Sudan’da darbeci Askeri Geçiş Konseyi geçen hafta 113 muhalifin öldürüldüğü katliamın sorumluluğunu üstlendi. Konsey tarafından yapılan açıklamada katliamın ordudan askerlerce gerçekleştirildiği itiraf edildi. İtirafın ABD Afrika İşleri Müsteşarı Tibor Nagy’nin ziyaretinden hemen önce gelmesi dikkat çekti.
Sudan’da Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’e darbe yapan Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan destekli Askeri Geçiş Konseyi (TMC), geçen hafta başında Hartum’daki ordu karargahı önündeki göstericilere yönelik katliamın ordudan askerler tarafından yapıldığını itiraf etti.
Yapılan açıklamada, Askeri Geçiş Konseyi, ordu karargahı önünde göstericilere saldıranlar arasında nizami birliklerden askerlerin olduğunu itiraf etti. Katliamdan bir hafta sonra gelen itiraf BAE ve Suudi Arabistan’ın Sudan’da akan kanda sorumluluğu olduğunu da ortaya koydu.
GÖSTERMELİK GÖZALTI
ASKER SAYISI BELLİ DEĞİL
Açıklamada, göstericilere müdahale eden askerlerin sayısına ilişkin bilgi verilmezken, incelemenin sonuçlarının 72 saat içinde kamuoyuna duyurulacağı vurgulandı. Komisyonun bazı askerler aleyhinde ön delillere ulaştığı ifade edilen açıklamada, bunların ivedilikle yargıya sunulacağı kaydedildi.
- Mısır’dan ilginç teklif
- 3 gündür devam eden sivil itaatsizlik eylemleri Sudan’da askeri geçiş konseyini zorlarken, darbeye destek veren Mısır’dan ilginç bir teklif geldiği ortaya çıktı. Mısır cunta yönetiminin, Sudan’da sivil itaatsizlik eyleminin etkisini kırmak adına, Mısırlı kamu görevlilerini geçici oalrak Sudan’da görevlendirme teklifinden bulunduğu belirtildi. Sudan’da muhalifler, askeri geçiş konseyi yönetimi sivillere bırakana kadar eylemlerin devam edeceğini belirtiyordu.
ABD devreye girdi
Nagy’nin, görüşmede sivillere yönelik saldırıların durdurulması ve iki grup arasında müzakerelerin devam etmesi için çağrıda bulunacağı ifade edildi. Nagy’nin ziyareti, Washington’un Abu Dabi ve Riyad’ın Sudan’da oluşturduğu kaosu kontrol altına alma girişimi olarak değerlendirildi.
İnternet tamamen kesik
Sudan’da askeri geçiş konseyinin ülkedeki sivil itaatsizlik eylemlerini engellemek amacıyla ülke çpında interneti kestiği de belirtildi. Sudan telekomünikasyon şirketi Sudatel’in ilk kez ülke çapında böylesi bir adım attığı belirtildi. Kesintiden, kamu kurumlarının yanı sıra, büyükelçilikler ve lüks oteller de etkilendi. Öte yandan darbe yönetiminin, sokakta devriye atan asker sayısını da arttırma kararı aldığı belirtildi.