|

Suikast sonrası Batı basınından akıl almaz senaryolar

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'un dün gerçekleştirilen suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından olaydan kaos devşirmek isteyen Batı basını yine devreye girdi. ABD basını suikast sonrası Rusya ve Türkiye ilişkileri üzerinden akıl almaz felaket senaryoları yazdı.

Yeni Şafak
11:28 - 20/12/2016 Salı
Güncelleme: 11:49 - 20/12/2016 Salı
Yeni Şafak

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a yönelik suikast sonrası Foreign Policy dergisi büyük bir felaket senaryosu zincirine imza attı.



Karlov suikastinden sonra hem Türkiye'den hem de Rusya'dan gelen 'Saldırı Türkiye Rusya ilişkilerine yönelik bir provokasyondur' açıklamasını görmezden gelen Foreign Policy, iki ülke arasında büyük bir gerilim yaşandığını savundu.



Saldırıyı Halep ve Suriye ile ilişkilendirmeye çalışan Foreign Policy, saldırıyı düzenleyen zanlının da 'büyük olasılıkla Rusya'nın Halep'teki acımasız kuşatması ve Suriye'ye desteğinden dolayı' işlediğini yazdı.



Dergi, iki ülke ilişkilerinde yaşanan işbirliğine rağmen “Yüz yıllık tarihi rekabet ve düşmanlık, Suriye'de çarpışan dış politikaların" ilişkileri daha gereceğini iddia etti.




Siber tehdit ve ekonomik buhran


5 senaryo öne süren Foreign Policy, Rusya'nın siber saldırılarını diğer ülkelerin iç siyasetini sıkıntıya soktuğunu ve Rus hackerların Türkiye'yi de hedef aldığını savundu.



Dergi, suikast sonrası Rus siber ekiplerinin, Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alabileceğini dair skandal bir iddia ortaya attı.



Rus uçağının vurulmasından sonra bozulan ilişkilerin ekonomiyi olumsuz etkilediğini hatırlatan dergi, suikast sonrası Türkiye ile Rusya ilişkilerinin parçalanabileceğini ve bunun Türk ekonomisine baskı yaparak eskisinden daha kötü olacağını öne sürdü.



Foreign policy, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ'cülerin tutuklanmasından duyduğuu rahatsızlığı dile getiren dergi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'de Rusya'nın da Çeçenistan'da baskı kurduğunu iddia etti.




“Halep'te ateşkes çöktü"


Son dönemde Türkiye ve Rusya'nın diplomatik girişimleri ile Halep'te sağlanan ilerlemeyi görmezden gelen dergi, Halep'ten 20 bin kişinin tahliyesinin gerçekleşmesini ve tahliyelerin devam etmesini görmezden gelerek “Halep'te ateşkes çöktü" dedi.



Dergi, Karlov'a yönelik suikastin Suriye'deki ateşkesin yeniden çökmesine ve yeni bir savaşa neden olabileceğini savundu.



Derginin bir diğer iddiası ise Rusya'nın PKK kartını oynayabileceği yönünde. Türkiye'nin bir NATO ülkesi olduğunu ve bunun Rusya'nın Türkiye ile savaşmayı önleyeceğini iyi ihtimaller arasında sayarak, Rusya'nın PKK'ya destek verebileceğini ve daha fazla terör saldırısının yol açacağını iddia ediyor.



Sırp Prensi Archduque Franz Ferdinand'ın öldürülmesinin I. Dünya Savaşının başlamasına neden olduğunu yazan dergi, “Karlov, muhtemelen başka bir Ferdinand değildir" demesi ise Foreign Policy'İn analizinin arka planındaki asıl maksadı gösteriyor.










#Rusya
#Andrey Karlov
8 yıl önce