Rusya ve Çin,Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne getirilen ve Suriye'nin abluka altındaki Halep kentinde yedi günlük ateşkes ilan edilmesini öngören karar tasarısını veto etti.
Bu vetoyla Rusya 2011'den bu yana 6. kez, Çin ise 5. kez Suriye tasarısını veto etmiş oldu.
Rusya ve Çin'in veto nedeni, ateşkes süresince muhaliflerin toparlanacağı endişesi. Rusya ve Çin'in bu korkuyu taşıması, Esed rejiminin Halep'te endişelerinin olduğu şeklinde yorumlanıyor.
Ateşkesi veto eden Rusya, Esed rejminin en büyük destekçisi. Halep'te son iki haftada yüzlerce sivili hem havadan hem karadan katleden Esed rejimine ses çıkarmayan Rusya, BM'de Büyükelçi nezdinde yaptığı açıklamada, ateşkes olursa, muhaliflerin elini güçlendireceğinden endişe duyduğunu açıkladı.
Rusya'nın BM büyükelçisi Vitaly Churkin, "Bu tür ara vermelerde savaşanlar cephanelerini yeniliyor ve mevzilerini güçlendiriyorlar. Bu da sadece sivillerin çektiği acıları artıracak" ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler'e göre, Halep'in isyancıların elindeki bölgelerinde hala 200 bin kadar sivil var. BM, Halep'in 'yiyeceksiz kent' olduğunu ilan etmiş ve kentte gıda ve yardım malzemesi yokluğu olduğunu kaydetmişti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, dün yaptığı açıklamada, "Rus-Amerikan görüşmelerinde silahlı grupların Doğu Halep'ten ayrılmasına ilişkin güzergah ve süreler belirlenecek. Bunlar kabul edildikten sonra ateşkes yürürlüğe girecek" ifadelerini kullanmıştı. Lavrov, bölgeyi terk etmeyen silahlı grupları teröristlerle aynı kategoride değerlendireceklerini belirten Lavrov, “Gruplara karşı yürüttüğü operasyonu destekleyeceğiz" dedi.
Rusya ve Çin'in Halep'teki ateşkes tasarısını veto etmesinden sonra ABD Dışişlerinden yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:
"ABD, Suriye'de savaşın diplomatik yollarla çözüme kavuşacağını düşünüyor. Rusya ve rejim eğer Halep'i alarak bu işi halledeceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar"