Myanmar'a soykırım tepkisi

Yeni Şafak
11:074/12/2016, Pazar
G: 4/12/2016, Pazar
AA

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da toplanan göstericiler Myanmar'daki Müslümanlara yönelik katliam ve soykırımı protesto etti. Protesto mitingine katılanlar katliamlara sessiz kalan Malezyalı yetkililere seslenerek, "Yeter artık Arakanlıların yaşadıkları" dedi.

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da Myanmar'ın Arakan eyaletinde yaşanan şiddet olaylarına tepki gösterildi.



Kuala Lumpur'daki Titiwangsa stadyumunda bir araya gelen 10 bin kişi Arakan eyaletinde yaşananları protesto etti.



Birleşik Ulusal Malay Organizasyonu (UMNO), Malezya İslam Partisi ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği gösteriye Başbakan Necip Rezak, İçişleri Bakanı ve UMNO Genel Başkan Yardımcısı Ahmed Zahid Hamidi ile Malezya İslam Partisi Genel Başkanı Abdul Hadi Awang katıldı.



Başbakan Necip, gösteride yaptığı konuşmada, Myanmar hükümetinin kendisine cuma günü bir mesaj gönderdiğini belirterek "Beni bugünkü gösteriye katılmamam konusunda uyarıyorlar. Umurumda değil. Bugün burada sadece Malezya Federasyonu Başbakanı olarak değil, Malezya halkını temsilen ve ümmet adına bulunuyorum." dedi.



Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) sözleşmesinde iç işlerine müdahale edilmemesi gerektiğiyle ilgili ve insan haklarına ilişkin maddelerin yer aldığını anımsatan Başbakan Necip, "Myanmar hükümeti sözleşmedeki diğer maddeleri okumuyor mu? Ne yapmamızı bekliyorlar? Bu gelişmelere gözümüzü mü kapatalım?" ifadesini kullandı.



Yeter artık

Necip, Myanmar hükümetine Arakanlılara yönelik soykırımın bir an önce sonlandırılması çağrısında bulunarak Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'ye seslenerek "Yeter artık Arakanlıların yaşadıkları." dedi.



Myanmar'ın iç işlerine karışmadıklarını vurgulayan Necip, konunun insan hakları ihlalleri karşısında doğal bir refleks olduğunu söyledi.



Myanmar hükümetinden acilen tedbir almasını isteyen Başbakan Necip, Birleşmiş Milletler (BM), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve ASEAN'a, Arakanlıların yaşadıkları karşısında gerekli çalışmaları yapması çağrısında bulundu.



Necip, geçmişte Bosna Hersek ve Ruanda'daki soykırımları hatırlatarak bugün Arakanlıların benzer bir katliamla karşı karşıya olduklarını vurguladı.



İçişleri Bakanı Zahid de Myanmar hükümetinin cuma günü ülkesinin iç işlerine müdahale edildiğini öne sürdüğünü belirterek "Bu gösteri, Myanmar devletinin iç işlerine karışmak değil, tamamıyla insan hakları konusundaki hassasiyetimizin bir göstergesidir." diye konuştu.



Sivil toplum kuruluşları temsilcileri de konuşmalarında Arakan'da yaşanan şiddet olaylarını eleştirerek Müslümanlara birlik çağrısı yaptı.



Günün erken saatlerinde stadyumu doldurmaya başlayan Malezyalıların ve ülkedeki Arakanlı göçmenlerin taşıdıkları dövizlerde BM, İİT ve ASEAN'dan Arakan'da yaşananlara acilen çözüm bulunması istendi.



Myanmar devlet başkanlığı ofisinden cuma günü yapılan açıklamada, Malezya Başbakanı Necip'in Arakan'a destek gösterisinde yer almasının Myanmar'ın iç işlerine müdahale olduğu belirtilerek bunun ASEAN sözleşmesindeki ilgili maddeyle çeliştiği savunulmuştu.



Bangladeş sınırındaki Arakan'da, Myanmar ordusunun ekim ayında başlattığı operasyonların ardından on binlerce Arakanlı Müslüman, komşu Bangladeş'e sığınmak zorunda kalmıştı. BM'nin yaptığı açıklamaya göre, saldırılar sebebiyle yurdunu terk etmek zorunda kalanların sayısı 30 bini buldu.



Bangladeş yönetimi, salı günü 20 gemi dolusu sığınmacıyı Myanmar'a geri iade etmişti.



Eyalette tırmanan şiddetin, 2012 yılında Budist çoğunluğun Müslüman azınlığa yönelik gerçekleştirdiği saldırılardan bu yana yaşanan en ciddi çatışma olduğu düşünülüyor.



Arakan'da nüfusun çoğunluğunu, BM tarafından "dünyada en fazla zulüm gören topluluk" olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingya) oluşturuyor.


#Myanmar
#Arakan
#Müslümanlar
#Katliam