Gezi olaylarında Türkçe “Boyun eğme!” manşeti atan Der Spiegel dergisi, Frankfurt’taki polis şiddetine hiç yer vermezken İngilizce bölümde IŞİD’i Almanca kısmında ise Tunus’taki müze saldırısını manşet yaptı. Bild ve diğer gazeteler ise, “Kudurdular”, "Frankfurt’ta Blockupy azgınlığı” başlıklarını kullandı.
Gezicilerin Frankfurt'a sessizliğini eleştiren AP vekili Ozan Ceyhun “Bizim o çok bilmiş dizi oyuncuları! Gezici çapulcular insan da Frankfurt'takiler değil mi? Hadi dayanışmaya gidin!” çağrısı yaptı. Sosyal medyada da polis Türk olunca “orantısız güç” Alman olunca “güvenlik tedbiri” ifadesini kullanan medya eleştirildi.
Gezi olaylarının bayraktarlığını yapan Alman medyası ve uluslararası suç ortakları Frakfurt'taki polis şiddetini görmezden gelirken olayları aktaranlar da polisin vandallığı yerine protestocuların çapulculuğunu öne çıkardı. Gezi'de Türkçe Boyun eğme!” “Türkiye Erdoğan'a karşı ayakta!” manşetini atan Der Spiegel ise adeta süt dökmüş kediye döndü. Frankfurt'u görmeyen derginin İngilizce sitesinde IŞİD haberini manşete taşırken Almanca sitesinde ise Tunus'taki müze saldırısını manşet yaptı. Gezi olayları sırasında Taksim'de kamp kuran Bild ve diğer gazeteler ise “Protestocular azdı”, “Kudurdular”, Frankfurt'ta Blockupy azgınlığı” başlıklarını kullandı.
Türkiye'deki Gezicilerin Frankfurt'a sessiz kalmasını eleştiren Avrupa Patlamentosu vekili Ozan Ceyhun ise attığı tweetlerde “Bizim o çok bilmiş dizi oyuncuları? Gezici çapulcular insan da Frankfurt'takiler değil mi? Hadi dayanışmaya gidin!” çağrısında bulundu. Ceyhun bir başka tweet'te ise “Burası Halep değil! Frankfurt! Hani CNN International canlı yayını?Roth'lar, Gauck'lar çapulculara sahip çıksanıza” diye yazdı. Sosyal medyada da polis Türk olunca “orantısız güç” Alman olunca “güvenlik tedbiri” ifadesini kullanan medya sert şekilde eleştirildi.
Gösterilerde 200'den fazla kişi yaralanırken 350 kişi tutuklandı. Alman N-TV kanalının sitesinde tepkinin doğru olduğu yazılsa da kinayeli 'Teşekkürler, Göstericiler!' başlığı dikkat çekti. Haftalık Stern dergisinin bol resimli kısa metinli haberinde 'Blockupy' göstericilerinin Frankfurt'u kaosa sürükledikleri, daha önce polisin dillendirdiği 'İç savaş senaryolarının” gerçeğe dönüşmesini sağladıkları bildirildi.
'Süddeutsche Zeitung' gazetesinde ise 'Mantıklı bir protesto! Aptalca bir öfke!' başlığı atıldı. 'Zeit Online'ın haberinde 'Bu ateşler haklı değildi' başlığı atılarak, solcuların yaptığı gösteriler eleştirildi.
Frankfurter Allgemeine Zeitung “Açık bir toplum sert protestolara sadece dayanmakla kalmayıp, bu protestolardan gurur duymalıdır” yorumunda bulundu. Berliner Zeitung ise “Sokaklarda görülen bu vahşi şiddet, Avrupa'nın ruh halinin yansıtılmasına iyi bir örnek değil” dedi.
Avrupa Parlamentosu vekili Ozan ceyhun twiter hesabından Almanya Başbakanı Angela Merkel'in daha önce bomba imha ekiplerini ziyaret ederken çekilmiş bir resmini twitterdan paylaşarak altına “Ve Şansölye Merkel Frankfurt'ta güvenlik zafiyetine el koydu. Polislere strateji ve taktikleri bizzat kendisi vermekte. Gezizekalı capulcularin yandığının resmidir!” şeklinde yazdı. Bir başka resimde ise Frankfurt'un dumanlara boğulmuş görüntüsü verilerek “Burası Kobane değil! Burası Frankfurt! Uçaklar bombalamadı! Gezizekalılar yakıyor Frankfurt'u! Taksim'dekiler gibi!” diye yazdı.
Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise Avrupa Merkez Bankası'nın Frankfurt'taki yeni binasının açılışı öncesinde önceki gün meydana gelen şiddet olayları hakkında, “Olanları haklı çıkarmaya ve (Ukrayna'daki) meydan olaylarıyla kıyaslamaya çalışmak, bunun öfke olduğunu söylemek gerçekten çirkin” dedi. Gösterilerde şiddet kullanılacağının önceden bilindiğini belirten Maiziere, ancak şiddetin bu boyuta ulaşacağını tahmin etmediklerini söyledi. Maiziere, bazı kesimlerin polisin şiddeti körüklediği iddialarıyla ilgili olarak ise “Bu saçmalık. Polisin şiddeti kışkırtmaktan ne gibi çıkarı olur. Polis bir bölüm göstericinin şiddet kullanacağı ihbarından dolayı hazırlandı. Polisin şiddeti kışkırttığı suçlaması çok ayıp” şeklinde konuştu.
Gösterilere katılan kapitalizm karşıtı sendika ve grupların oluşturduğu Blockupy sözcüsü Frederic Wester ise Frankfurt'ta çıkan olayların sorumluluğunu reddetti ve “Amacımız şiddetin tırmanması değildi” dedi. Göstericilerin haklı taleplerinin yıllardan beri dikkate alınmadığını savunan Wester, “Tüm Avrupa'da Alman hükümetinin ve Avrupa Merkez Bankası'nın siyasetine öfke çok büyük. Birisi sorumlu tutulacaksa bunlar Almanya ve Avrupa Merkez Bankası'dır” şeklinde konuştu. Wester, gösterilerde 200 kişinin yaralandığını belirterek, “Direniş devam ediyor” ifadesini kullandı. Wester, çıkan olaylara da mesafe koymak istemediğini kaydetti.
Gezi'ye savaş muhabiri ve canlı yayın araçları gönderip Taksim meydanına kamp kuran uluslararsı medya Frankfurt'taki Alman polisinin şiddetini “Güvenlik tedbiri” adıyla verirken Türk polisi için bol bol “orantısız güç” ifadesini kullanmıştı. İngiliz basını olaylara neredeyse hiç değinmezken Amerikan medyası ise Berlin'den yana ve göstericilere karşı bir dil kullandı. İşte bazı başlıklar:
- Washington Post (ABD): Anti kapitalist protestocular Frankfurt'ta polisle çatıştı. Binlerce anti kapitalist polisle çatıştı, arabaları ateşe verdi, caddeleri kapattı.
- WSJ (ABD): Almanya'nın finans başkentinde şiddet patlak verdi.
- CNN (ABD): Almanya'daki kemer sıkma politikasına karşı seferberlik başlatan protestocular Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) açılışında polisle çatıştı.
- Handelsblatt (Almanya): Blockupy kaosu koruyor.
- N-TV (Almanya): Teşekkürler, Göstericiler!
- Süddeutsche Zeitung (Almanya): Mantıklı bir protesto! Aptalca bir öfke!
- Zeit Online (Almanya): Bu ateşler haklı değildi.
Almanya Sol Parti Genel Başkanı Katja Kipping Frankfurt'taki olayların çıkmasında polisi suçladı. Kipping, polisin bir kısmının ortamı gerginleştirdiğini kaydetti. Federal Polis Sendikası GdP'nin Başkanı Oliver Malchow, Frankfurt'taki gösterilerde ağır suçların işlendiğinden bahsederek, böyle durumlarda 'gösterici' kavramının yanlış kullanıldığını söyledi.