Barış Pınarı Harekatı ile Suriye'de sahaya inen Türkiye, yaptığı diplomatik girişimler sonucu masada çok önemli kazanımlar elde etti. TSK'nın başlattığı operasyonun ardından Amerikan askerleri Suriye'den çekildi. Erdoğan ile Putin zirvesi sonrası Moskova, Türkiye sınırlarından YPG'yi çıkarmayı taahhüt etti. Yeni Şafak, herkesin merak ettiği "Rusya hangi adımları atacak?" sorusunun yanıtlarını aradı. Rusya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz'a göre, PKK artık Moskova için fiilen bir terör örgütü konumunda ve Rusya'nın Türkiye ile olan güçlü ilişkileri sadece Suriye'den ibaret değil.
Barış Pınarı Harekatı ile Tel Abyad ve Rasulayn gibi bölgeler YPG'den temizledi. Türkiye, sınırın diğer bölgelerindeki YPG varlığı için Rusya ile masaya oturdu.
Rusya'daki YPG ofisi göstermelikti
YPG/PKK ofisinin Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinden hemen sonra açıldığına dikkat çeken Yılmaz, "Bu ofis olağanüstü şartlarda açılmıştı. Ben o ofisin hiçbir şekilde çalışmadığını ve hatta kapısının dahi açılmadığını biliyorum" ifadelerini kullandı.
Sorumluluk artık Rusya'nın elinde
Erdoğan ile Putin arasındaki zirveden sonra imzalanan Soçi Mutabakatı'nın Rusya'ya önemli sorumluluklar getirdiğine dikkat çeken Yılmaz şu ifadelere yer verdi:
- "Türkiye, PYD/PKK tehdidinden tüm sınırları boyunca kurtulduğu gibi, sorumluluğu Rusya ve rejime atmış oluyor. PKK, Türkiye için bir sıkıntı çıkaracaksa, Rusya ve Esed rejimi ile karşı karşıya gelmek zorunda. Zaten Rusya, PKK/YPG'yi ABD tarafından kullanılabilen bir unsur olarak düşünüyor. Moskova için YPG/PKK'nın bitirilmesi aynı zamanda ABD'nin Suriye içerisinde kullanacağı kartın yok edilmesi anlamına gelir"