Son günlerde Türkiye'yi hedef alan yalan raporlar yayınlayan ABD'li dergi ve düşünce kuruluşlarına, ABD yönetimi sessiz kaldı. İncirlik'e ilişkin, "ABD'nin nükleer silahları İncirlik'te güvende değil" diyen düşünce kuruluşunun skandal yorumu, Türkiye'ye karşı algı oluşturmayı amaçlıyor.
Stimson Center "İncirlik'te konuşlu 50 Amerikan nükleer silahı güvende değil" dedi, ABD yorum yapmadı.
Amerikan düşünce kuruluşu Stimson Center'ın, Avrupa'daki B61 atom bombalarıyla ilgili hazırladığı raporda Türkiye ile ilgili dikkat çekici detaylara da yer verildi. B61'lerin ömrünün uzatılması programı ile ilgili siyasetin ve maliyetlerin mercek altına alındığı raporda, 1990'ların başında Amerikan taktik silahlarının çoğunun Avrupa'dan çekilmesine rağmen Türkiye, Belçika, Almanya, İtalya ve Hollanda'da 180 adet B61'in tutulduğu belirtiliyor. İncirlik Üssü'nde 50 kadar B61 atom bombasının bulunduğu belirtilen raporda, bunun teröristler ya da diğer düşman güçler tarafından ele geçirilmesi halinde ciddi riskler taşıdığı kaydedilerek, “Türkiye'de uzun süreli bir iç çatışma durumunda ABD'nin İncirlik'teki yaklaşık 50 adet B61 nükleer silahın kontrolünü elde tutup tutamayacağı, yanıtsız kalmış bir sorudur” ifadesine yer verildi.
Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığı habere göre raporda, Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İncirlik'teki enerji bağlantıları kesildiğine, Türk hükümetinin Amerikan uçaklarının iniş-kalkışlarını yasakladığına ve üs komutanının darbe girişimiyle bağlantılı olarak tutuklandığına dikkat çekildi.
Raporun yazarlarından Laicie Heeley, İncirlik'in Suriye sınırına yakınlığına işaret ederek, güvenlik açısından 50 Amerikan nükleer silahının burada tutulmaya devam edilmesinin kumar anlamına geldiğini belirterek, bu silahların Avrupa'da kullanım alanı bulunmadığını ve hepsinin geri çekilmesi gerektiğini kaydetti. Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, Avrupa'daki nükleer silahların yerleriyle ilgili resmi açıklamadan kaçınsa da Türkiye'deki İncirlik Üssü'nde Rusya'ya karşı caydırıcı amaçlı nükleer silahlar bulundurulduğuna inanılıyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nde 1993-2001 yılları arasında savunma politikaları ve silahlanma kontrolleri bölümü yöneticisi olarak görev yapan Steve Andreasen, geçen hafta Los Angeles Times gazetesine yazdığı makalede, “Şimdiye kadar felaketten kurtulmuş olsak da, Türkiye'deki Amerikan nükleer silahlarının güvenlik durumunun bir gecede tamamen değişebileceği yönünde açık işaretlere sahibiz” ifadesini kullanmıştı.
California merkezli Hoover Enstitüsü'nden Kori Schake ise New York Times gazetesinde, “Amerikan nükleer silahlarının gerekli kodlara sahip olmadan işletilemeyeceğini, bu nedenle yetkisiz bir şekilde kullanılmalarının imkânsız olduğunu' belirtmişti. Schake, “Nükleer silahların Türkiye'de konuşlu olması, bu silahların ele geçirilip kullanılabileceği anlamına gelmiyor. Ülke ABD'ye düşman hale gelse bile” ifadesini kullandı.
AFP haber ajansına göre Pentagon Stimson araştırmasıyla ilgili sorulara yanıt vermedi. Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, “Stratejik varlıkların yerleriyle ilgili yorum yapmayız. Savunma Bakanlığı, personelimiz, aileleri ve tesislerimizin güvenliğini devam ettirmek üzere gerekli adımları atmıştır ve atmaya devam edecektir” ifadesiyle yetinildi.