Sözde ateşkes

Yeni Şafak
04:0012/09/2016, Pazartesi
G: 12/09/2016, Pazartesi
Yeni Şafak

Esed rejimi ve Rus uçaklarının bayram arefesinde Halep ve İdlib’de sivillere yönelik saldırılarında 92 kişi hayatını kaybetti, 132 kişi yaralandı. ABD ve Rusya’nın arabuluculuğu ile bayramın ilk günü başlayan ateşkese rağmen Nusra ve IŞİD’le herhangi bir bağı bulunmayan ılımlı muhaliflerin vurulması, ateşkesin sahada uygulanamayacağı şeklinde değerlendiriliyor.

ABD ve Rusya arasında Suriye'de ateşkese yönelik yapılan anlaşmada, ortak koordinasyonla ülkede terör hedeflerinin belirlenerek bombalanacağı karara bağlanmıştı. ABD ve Rusya Suriye'de savaşan gruplardan IŞİD'i ve el-Kaide'den ayrılarak ismini Şam'ın Fethi Cephesi olarak değiştiren Nusra Cephesi'ni terör örgütü olarak gördüğünü belirtiyor. Her iki ülke de, Suriye'de Ilımlı muhalefete harekat imkanı sağlanması gerektiğini söylese de sahadaki uygulamaları bunun tam tersi. Ne Rusya ne de ABD uçakları Suriye'de IŞİD'e karşı askeri harekatlarında başarılı olamadı ancak IŞİD ve Nusra dışındaki muhalif grupları çok ağır bir şekilde vurdu. Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve Rusya'ya ait savaş uçaklarının, sadece son iki günde Halep ve İdlib'deki çarşı ve pazar yerlerindeki sivillere yönelik saldırılarında 92 kişi hayatını kaybederken, 132 kişi de yaralandı.





PLAN MASADA KALIR


Halep kent merkezinde rejime karşı savaşan muhaliflerden Ebu Husanin, yerel bir grup olan Halep-Medine Tugayı'nda faaliyet gösteriyor. Çok sayıda arkadaşını Rus savaş uçaklarından yapılan bombardımanla kaybettiklerini belirten Husanin, kendilerine atılan bombaların yarısının dahi Halep kırsalının önemli bir bölümünü elinde tutan IŞİD için kullanılmadığını vurguluyor. Sözü ateşkese getiren Husanin, “ABD ve Rusya büyük otellerde bir karar verecek ve biz buna uyacağız öyle mi? Altı yıldır bizim çocuklarımız ölüyor. Şimdi bu plana uymayan herkesi terörist olarak nitelendirecekler. Her zamanki gibi bizim kanımız gidecek" ifadelerini kullanıyor. Sahada aktif olarak savaşan ve Nusra veya IŞİD'le herhangi bir bağı bulunmayan muhalifler Rusya ve ABD arasında varılan bu ateşkes mutabakatının sahada hiçbir uygulama alanının olmadığı görüşünde.



ESED'İN GİTMESİ YETMEZ


ABD ve Rusya'nın, Esed'li geçiş için anlaşmaya vardığı ve planın bir takvim çerçevesinde uygulamaya geçirileceği diplomasi kulislerinde konuşulan önemli başlıklar arasında. Ateşkes anlaşmasında rejime bağlı uçakların kara kontrolü muhaliflerde bulunan alanlara girmemesi ve bu bölgelerde ABD-Rus koordisindeki uçakların görevlendirilecek olmasının da bu plan kapsamında uygulanacağı belirtiliyor. İddialara göre, muhalif katliamı Esed uçaklarından Rus-ABD uçaklarına devredilecek ve Cenevre'de hazırlanan plana karşı çıkan muhalifler terör hedefi denilerek vurulacak. Ancak Suriye'de savaşan en ılımlı muhalif grubun dahi kırmızı çizgisi Esed'in gitmesi ve Baas rejimin tüm unsurlarıyla Suriye'den kazınması. Suriye halkının bu talebinin gerçekleşmemesi durumunda hiçbir planın sağlıklı işlemeyeceği ve Suriye'deki krizin onlarca yıl daha devam edeceği vurgulanıyor.


  1. Cebel Ekrad'a
    kara harekatı
  2. Suriye'de Beşşar Esed rejimine ait birlikler, Rus savaş uçaklarının desteğiyle Lazkiye kırsalındaki Cebel Ekrad'a kara harekatı başlattı. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, rejim ve Rus jetlerine ait savaş uçakları muhaliflerin kontrolündeki Kibbani köyü ve çevresini vurdu. Ardından kara harekatı başlatan rejim güçlerine, muhaliflerin karşılık vermesi sonucu bölgede şid detli çatışma başladı. Rejim güçleri ayrıca, bölgeye gelecek desteği kesmek amacıyla İdlib kırsalı ve Türkmendağı'ndaki birçok köy ve yolu da top atışına tutuyor. İki gün önceki çatışmalarda rejim güçleri, Cebel Ekrad'daki Ayin Kantara ve Nahişba çiftliği ile Reşa tepesi ve çevresini ele geçirmişti.






Ateşkes öncesi Esed katliamı Suriye'de ateşkes ilanı

#ABD
#Rusya
#Ateşkes
#Esed
#Suriye