavuşan Şuşa’da, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin yeni yol haritası belirlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev’in imzaladığı “Şuşa Beyannamesi” ile taraflar, herhangi bir tehdit ve saldırı karşısında birbirlerine yardım etme ve ortak harekete geçme sözü verdi. Erdoğan, Şuşa Valiliği’nin bahçesindeki basın toplantısında, beyannamede sadece iki ülkeyi değil, “bölgeyi kapsayan bir kararlılığın” yattığını söyledi. Erdoğan, Şuşa’da en kısa sürede inşallah bir başkonsolosluk açılacağını duyururken, Ermenistan’a da “uzatılan iyi niyet ve dayanışma elini tutma” çağrısı yaptı.
Taraflar, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin daha da genişletilmesi ve derinleştirilmesi perspektiflerini her yönüyle inceleyerek beyan eder.
Taraflar, işgalden kurtarılan topraklarda Türkiye-Rusya Ortak Merkezi’nin faaliyetlerine Türkiye’nin katkısının önemli rol oynadığına vurgu yapar.
BİRLİKTE ÇABA GÖSTERİLECEK
- Taraflar, bölgesel ve küresel güvenlik ve istikrar meselelerinin çözümlenmesi yönünde ortak çaba gösterir.
- Taraflardan herhangi birinin bağımsızlığına veya toprak bütünlüğüne üçüncü bir devletçe tehdit ve saldırı halinde taraflar birbirine gerekli yardımı yapacak.
- Taraflar, iki devlet arasında geliştirilen ve onların çıkarlarına uygun askeri-siyasi iş birliğinin üçüncü devletlere karşı olmadığını belirtirler.
- Taraflar özellikle terör, organize suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı, yasa dışı göçe karşı mücadelede ortak çaba ve iş birliğini genişletecek.
ZENGEZUR KORİDORU AÇILACAK
Beyannamede, Türkiye ve Azerbaycan’ı birleştiren Zengezur koridorunun açılması ve Nahçıvan-Kars demir yolunun, ilişkilerin yoğunlaştırılmasına katkı sağlayacağı belirtildi.
- Şuşa Beyannamesi’nde Ermenistan’ın Türkiye’ye karşı asılsız iddialarının, tarihin çarpıtılması girişimlerinin bölgede barış ve istikrara zarar verdiği vurgulandı.Beyannamede, tarafların Güvenlik Konseylerinin milli güvenlik konularında düzenli olarak ortak toplantılar yapacağı bildirildi.
KARS ANLAŞMASI’NA ATIF YAPILDI
Tarihi başarı
İmzaladıkları “Müttefiklik Beyannamesi”nin iki ülke ilişkilerini en yüksek düzeye çıkardığını vurgulayan Aliyev, beyannamede yer alan tüm maddelerin gelecek iş birliğinin teminatçısı olduğunu kaydetti.
- Aliyev,“Beyannamede Kars Anlaşması’na atıfta bulunuluyor. Tarihi Kars Anlaşması tam 100 yıl önce imzalanmıştı. Bu da sembolik önem taşıyor. 100 yıldan sonra, işgalden kurtarılan Şuşa’da Müttefiklik Beyannamesi bizim gelecek iş birliklerimizin istikametlerini gösteriyor. Beyannamede birçok önemli konu yer alıyor. Neredeyse tüm alanları kapsıyor”dedi.