Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'a yönelik saldırıya dünyanın birçok ülkesinden tepki geldi. Rusya olayı Türk-Rus ilişkilerine yönelik bir provokasyon olarak nitelendirirken, ABD Dışişleri Bakanlığı olayın arkasında FETÖ bağlantısı olabileceği ile ilgili sorulara yanıt vermekten kaçındı.
Rusya'nın Ankara Büyükeçisi Andrey Karlov'a düzenlenen saldırının ardından, Türkiye'de olayın arkasındaki karanlık elin kim olduğu araştırılıyor.
Dünyadan ise Karlov'a yapılan saldırı ile ilgili tepkiler gelmeye devam ediyor.
Rus Büyükelçiye yapılan saldırıya verilecek cevabın, terörizme karşı savaşı güçlendirmekten geçtiğini vurgulayan Putin, "Söz konusu saldırı, Türkiye ve Rusya'nın Suriye'de ilerlettiği iyi ilişkilere ve çözüm sürecine yönelik bir provokasyondur. Türkiye ile bu cinayetin arkasında kimlerin olduğunu araştıracağız. Bu konuda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiğimiz telefon görüşmesinde anlaşmaya vardık. Rusya olarak bu saldırının arkasında kimin olduğunu öğrenmek zorundayız." dedi.
Medvedev, “Rusya bunu cezasız bırakmayacaktır. Bu organizasyona kim katıldıysa herkes bunun hesabını verecektir. Sadece Rus Büyükelçisine ateş etmediler. Yüksek değerler içeren barış ve insan hayatından yana olanlara ateş ettiler."
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'a saldırı gerçekleşmesiyle ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'ye "ABD veya koruduğu Gülen'in bir şekilde bunun parçası olduğu yönündeki iddialar hakkında endişeli misiniz? Buna hazır mısınız?" sorusu karşısında cevap vermekte zorlandı. Kirby, “Şu anda bir soruşturma başladı. Henüz soruşturma bitmeden yapılacak erken bir değerlendirmenin kimseye faydası olmaz. Yoğunlaşmamız gerekiyor. Soruşturma sona erene kadar gereksiz yere bura işaret edilmemeli." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'deki iktidara her zaman destek verdiklerini dile getiren Kirby, ABD'nin bu tür suikast eylemleriyle alakası olabileceği yönündeki iddiaları reddetti.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a yönelik silahlı saldırıyı kınadı. Dujarric, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ankara Büyükelçisine yönelik silahlı saldırıyı kınadıklarını belirterek, bu saldırının hiçbir meşru gerekçesi olamayacağını söyledi. Stephane Dujarric, saldırının faillerinin yargı önüne çıkarılmasını umduklarını da sözlerine ekledi.
İngiltere, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırıyı kınadı. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Rus büyükelçinin silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin resmi Twitter hesabından açıklamada bulundu.
Açıklamasında Johnson, Rusya'nın Ankara Büyükelçisine yönelik düzenlenen "alçak cinayeti" duymaktan dolayı şok olduğunu belirterek, "Düşüncelerim elçinin ailesiyle birlikte. Bu ödlek saldırıyı kınıyorum." ifadelerini kullandı.
Başkanlık Geçiş Ekibi İletişim Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Trump mesajında, "Karlov'un ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Bir büyükelçinin öldürülmesi uygar düzenin bir ihlalidir ve evrensel olarak kınanmalıdır" ifadelerine yer verdi.
AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Mogherini, Rus Büyükelçisi Karlov'a yapılan saldırının ardından yaptığı açıklamada terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduklarını söyledi.
İsrail ve Avustralya Büyükelçilikleri ile AB Türkiye Delegasyonu, olaya sosyal medyadaki Twitter hesaplarından tepki gösterdi.
İsrail'in Türkiye Büyükelçiliği, konuyla ilgili olarak "Rusya Federasyonu Büyükelçisi Andrey Karlov'un uğradığı korkunç suikastı üzüntüyle öğrenmiştir. Bu hain saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Ailesine ve Rus halkına
başsağlığı diliyoruz." mesajını paylaştı.
Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi James Larsen da şahsi Twitter hesabı üzerinden, suikasti bütünüyle kınadığını belirterek, "Ailesine en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum." açıklamasında bulundu.