Sıtma ve kolera gibi salgınlara binlerce kurban veren Yemen’de doktorlar endişeli. İnsani dram ve çökmüş sağlık sistemi Kovid-19’la mücadele etmeyi zorlaştıracak. İnsani kriz dramatik boyutlara ulaşabilir.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin müdahalesiyle dünyanın en büyük insani krizine sahne olan Yemen’de şu ana kadar yalnızca 1 koronavirüs vakası tespit edildi. Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Bahreyn gibi Körfez ülkelerinde vaka sayısı her geçen gün artarken Yemen’de gözle görülür bir artışın yaşanmadığına dikkat çeken Dr. Amal Naqi, iç savaş nedeniyle sağlık sistemi de dahil olmak üzere tüm sektörlerin olumsuz etkilendiğinin altını çizdi. Naqi, sağlık sisteminin yetersizliğinden dolayı ülkede insani dram yaşandığını söyledi.
Doktor Naqi, ülkede vaka sayısının artmamasının bir nedeninin de salgınlara yönelik bağışıklık olabileceğini söyledi. Yemenli doktor, “Burada insanlar kolera, tifo, sıtma gibi birçok hastalığa maruz kalıyor ve imkanların kısıtlı olmasından dolayı tedavi imkanı bulunamıyor. Halk bu hastalıklarla kendi mücadele etmek durumunda kalıyor. Vücutları bu hastalıklara karşı antikor üretiyor. Bu da bağışıklık sistemine olumlu anlamda etki sağlıyor. Kovid-19 salgınının Yemen’de rastlanmamasına bu durum neden olmuş olabilir. Tabii bunlar elimizdeki muhtemel senaryolar. Bununla alakalı kesin bilgiye sahip değiliz” şeklinde konuştu.
- Yemen’in mevcut vaziyetten dolayı kırılgan bir durumda olduğunu vurgulayan Naqi, “Koruyucu sağlık hizmetleri hususunda birçok eksiklik var. Bölge halkı temiz suya ve temel gıda ürünlerine ulaşmakta güçlük çekiyor. Savaş sebebiyle ülke olması gereken hijyenik ortamdan yoksun. Yemen’de 2016’da büyük bir kolera salgını ortaya çıkmıştı. Bu salgınlar halen devam etmekte. Bitmek bilmeyen savaşın altyapıya verdiği büyük zarar, kanalizasyonları kullanılamaz hale getirirken, temiz suya ulaşımı zorlaştırıyor. Söz konusu nedenler de salgın hastalıklara ve yayılmasına zemin hazırlıyor” ifadelerini kullandı.