İngiliz parlamentosunun, hükümetin AB ile vardığı yeni Brexit anlaşmasını görüştüğü saatlerde Londra'da yaklaşık 1 milyon kişi, Brexit konusunda yeni referandum için yaklaşık 1 milyon kişi Hyde Park'tan İngiliz parlamentosu önüne yürüyüş düzenledi. Başbakan Boris Johnson'ın AB ile vardığı yeni Brexit anlaşmasına karşı slogan atan göstericiler, Johnson ve Brexit karşıtı döviz ve pankartlar taşıdı.
İngiliz parlamentosunun, hükümetin Avrupa Birliği ile vardığı yeni Brexit anlaşmasını tartıştığı saatlerde başkent Londra'da yaklaşık 1 milyon kişi, Brexit konusunda yeni referandum için parlamento önüne yürüdü.
- Başını, Brexit konusunda yeni referanduma gidilmesini talep eden "Halkın oyu" grubunun çektiği gösteride, yaklaşık 1 milyon kişi Hyde Park'tan İngiliz parlamentosu önüne yürüdü. Başbakan Boris Johnson'ın AB ile vardığı yeni Brexit anlaşmasına karşı slogan atan göstericiler, Johnson ve Brexit karşıtı döviz ve pankartlar taşıdı.
Parlamento önünde bulunan Brexit yanlısı küçük bir grup ile Brexit karşıtı eylemciler arasında zaman zaman gergin anlar yaşanırken, polisin çevrede geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü.
"Küçük İngiltere AB'den ayrılmak istiyor"
- Neil adlı üniversite öğretim üyesi gösterici de "Burada İngiliz parlamentosundaki milletvekillerinin Brexit'i ve İngiltere'nin Avrupa'nın parçası olduğu gerçeğini bir kez daha düşünmesini sağlamak için bulunuyorum." görüşünü dile getirdi.
"Brexit sahte bir hayal"
"Parlamentodaki şarlatanlardan kurtulmak istiyorum"
Kevin, parlamentonun Brexit'i engellemesi durumunda ise ülkeyi bir "Brexit ihtilali"nin beklediğini savundu.
- Michelle adlı Brexit yanlısı kadın gösterici deBrexit için yeni referandum talebiyle yürüyen eylemcileri "ezikler" diye nitelendirerek"Halk bu konuda oyunu 2016'da zaten verdi. AB'den ayrılmak için oy kullandık. Parlamentodaki belki ideal Brexit anlaşması değil ama yine de onaylanmasını ümit ediyorum. Artık AB'den çıkmamız ve normal hayatımıza, gerçek sorunlarımızı düşünmeye dönmeliyiz." dedi.
Oylama ertelendi
İngiltere ile AB, önceki gün Brexit konusunda yeni bir anlaşmaya varmıştı. Daha önce 3 kez reddedilen anlaşmada tepkilere yol açan Kuzey İrlanda'ya ilişkin "tedbir maddesi" kaldırılarak konuyla ilgili yeni bir düzenlemeye yer verilmişti.
Yeni anlaşmaya göre, Brexit'in ardından Kuzey İrlanda bir dizi AB kuralına uymaya devam edecek. Kuzey İrlanda, kağıt üzerinde İngiltere'nin gümrük sahası içinde kalmayı sürdürse de fiilen AB'nin ortak pazarının parçası olacağından İngiltere ile Kuzey İrlanda arasında gümrük duvarı oluşacak.
- İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta 2016'da yapılan Brexit referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile AB'den ayrılma kararı alınmıştı ancak İngiltere'de seçmenlerin yüzde 46'sı, Galler'de yüzde 47'si, Kuzey İrlanda'da yüzde 56'sı, İskoçya'da ise yüzde 62'si AB üyeliğinin devamında yana oy kullanmıştı.
Eski Başbakan Theresa May'in AB ile vardığı Brexit anlaşmasının parlamentoda 3 kez reddedilmesinin ardından 29 Mart olan Brexit tarihi 31 Ekim'e ertelenmişti.