|

Sanayide ‘drone’ üretmişler

Ağustos ayında İstanbul’da yakalanan 4 DAEŞ üyesi hakkında iddianame tamamlandı. Teröristlerin 30 kilogramlık bomba taşıyabilen bir ‘drone’ (insansız hava aracı) üretip DAEŞ’e gönderdiği, ayrıca Adana’daki Amerikan ve İngiliz vatandaşlarını kaçırma planı yaptıkları belirlendi

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/10/2016 Friday
Güncelleme: 02:45 - 14/10/2016 Friday
Yeni Şafak

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ, PKK, DHKP-C gibi terör örgütlerine yönelik soruşturmaların yanısıra DAEŞ'e yönelik bir soruşturmayı daha tamamladı. İstanbul Terörle Mücadele Şube ekipleri tarafından 10 Ağustos'ta DAEŞ'in İstanbul yapılanmasına yönelik operasyon düzenlemiş ve Pakistan uyruklu Shahid Akthar, Hindistan uyruklu Nihal M. Jaweed, Türk vatandaşı Halid Taşkandi ve Syed M. Haider gözaltına alınmıştı. Ev ve işyerleri aranan zanlılar daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 4 DAEŞ zanlısı hakkında savcılığın hazırladığı iddianamede çarpıcı bilgiler yeraldı.



HÜCRE EVİNDEN ÇIKTI


İddianameye göre, 1 numaralı şüpheli, 'hücre lideri' Shahid Akthar, 15 Eylül 2015 tarihinde Türkiye'ye giriş yaptı. Bir diğer şüpheli Muhammed Magamadov kod isimli Syed M. Haider ise Akthar'ın yardımcılığını yapıyordu. Haider, 22 Haziran 2015 tarihinde Türkiye'ye geldi. Zanlıların evlerinden, insansız hava aracı 'drone' yapımında kullanılan


çok sayıda araç-gereç çıktı. Bunun yanında örgütün militanlarına ulaştıracağı çok sayıda sahte pasaport ve döküman da ele geçirildi.



KAYITLAR İNGİLİZ AJANINA


Hücre lideri Shaid Akthar ifadesinde, Syed M. Haider'le Türkiye'de görüştüğünü, Haider'in 'drone' montajı yazılımı, kamera ve buna benzer elektronik işlerle uğraştığını anlattı. Haider ise 'drone' yapımında kullandığı malzemeleri bir sanayi sitesinde yaptırdığını, 'drone' şemalarını ise bir internet sitesinden edindiğini itiraf etti. Mini insansız hava aracı yapmaktaki amacını ise Haider şöyle açıkladı: “Suriye'den Ebu Halil bana mesaj atarak birbirinden kopuk yerlere ilaç ulaştırabilmek için 25 kilogramlık bir drone yapmamı istedi. DAEŞ'te Ahmed M. isimli Ebu Yahya İngiliz ajanıdır. Örgütte sivrilmek için için drone yapmayı kabul ettim. Yapımı biten drone'ları hobicilerin test için kullandıkları ormanlık bir alanda test edip videoya çektim. Sonra kayıtları Ebu Yahya'ya gönderdim. Ayrıca sinyal kesici 'jammer' da yaptık, bu cihazı da başka bir örgüt üyesine teslim ettik."



DAEŞ mühendisi!


DAEŞ'e yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, Syed M. Haider'in DEAŞ örgütü emir ve direktifleri doğrultusunda örgüte gönderilmek üzere 30 kilogramlık patlayıcı taşıma kapasitesine sahip drone imalatı yaptığı, yaptığı drone'lardan bir tanesini örgüte gönderdiği anlatıldı. Haider'in DAEŞ yöneticilerinin yönlendirmesi ile Mart 2016 tarihinde Adana'da bulunan Amerikan ve İngiliz vatandaşlarının kaçırılması için plan yaptığı da belirtildi. Haider'in, daha önce İngiltere'de bulunan bir enerji santraline yapılması planlanan terör eylemi hakkında Avrupa'daki güvenli örgüt evleri ve uyuyan hücreleri hakkında bilgi sahibi olduğu ifade edilen iddianamede, şüphelinin DEAŞ için kripto telefonlar yaptığı, örgüte ilaç giyim ve lojistik destek de sağladığı ifade edildi. Şüpheliler önümüzdeki günlerde İstanbul Ağır Ceza Mahkmesi'nde hakim karşısına çıkacak.



#DAEŞ
#Drone
#PKK
#DHKP-C
8 years ago