Yeni Şafak

Soykırımı bilerek silah sattı

01:009/04/2024, Salı
G: 8/04/2024, Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Siyonazi rejimin ortağı Almanya'nın işgalci güce verdiği askeri desteği durdurması için UAD'de açılan dava dün başladı. Duruşmada Nikaragua hukuk heyeti, Berlin yönetimini Gazze'de soykırım riskini bilmesine rağmen İsrail'e silah sağlamayı sürdürmekle suçladı.

Nikaragua'nın, terör devleti İsrail'in Gazze'deki eylemlerine siyasi, mali ve askeri destek sağlayarak "İsrail'in Gazze'deki soykırımını desteklediği" gerekçesiyle Almanya aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davanın iki gün sürecek duruşmaları dün Lahey'de başladı. Nikaragua'nın açılış konuşmasını Lahey Büyükelçisi Carlos Jose Argüello Gomez yaptı. UAD'de yarınki duruşmada ise Almanya hukuk heyeti, Nikaragua'nın suçlamalarına karşı savunma yapacak. Nikaragua'nın dava özelinde atadığı geçici hakim eski Ürdün Başbakanı ve eski UAD Hakimi ve Başkan Yardımcısı Avn Şevket el-Hasavne yemin ederek görevine başladı. Halka açık yapılan duruşmalarda, Nikaragua'nın dava sonuçlanana kadar geçecek süreçte telafisi mümkün olmayan zararların ortaya çıkmaması için Divan'dan, Almanya aleyhine hükmetmesini talep ettiği ihtiyati tedbir talepleri ele alınıyor.

İsrail silahları test ediyor

Nikaragua'nın Lahey Büyükelçisi Argüello Gomez, duruşmadaki sunumunda uluslararası hukukun birçok kuralının ihlalinin yanı sıra Gazze'de soykırım işlendiğini ve bunun sosyal medyada insanların gözü önünde gerçekleştiğini dile getirdi. Gomez, İsrail'i, özellikle Gazze'de yaşayanlar başta olmak üzere Filistinliler üzerinde silah endüstrisinin ürünlerini test etmekle suçladı.

Kolaylaştırıcı rol oynuyor

İsrail'in güvenliğini varlık sebebi olarak gören Almanya'nın uluslararası hukuka uyma ve soykırıma destek olmama yükümlülüğü bulunduğunu belirten Argüello Gomez, buna karşın, Almanya'nın İsrail'e silah göndererek Gazze'deki soykırımı kolaylaştırdığı suçlamasında bulundu. Argüello Gomez, Filistin'de soykırım dahil uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlallerinin yaşandığı değerlendirmesinde bulunarak, "Önümüzdeki dava, yüz binlerce insanın yaşamı ve refahı ve hatta bütün bir halkın yok edilmesiyle ilgili önemli olayları içermektedir" dedi. "Soykırımı önleme yükümlülüğü, soykırımın işlenmekte olduğu açıkça ortaya çıktığında doğar" diyen Argüello Gomez, Almanya'nın ise bugüne kadar İsrail'e askeri yardım sağlamaya devam ettiğine dikkati çekti.

UNRWA'yı delil gösterdi

Büyükelçi Argüello Gomez, Gazze'de baş gösteren açlık ve insani krize rağmen Alman hükümetinin UNRWA'ya sağlanan finansmanı kesmesinin, İsrail'i desteklediğini gösterdiğine işaret etti. Almanya'nın UNRWA'ya yönelik finansmanı askıya almasının gerekçesiz olduğunu vurgulayan Argüello Gomez, "Almanya, İsrail'i dinleyerek UNRWA'ya yardımı kesmiş ve 'Gazze'de soykırım işleniyor olabileceği riskini' göz ardı etmiştir" şeklinde konuştu.

İki suçlama yöneltildi

Duruşmanın sonunda tekrar söz alan Nikaragua'nın Lahey Büyükelçisi Argüello Gomez, Almanya'yı iki şekilde suçladıklarını belirterek, şunları kaydetti: "İlki Almanya'nın soykırımı engelleme yükümlüğünü yerine getirmemesi. İkincisi de soykırımın işlenmesini ve kolaylaştırılmasına yardım etmesi. Almanya sadece soykırımı engelleme yükümlülüğüne aykırı hareket etmekle kalmıyor, aynı zamanda doğrudan soykırımın işlenmesini katkı sağlıyor."



#Soykırım
#Almanya
#İsrail
Yorumlar

Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.

https://firebasestorage.googleapis.com/v0/b/earnest-radio-636.appspot.com/o/profiles%2F9DY7cz6uvBeHiWaNsl7nwrRPBH82.png?alt=media&token=3ccac266-e7b3-48c4-bcaf-a0119ebc2098
mustafa yılmaz

dünya devletleri gereksiz fazla silahlanma yarışı içersinde ne yazıkki. sihala ayırılan rakamlar uzlaşı ve barış iklimini ortadan kaldırmaktadır. örneğin ara ara gündeme gelen fosfor bombası mesela. sorsak bu bomba yasak ama ne hikmettirki üretimi devam ediyor ve zalimler tarafından da kullanılıyor. peki bu durumda bu bombayı üretene yoğunlaşmak ilk önce ondan hesap sormak gerekmiyormu evet gerekiyor ama kim soracak ? nin 2004 yılında güneydoğu da askerdim ve bize ab uyumları gereği ordumuzda kullanılan g3 piyade tüfeği nin insan haklarına aykırı olduğu 7.62 mm olan çapı yüzünden insanda büyük tahribat meydana geldiği söylenerek toplatıldı ve yerine 5.56 mm çapında etkisi g3 e oranla çok az olan hk marka bir tüfek verildi. bu tüfekle kahraman askerlerimizin vurduğu mayın eşşeği teröristler etkisiz hale gelmiyor kilometrelerce uzakta yakalanıyordu. demem oki kurallara uymak zorunda olan ülkeler neyazıkki ekonomik yaptırımlara uğrayan veya uğrayabilecek ülkeler. örneğin itrail senen barbar korkaklar bu yaysakları dinlememek konusunda hiçbir yaptırıma tabi olmuyor aksine mükafatlandırılıyor. çünkü paranın başında olan o aileler bunun ekonomik zeminini oluşturuyor. bize düşen kısmı birlik ve beraberliğimizi tehdit edenleri çıkar gözetmeksizin önce gazi meclisimizden sonra kamudan sonrada özel sektörden dışlamak ve kontrol altında tutmak. çok şeyler var ama be yazıkki konfor alanı genişledikçe anlayış daralıyor ülkemizde vesselam.

10 a önce
Kapat

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.