ABD’de bir grup senatör, Suriye ve Ukrayna’daki faaliyetleri ile 2016’daki başkanlık seçimlerine müdahale ettiği gerekçesiyle Rusya’ya uygulanacak bir dizi sert yaptırım için yasa tasarısı sundu. Yasa tasarısı, öncelikle ABD’nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında yeni yaptırımlar uygulanmasını ve Rusya’ya karşı ilave kısıtlayıcı önlemler alınmasını öngörüyor. Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Partili Senatörlerin ortak imza attığı tasarıda, Rusya’ya ait devlet borçları, Rus siyasetçilere ve oligarklara yönelik yeni yaptırımlar, enerji yatırımları ve uranyum ithalatına ilişkin kısıtlamalar da yer alıyor.
Senatör Lindsey Graham yaptığı açıklamada, “Amacımız, statükoyu değiştirmek ve Rusya’nın ABD’nin seçim süreçlerine müdahale etmesine, ABD’nin altyapılarına siber saldırılar düzenlemesine, Ukrayna’daki Rus varlığına ve Rusya’nın Suriye’de kaos yaratma çabalarına son verene dek yıkıcı yaptırımlar uygulamak ve çeşitli önlemler almak” ifadelerini kullandı. Yasa tasarısında Cumhuriyetçi John McCain, Cory Gardner, Lindsey Graham ile Demokrat Bob Menendez, Ben Cardin ve Jeanne Shaheen imzası bulunuyor.
ABD istihbarat kurumları da, Rusya’nın Kasım’daki Kongre seçimleri ile 2020 yılında yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığını iddia etti. NSA Direktörü Dan Coats, Rusya’nın Kongre seçimleri öncesinde ABD’yi zayıflatmak ve bölmek amacıyla kapsamlı bir haber kampanyası başlattığını belirtti. Coats, kampanyayı izlemeyi sürdüreceklerini ve her türlü teşebbüs karşısında uyarıda bulunacaklarını açıkladı. ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı Christopher Wray de, “Rusların bilgisayarlara sızarak adaylar ve hükümet temsilcileri hakkında bilgi toplamaya çalıştıklarını” söyledi. ABD kaynaklarınca müdahale yöntemlerinin kampanya finansmanından seçim altyapısına siber saldırıda bulunmaya kadar uzandığı belirtiliyor.
İngiliz basını, ajan olduğundan şüphelenilen bir Rus kadının, 10 sene çalıştığı ABD Büyükelçiliği’nden gizlice işten çıkarıldığını yazdı. ABD gizli servisinin istihdam ettiği kadın çalışanın, gizli kalması gereken bazı bilgilere ulaşmış olabileceği de belirtildi. İngiliz Guardian gazetesi, kadının Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan rutin bir güvenlik taraması sırasında ifşa olduğunu iddia etti. Gazetenin haberine göre, güvenlik taramasında elçilik çalışanı kadının, Rus iç istihbarat servisi FSB çalışanları ile düzenli olarak izinsiz görüşmeler yaptığı ortaya çıkmıştı. CNN televizyonuna bilgi veren bir kaynak ise, “(Elçilik görevlilerinin) hepsi FSB ile görüşüyordu fakat kadın çalışan, onlara vermesi gerekenden çok daha fazla bilgi veriyordu” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Doğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) zirvesi için gittiği Singapur’da, ABD Senatosu’nda hazırlanan ‘Rus müdahalesi’ ile ilgili rapordaki iddiaların gülünç olduğunu vurguladı. Lavrov, “ABD demokrasinin sosyal medyada paylaşılan komik görsellerle yıkılmaya çalışıldığına yönelik görüşleri komik buluyorum. Bence bu normalin ötesinde bir paranoyanın göstergesi. Komik görsellerin silah olarak kullanıldığına dair söylemler, ABD’li senatörleri kötü görünmesine neden oluyor. ABD’li parlamenterlerin bir hiçten sansasyon yaratması saygıdeğer bir tutum değil” ifadelerini kullandı. ABD Senatosu’nda görüş bildiren uzmanlar, Rusya’nın ABD halkını kutuplaştırmak için sosyal medyada ‘daha az haber, daha çok görsel’ kullandığını iddia etmişti.