EDISYON:

Milis gücüyle işgal edeceklerdi

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:006/03/2018, Salı
G: 6/03/2018, Salı
Yeni Şafak
Suudiler'in Katar’da ilk darbe girişiminin sırları 22 yıl sonra ifşa oldu
Suudiler'in Katar’da ilk darbe girişiminin sırları 22 yıl sonra ifşa oldu

Suud, BAE ve Bahreyn’in 1996 yılında Katar’da Şeyh Temim’in babası Şeyh Hamad’ı Ramazan ayında devirme teşebbüsünün detayları ortaya çıktı. Darbeci ülkeler, ağır silahlı bir grubu, Şeyh Hamad bin Halife’nin ikametgahına baskın düzenleyerek onu ev hapsine almakla görevlendirildi. Suudi Arabistan sınırından bir milis gücüyle de Katar işgal edilecekti, ancak ifşa olan plan bozuldu.

2017 Haziran ayında Katar’a yönelik abluka başlatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn’in 1996 yılında Katar’da Şeyh Temim’in babası Şeyh Hamad’ı devirme teşebbüsünün detayları ortaya çıktı. Şeyh Hamad 1995’te iktidara geldikten sadece bir yıl sonra Ramazan ayında “Ebu Ali Operasyonu” adı verilen darbe girişimine maruz kalmıştı. Darbe teşebbüsüne katılan isimlerle röportaj gerçekleştiren El-Cezire’nin haberine göre, operasyon, emirin kuzeni olan dönemin Emniyet Müdürü Şeyh Hamad bin Cassim bin Hamad el Tani ile planlandı ve bir darbe komitesi kuruldu.

DARBE KOMİTESİ

Komitede yer alan isimler ise BAE Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid, Bahreyn Veliaht Prensi Şeyh Hamad bin İsa el-Halife, dönemin Suudi Arabistan Savunma Bakanı Şeyh Sultan bin Abdulaziz ve dönemin Mısır İstihbarat Şefi Ömer Süleyman’dı.

EMİRİN EVİNE BASKIN

Ağır silahlı bir grup, Şeyh Hamad bin Halife’nin ikametgahına baskın düzenleyerek onu ev hapsine almakla görevlendirildi. Görevlendirilen kişiler, 16 Şubat 1996’da hazırlanan planın ifşa olmasının önüne geçmek için operasyona sadece iki gün kala bilgilendirildi. Talimatı ise bizzat BAE Emiri Halife bin Zayid verdi.

MİLİS GÜCÜYLE İŞGAL

Plana göre ordu ve emniyet kurumlarının ele geçirilmesinin ardından Suudi Arabistan sınırından bir milis gücü Katar topraklarına sevk edilecekti. Ancak plan tüm gizlilik çabalarına rağmen ifşa olunca rafa kaldırıldı. Katarlı emekli Tuğgeneral Şahin el-Sulaiti, “Kontrolü sağlayıp Katar topraklarına girebilselerdi, sokakta gördükleri herkesi öldürmekte beis görmeyeceklerdi” ifadelerini kullandı.

NE İLK NE DE SON!

Suudi Arabistan 1995 yılında Körfez İşbirliği Konseyi başkanlığına karşı çıkan Şeyh Hamad’a karşı iki başarısız darbe teşebbüsü olmuş ve bu Suud-Katar ilişkilerini gerginleştirmişti. 2002 yılında da el-Cezire’nin yayın politikası nedeniyle Suudi Arabistan Katar’daki büyükelçisini geri çekmişti. Katar-Körfez ilişkileri en sorunlu dönemini ise 2011’de Arap Baharı sürecinin başlamasıyla yaşadı. Özellikle Mısır ve Libya’daki süreçlerde Müslüman Kardeşlerin düşmanı, BAE ile ters düştü. Körfez ülkeleri en son 2017 Haziran ayında Katar’a yönelik abluka başlattı.


İhanet buluşması

Birleşik Arap Emirlikleri’nin, Katar’ı hedef alan yeni darbe planları peşinde olduğunu Yeni Şafak haberleştirmişti. Katar yönetimine muhalif isimlerden Şeyh Sultan bin Suhaim Al Sani, geçtiğimiz Şubat ayında Dubai’de el üstünde karşılanmıştı. Suhaim, daha önce “Katar’ın dış politikasının gözden geçirilmesi” çağrısında bulunarak, Doha’ya karşı ambargocu ülkelerin safında olduğunu açıklamıştı. Şeyh Sultan bin Suhaim, Abu Dabi’de BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed tarafından “ikinci evine hoşgeldin” sözleriyle karşılanmış ve Al Bahr sarayında ağırlanmıştı.

#BAE
#Suudi Arabistan
#Katar

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.