Myanmar hükümeti, Arakan eyaletinin kuzeyinde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırısı altındaki Müslüman Arakanlılara yardım ulaştırmaya çalışan Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası yardım kuruluşlarının faaliyet göstermesine izin vermiyor.
The Guardian’ın haberine göre, Myanmar hükümeti BM’ye bağlı tüm yardım kuruluşları ile 16 uluslararası kuruluşun, saldırıların sürdüğü bölgelerde faaliyette bulunmasını engelliyor. Myanmar’daki BM Yerleşik Koordinatörlüğü Ofisince gazeteye yapılan açıklamada, söz konusu bölgelerde gıda, su ve tıbbi malzeme gibi hayati yardımların askıya alındığı belirtildi.
Açıklamada, eyalette yerlerinden edilmiş 100 binden fazla Arakanlı Müslüman’ın kaldığı kamplarda da saldırıların başladığı 25 Ağustos’tan bu yana insani yardım yapılamadığına işaret edildi.Ayrıca BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, BM Nüfus Fonu ve BM Çocuklara Yardım Fonunun bir haftadan uzun süredir Arakan’ın kuzeyindeki saha çalışmalarını yapamadığı, bu durumun da bölgedeki insanlar açısından hayati tehlike oluşturduğu ifade edildi. Öte yandan, ordu ve Budist milliyetçiler Maungdaw’da Arakanlı Müslümanlara ait köyleri ateşe vermeye devam ediyor. Maungdaw’a bağlı Maung Na Ma, Waprang, Mazawr Fara, Shil Khali köylerinin önceki gün akşam saatlerinde ateşe verildiğine dair görüntü ve fotoğraflar sosyal medya üzerinden yayınlandı.
Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Arakan konusundaki temaslarının devam ettiğini söyledi.
Çavuşoğlu, “Arakan’daki zulmün sadece bitmesi için değil kalıcı bir çözüm için çaba sarfediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bayram boyunca bir çok liderle telefonda görüşerek birlikte çözme arayışı içinde oldu, temaslarına devam ediyor” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, Astana’da liderlerle Erdoğan’ın talimatıyla bir toplantı düzenlemeye çalıştıklarını da kaydetti.
- Nobel ödüllü Malala’dançağrı
- Pakistanlı eğitim hakları savunucusu Malala Yusufzay, Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırılar karşısında “Vahşeti durdurun” çağrısı yaparak, Myanmar hakkında ilk defa açıklama yapan Nobel Barış Ödüllü kişi oldu. Twitter hesabından açıklama yapan Malala, “Vahşeti durdurun. Myanmar güvenlik güçlerinin öldürdüğü küçük çocukların yüzlerini gördük. Bu çocuklar kimseye saldırmadı; ama, evleri yakıldı, yerle bir edildi. Eğer onların vatanı kuşaklardır yaşadıkları Myanmar değilse, neresi? Rohingya’da doğan bu insanlara Myanmar vatandaşlığı verilmeli” ifadelerini kullandı. Malala, Myanmar lideri Ang San Su Çi’ye de seslenerek, “Yıllardır bu trajik ve utanç dolu yaklaşımı lanetledim; şimdi aynı şeyi benim gibi Nobel Ödüllü Ang San Su Çi’den de bekliyorum. Dünya ve Rohingya Müslümanları da bekliyor” dedi.