Başbakan Selam ile Ulusal Özgürlük Hareketi mensubu Dışişleri Bakanı Basil arasında kameralar önünde "Anayasa tartışması" yaşandı. Temam Selam Kendisini cumhurbaşkanını yetkilerine girmekle itham eden Basil’e ‘Ben konuşurken sen sus’ dedi. Sağlık Bakanı Wael Abou Faour (sağ2) tartışmayı sonlandırmak için Başbakan Selam ile konuştu.
Lübnan Bakanlar Kurulunda, Başbakan Temmam Selam ile Dışişleri Bakanı Cibran Basil arasındaki tartışma, gerginliğe neden oldu.
Başkent Beyrut'taki hükümet binasında düzenlenen bakanlar kurulu toplantısı öncesinde Başbakan Selam ile Ulusal Özgürlük Hareketi mensubu Dışişleri Bakanı Basil arasında kameralar önünde "Anayasa tartışması" yaşandı. Selam'a "Anayasaya muhalefet ediyorsunuz, cumhurbaşkanının yetkilerine giriyorsunuz" diyen Basil'e, Lübnan Başbakanı "Ben konuşurken ses sus" diye karşılık verdi.
Gazetecilerin salondan çıkarıldığı toplantı, daha sonra devam etti.
Ulusal Özgürlük Hareketi Başkanı Mişel Avn, uzun süredir cumhurbaşkanının seçilmediği ülkede, Başbakan Selam'ı "anayasaya aykırı olarak bu yetkileri kullanmakla" suçluyor. Avn, önceki gün yaptığı açıklamada, destekçilerine "bu konuda haklarını savunma" çağrısı yapmıştı.
Öte yandan Ulusal Özgür Hareketi taraftarları da ülkede uzun süredir cumhurbaşkanı seçilememesini protesto etti.
Ulusal Özgür Akım Başkanı Avn'ın cumhurbaşkanı olmasını ya da ülkede tekrar genel seçime gidilmesini isteyen göstericiler, hükümet binasına doğru yürüdü.
Sık sık hükümet karşıtı sloganlar atan ve "Allah, Lübnan, Avn" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler ile yolu trafiğe kapatan askerler arasında kısa süreli arbede yaşandı.
Lübnan'da Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın görev süresi, geçen yıl 25 Mayıs'ta dolmuştu. Parlamentoda seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise 65 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor. Ancak gruplar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle meclis yaklaşık bir yıldır, yeni cumhurbaşkanını seçemiyor. Lübnan'da 1943'te varılan milli mutabakata göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından belirleniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmiyor. Meclis, adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor.