Türkiye'nin Abuja Büyükelçiliği, FETÖ'nün Nijerya'daki faaliyetlerinin durdurulması için girişimleri başlattı. Nijerya Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı ile temasa geçen Türkiye FETÖ'nün buradaki kurumlarının kapatılması talebinde bulundu.
Türkiye, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Nijerya'daki yapılarının faaliyetlerinin durdurulması amacıyla Dışişleri Bakanlığı nezdinde her türlü girişimde bulundu.
Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi Hakan Çakıl, Nijerya'da FETÖ'ye bağlı kurum ve kuruluşlarının faaliyetlerinin durdurulması amacıyla Türkiye'nin yaptığı çalışmalar hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Bu yapının ülkede ilkokuldan liseye kadar 17 okul, 1 üniversite, 1 sivil toplum kuruluşu, 1 hastane, 1 iş adamları derneği, 1 seyahat acentasının bulunduğunu dile getiren Çakıl, FETÖ'nün 1996'dan bu yana Nijerya'da faaliyet gösterdiğini kaydetti.
FETÖ'ye bağlı okulların Lagos, Kano, Abuja gibi orta, kuzey ve güney batı bölgelerinde yoğunlaştığını ifade eden Çakıl, FETÖ'nün ülkede çok örgütlü bir yapısının olduğuna dikkati çekti.
Çakıl, "Afrika'da en güçlü oldukları ülke herhalde Nijerya'dır. Nijerya hükümetinden, talebimiz doğrultusunda bu kurumların kapatılmalarını bekliyoruz. Nijerya makamlarından resmi olarak bu okulların kapatılmasını talep ediyoruz. Nijerya Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı makamlarına taleplerimizi resmi olarak da gönderdik." diye konuştu.
Nijerya makamları nezdinde resmi girişimlerin devam edeceğini dile getiren Çakıl, Nijerya Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı ile temas halinde olduklarını ifade etti.
15 Temmuz'daki darbe girişimi öncesinde de Türk Büyükelçiliği olarak bu yapıya bağlı okulların kapatılması için girişimlerde bulunduklarını ancak darbe girişiminden sonra çalışmaları hem sözlü hem de yazılı olarak hızlandırdıklarını söyleyen Çakıl, konuyu Dışişleri Bakanlığındaki muhataplarıyla görüştüklerini kaydetti.
Darbe girişiminin ardından Nijerya basınında, darbenin gerçek olmadığı ve senaryo olduğu iddialarıyla Türkiye aleyhine karalama kampanyası yapıldığını dile getiren Çakıl, bunun üzerine Büyükelçilik olarak medyaya gerekli cevapları verdiklerini, basın toplantısı düzenleyerek Türkiye'nin görüşlerini anlattığını belirtti.
Çakıl, Nijerya Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Shehu Sani'nin FETÖ'nün darbe girişiminin sorumlularının yargılanmasında Batılı ülkeleri işbirliği yapmaya çağırmasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti.
Sani'nin Abuja Büyükelçiliği'ne nezaket ziyaretinde bulunduğunu aktaran Büyükelçi Çakır, görüşmede Nijerya makamlarından FETÖ'nün bu ülkedeki yapılarının faaliyetlerinin durdurulmasını talep ettiğini dile getirdi.
Büyükelçi Çakıl, Sani ile görüşmesinde, konunun ulusal güvenlik meselesi haline geldiğini ve Nijerya makamlarının bunu dikkate alması gerektiğini vurguladı.