İsrail hastaneleri özellikle hedef aldığı için doktorlar, yaralıları caddelerde ve hastane dışındaki avlularda ameliyat etmeye başladı. Yeni Şafak’a konuşan El-Awda Hastanesi Müdürü Rafat Majdalavi, “Yaşanan felaket ateşkes öncesinden daha şiddetli. Hastanelerdeki hizmet sokakta verilmeye başlandı. Özel hastalıkları olan kişiler içinse çadırlar kurduk” dedi.
Terör devleti İsrail, Gazze’yi insansızlaştırma projesi kapsamında özellikle sağlık tesislerini hedef seçerken, imkanları her zamankinden daha da kısıtlanan hastanelerde doktorlar, yaralıları caddelerde ve hastane dışındaki avlularda ameliyat etmeye başladı. Yeni Şafak’a konuşan El-Awda Hastanesi müdürü Rafat Majdalavi, yaşanan yoğun bombardıman nedeniyle şu an yaşanan felaketin ateşkes öncesinden daha şiddetli olduğunu ifade etti. Hasta veya yaralı olanları sadece acil servislerde ve avlularda tedavi etmeye çalıştıklarını belirten Majdalavi, “Bazı hastanelerin birçok bölümü bombalandığı için ameliyathaneler kullanılamaz halde. Ameliyatları kendi cep telefonlarımızın ışıklarıyla ve anestezi yapmadan yapıyoruz. Güneydeki Al-Awda Hastanesi, 1 ay boyunca 50 bin kişiyi tedavi ettik. Aktif çalışan hastanelerde de imkanlar çok kısıtlı. Hastanemizin avlusunda yaralıları tedavi etmeye çalışıyoruz. Bizde şu an 2 ameliyathane bulunuyor, yaralıları ameliyat etmek istiyoruz fakat imkanlar o kadar kısıtlı ki ameliyat edemediğimiz çok fazla yaralı var. Hastanemizin doktorları yaralıları caddelerde ve hastane dışındaki avluda yapıyor. Hastanelerdeki hizmetler sokaklarda verilmeye başlandı. Özel hastalıkları olan kişiler için çadırlar kurduk ve oralarda tedaviler yapmaya çalışıyoruz. Burada resmen Gazze yok edilmeye çalışılıyor” şeklinde konuştu.
1-2 SAAT ELEKTRİK GELİYOR
Gazze şeridinde 36 hastane bulunduğunu güneyde 13 hastanenin sadece 6’sının hizmet verdiğini ifade eden Majdalavi, “23 hastane Gazze’nin kuzeyinde bulunuyor. 13 hastanede Gazze’nin güneyinde bulunuyor. 20’den fazla hastanenin elektrik ve yakıtın tükenmesi, ilaç kıtlığı ve İsrail’in hedef alması ve bombalaması gibi çeşitli nedenlerle hizmet dışı kaldı. Kuzey kısmında tamamen elektrikler kesildi. Çalışan hastaneler jeneratörle çalışıyor. Kuzeyde bulunan 23 hastanenin çoğu hizmet dışı, çalışan hastanelerde ise 1 ya da 2 saat jeneratörden elektrik geliyor. Haricinde çok fazla tıbbi malzeme eksikliği bulunuyor. Şu an Şifa Hastanesinin neredeyse tamamı hizmet dışı sadece bir kısmı böbrek hastalarına hizmet veriyor” ifadelerini kullandı. 7 Ekim’den bu yana hastanede birçok üzücü olaya şahit olduklarını ifade eden Majdalavi, “Şu ana kadar yaşadığım en üzücü olay, yaralı bir kız çocuğu hastanemize geldi ve ailesinin ve akrabalarının hepsi şehit olmuştu. Kız çocuğu hem ağrı çektiği için hem de yapayalnız olduğu için saatlerce ağladı. Çocukları kendi evlatlarım yerine koyuyorum ve ona baba gibi yaklaşarak susturmaya çalıştım. Ardından tedavisini gerçekleştirdik” dedi.