İngiltere'de milletvekilleri, Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) sürecinin kontrolünü ele almaları sonrası bugün farklı seçenekleri oylayacak. 'Daha yumuşak bir Brexit' ve ikinci Brexit referandumu yapılması da, muhtemel seçenekler arasında.
İngiltere basını, AB ile vardığı Brexit anlaşmasını yapılan iki oylamada da Parlamento'dan geçiremeyen May üzerinde, istifa etmesi yönündeki baskıların arttığını yazıyor.
Parlamento'da sürecin kontrolünün milletvekillerine devredilmesine ilişkin önerge 302'ye karşı 329 oyla kabul edilmişti.
Başbakan Theresa May ve hükümetinin Brexit konusunda aldığı yenilgilere de bir yenisi eklenmişti.
Muhafazakar Parti'nin AB yanlısı milletvekilleri Heidi Allen, Sarah Wollaston ve Anna Soubry; hükümetin Brexit sürecini "korkunç bir şekilde" idare ettiğini söylemişti.
Brexit anlaşmasını yapılan iki oylamada da Parlamento'dan geçiremeyen May üzerindeki baskılar artıyor.
İngiltere Başbakanı'nın Brexit anlaşmasının son haline alternatif seçenekler sunmaması halinde, partideki muhalif seslerin yükselmesi bekleniyor.
Karşılığında da partisinde anlaşmaya daha önce karşı çıkan isimlerin taraf değiştirebileceği söylenecek.
19 kişinin daha partiden istifa etmeyi düşündüğü öne sürüldü.
AB geçen hafta İngiltere'nin Brexit'in 29 Mart'tan daha ileri bir tarihe ertelenmesi talebine şartlı onay vermişti.
Anlaşmanın İngiltere Parlamentosu'ndan geçmemesi halinde ise yine mevcut koşullarda İngiltere'nin Brexit konusunda son karar tarihi 12 Nisan olacak.
İngiltere'nin AB'den daha uzun bir erteleme talep etmesi halinde ise birlik üyesi 27 ülkenin de buna onay vermesi ve İngiltere'nin Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılması gerekiyor.
İngiltere Parlamentosu Brexit anlaşmasını Ocak ayında 230, bu ay da 149 oy farkla reddetmişti.