İsrailli casus yazılım ‘Pegasus’ ile takip edilen isimler arasında çok sayıda devlet başkanı ile muhalif liderlerin de olduğu ortaya çıktı. Meksika Cumhurbaşkanı Obrador ile bağlantılı en az 50 kişi Pegasus’la dinlendi. Pakistan Başbakanı İmran Han’ın telefonuna da casus yazılım yüklendiği iddia edilirken, Hindistan Başbakanı Modi’nin Pakistanlı isimlerin yanı sıra muhalifleri de ‘Pegasus’la takibe aldığı belirtiliyor.
İsrail merkezli NSO Group’un ürettiği “Pegasus” casus yazılımla ilgili skandal büyüyor. Yazılımla takip edilen isimler arasında devlet ve hükümet başkanları ile muhalif liderlerin de olduğu ortaya çıktı. Paris merkezli sivil toplum kuruluşu Forbidden Stories ve Amnesty International’ın elde ettiği bir liste 10’dan fazla ülkede 50 binden fazla telefonun dinlendiğini ortaya koymuştu. Listenin detayları ortaya çıkmaya devam ediyor.
15 BİN TELEFONA SIZILDI
- Casus yazılım haberleri en çok Meksika’yı salladı.Ülkedeki resmi kurumların geçtiğimiz yıllarda uyuşturucu kartellerini takip etmek için birçok ülkeden casus yazılım satın aldığı biliniyordu.Ancak İsrail’den satın alınan Pegasus’la sadece uyuşturucu kartellerinin değil, devletin zirvesinin de takibe alındığını ortaya koydu. Verilere göre 2016 ve 2017 yılları arasında 15 binden fazla kişi takibe alındı.
BAŞKANIN ADAMLARI TOPTAN İZLENMİŞ
PAKİSTAN BAŞBAKANI HEDEF ALINMIŞ
- Pakistan da “Pegasus” alarmı veriler ülkeler arasında. Pakistan Başbakanı İmran Han’ın telefonuna da casus yazılım yüklendiği iddia edildi.İmran Han’ın telefonunun Hindistan tarafından hedef alınmış olabileceği belirtilirken, haberler üzerine Başbakan Han, bilgi bakanına konuyla ilgili kapsamlı bir çalışma hazırlaması için talimat verdi.İmran Han’ın ortaya çıkacak rapora göre konuyu uluslararası platforma taşıyacağı belirtiliyor.
FAS FRANSIZLARI TAKİBE ALMIŞ
Macaristan’dan ‘kullandık’ itirafı
- Macaristan programın yoğun olarak kullanıldığı ülkelerden birisi.Ülkede aralarında gazeteciler, avukatlar, iş dünyası devleri ve aktivistlerle bağlantılı 300’den fazla Macar telefon numarası listede yer aldı. Örneklem alınarak adli inceleme yapılan 3 telefondan birinde casus yazılım olduğu, diğer ikisinin de Pegasus saldırısına maruz kaldığı aktarıldı.Macaristan Adalet Bakanı Judit Varga, Pazartesi günü Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında hükümetin Pegasus kullanıp kullanmadığına yönelik soruya doğrudan yanıt vermedi. Gazetecilere verdiği demeçte,“Macaristan, hukukun üstünlüğü ile yönetilen bir devlettir ve herhangi bir saygın devlet gibi, 21. yüzyılda ulusal güvenlik görevlerini yerine getirmek için teknik araçlara sahiptir”dedi.
Tamamen korunmak imkansız
- Sosyal Medya Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, casus yazılımlardan tamamen korunmanın mümkün olmadığını kaydetti. Doç. Kırık,“Akıllı telefonlar sürekli güncel tutulmalı. Casus yazılımların telefon rehberine girmemesi için 8 haneli şifre belirlenmeli. Yönetici ayrıcalıkları kısıtlanıp ‘Sürekli bana sor’ kısmı işaretlenmeli. Telefona root atılmamalı. Herhangi bir program yüklendiğinde kişisel veri izni sorulmalı. Güncel antivirüs sistemi kullanılmalı. Gelen maillerdeki linklere tıklanmamalı ve en önemlisi sanal özel ağ geçidi kullanılmalı”tavsiyesinde bulundu.
BUNLARA DİKKAT!
ÇOK MAĞDURİYET VAR
- Vatandaşların siber güvenliğe karşı duyarsız olduğunu belirten iletişim uzmanı Said Ercan, ise şunları söyledi:“Yapılması gereken indirilen programlar iyice incelenmeli. Yönergeler okunmalı. Şirinler dediğimiz küçük yöntemlerle değişik programlar telefona gönderiliyor. Her şeyi telefonla yapıyoruz. Bir fotoğraf çekildiği zaman anonime düşüyor. Mümkün mertebe bu telefonların dinlendiğini bilmek lazım. Siz önemli biriyseniz daha çok dikkat edilmeli. İki yönlü yapılıyor; bir istihbaratçılar, iki dolandırıcılar, sizin bilgilerinizi ele geçirip tehdit ediyor. Fazla mağduriyet yaşanıyor.”