
Cumhurbaşkanı Kays Said’in Meclis’e darbe yapmasının ardından Tunus’ta gerilim artıyor. Yeni Şafak’a konuşan Tunuslu gazeteci İbrahim Mekki, Gannuşi’nin liderliğini yaptığı Nahda’nın art arda üç seçim kazandığını hatırlatarak, “Nahda’nın seçimle bertaraf edilemeyeceğini gören Said ve destekçileri ancak darbe ile işi çözeceklerine inandı” dedi.
SEÇİMLE BERTARAF EDEMEDİ
- Nahda Partisi hakkında açılan soruşturmanın siyasi bir darbe olduğunu söyleyen İbrahim Mekki, “Nahda art arda üç seçimi birincilikle kazandı. Nahda’nın seçimle bertaraf edilemeyeceğini gören Kays Said ve destekçileri ancak darbe ile bu işi çözeceklerine inandılar. Bu da Siyasal İslam düşmanlığıyla bilinen Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) hoşuna gitti. Bu sebeple Anayasa'ya aykırı bu darbeyi desteklediler. Bu destek uzun süre Mısır ve BAE medyasında Nahda’yı karalama propagandası şeklinde görüldü. En son da darbeye olan istihbarat desteklerini İngiliz Gazeteci David Hearst ortaya çıkardı” ifadelerini kullandı.
MUHALİFLERE TASFİYE
MISIRLI VE BAE’Lİ SUBAYLAR DARP ETTİ
- İbrahim Mekki, Başbakan Meşişi’nin darp edildiği iddialarının da büyük ihtimalle gerçek olduğunu belirtti. Meşişi’nin, morarmış yüzünü göstermemek için yazılı bir açıklamayla yetindiğini söyleyen Mekki, “Sorun sadece darpta değil. Asıl sorun şudur ki, Tunus Devleti’nin cumhuriyet sarayında Mısırlı ve BAE’li subaylar tarafından, Cumhurbaşkanı’nın izniyle ve gözleri önünde Başbakan’ın dövülmesi, ülkenin onurunun ihlal edilmesidir. Zaten BAE, Mısır ve Suud zihniyetinde böyle şeyler garipsenmez. Hepimiz Kaşıkçı cinayetini hatırlıyoruz” dedi.
ŞER İTTİFAKI DEMOKRASİYİ İSTEMİYOR
Diktatörlüğe geri dönemeyiz
- Tunus Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, Cumhurbaşkanı Kays Said’in Başbakan'ı azlederek, Meclis'i görevden almasının anayasaya aykırı olduğunu belirtti. New York Times gazetesi için “Ülkemiz bir diktatörlüktü, buna geri dönemeyiz” başlıklı bir görüş yazısı kaleme alan Meclis'in en büyük partisi Nahda Hareketi’nin lideri Gannuşi, Cumhurbaşkanı Kays Said’in 25 Temmuz tarihinde anayasayı gerekçe göstererek Başbakan'ı azletme, Meclis'in çalışmalarını 30 gün boyunca askıya alma, tüm milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırma kararlarıyla yürütme ve yargının tüm yetkilerini elinde topladığını ve anayasayı ihlal ettiğini belirtti. Gannuşi, “Said, demokratik reformlar için savaşan Tunusluların on yıllık zorlu çabalarını geri döndürmeye çalışıyor. Eylemlerinin anayasaya aykırı olduğunu ve Tunus’un demokrasisini tehdit ettiğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.